The Walking Dead Episode 4: Around Every Corner (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

11.10.2012 18:00 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: Windows 7, Intel Core i5-750, 8 Gt keskusmuistia, GeForce 570 GTX
Saatavilla: Mac, PC, PlayStation 3, Xbox 360
Tulossa: iOS
Laitevaatimukset: Vähäiset
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: https://www.telltalegames.com/walkingdead/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Vuoden mukavimpiin peliyllätyksiin kuulunut The Walking Dead kiihdyttää kohti loppuaan. Tunteiden vuoristoratana eteenpäin vyöryvä pelisarja on ehtinyt jo neljänteen osaansa, jolla on yksi selkeä tehtävä: asetella pelimerkit mahdollisimman kutkuttaviin asemiin loppuhuipennusta varten.

Siinä se myös onnistuu, sillä vaikka The Walking Dead Episode 4: Around Every Corner onkin hieman edeltäjiään rosoisempi teos, sen kattama loppuhuipennus saa jo nyt veden kielelle.

The Walking Dead on kiistatta pelivuoden parhaita yllätyksiä. Telltalen seikkailupelikaava oli jo osittain muuttunut hieman kaavamaiseksi ja onneton Jurassic Park sai ainakin minut epäilemään, että firman juna oli suistumassa raiteilta. Vaan toisin kävi: Jurassic Park oli harha-askel ja The Walking Dead osoitus siitä, että Telltale osaa yhä.

Etelän helteessä

 Brutaali, koskettava ja kiehtova pelisarja kertoo tarinaa pienestä joukosta zombimaailmanlopun selviytyjiä, jotka matkaavat vaarallisesta tilanteesta ja henkilökohtaisesta painajaisesta toiseen. Pelien varrella hahmoja on tipahdellut pois kuvioista useampia, tilalle on tullut uusia tuttavuuksia ja jännittävät tilanteet ovat seuranneet toisiaan.

Kun viimeksi näimme Leen tovereineen, nämä porhalsivat pikajunan kanssa kohti Savannahin kaupunkia. Siellä heitä odotti parinkin keskeisen toiveen täyttymys: Kennyn suunnitelmissa ollut vene, jolla selviytyjät voisivat purjehtia turvaan sekä Leen Clementine-ottotyttären biologiset vanhemmat.

Aivan viime jakson lopussa suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi, sillä raiteiden päästä paljastui uudenlainen vaara. Mitä ilmeisimmin salaa radion kautta Clementinelle tietoja syöttänyt ja tietoja onkinut miesääni, joka ilmoitti odottavansa innolla ryhmän saapumista kaupunkiin.

Ja tästä alkaa myös neljäs episodi. Sankarimme saapuvat Savannahiin, jossa toivo on vähissä ja vaaraa tuntuu löytyvän jokaisen kulman takaa, kuten nimikin antaa ymmärtää. Valtavat zombilaumat, oudosti soivat kirkonkellot sekä katoilla ja kulmien takana vilahtelevat seuraajat tekevät heti selväksi, että Savannah ei ole niinkään turvapaikka kuin uusi haaste.

En toki spoilaa sen tarkemmin episodin tapahtumia tai lukuisia yllätyksiä, mutta puhutaan hieman yleisesti tarinasta. Sitä kun on vähän liikaa. Savannahin kaduille ja viemäreihin on ängetty sen verran paljon juonenpätkiä, että niistä olisi saanut kasattua helposti kaksikin episodia The Walking Dead –kautta varten. Kun ne kuitenkin on tungettu yhteen jaksoon, tulee helposti sellainen olo kuin osa tärkeistä jutuista sivutettaisiin vähän turhan nopeasti.

Tätä fiilistä korostaa se, että tapahtumien kuluessa esitellään taas monta uutta hahmoa, joista pitäisi pystyä välittämään vähän turhan nopeasti, jotta heidän dramaattiset tarinansa saisivat ansaitsemansa painon. Nyt näin ei välttämättä käy.

Kyllä jaksoon silti mahtuu reippaasti sitä sarjan tavaramerkiksi noussutta inhimillistä draamaa, joka onnistuu yhä lukemattomien palleaiskujen jälkeenkin yllättämään, vetämään hiljaiseksi ja oikeasti nykimään tunteita hihasta. Tästä siis peukku käsikirjoittajana toimineelle Gary Whittalle.

Loppua odotellessa

 Muuten sitten menäänkin Telltalen perustyylillä. Kuten muissakin kauden jaksoissa, tälläkin kertaa puzzlet ovat aika helppoja, joskin niitä ympäröivät tilanteet ovat sitäkin kiinnostavampia. Se on sanottava episodin kunniaksi, että ainakin se uskaltaa yrittää ja kokeilla aivan uudenlaisia asioita. Pientä Resident Evil –henkistä virittelyä, laajamittaisempaa sosiologista pohdiskelua zombituhon jälkeisistä yhteiskunnista ja niin edelleen.

Kokonaisuutena sanoisin, että Around Every Corner on kauden tähän saakka heikoin jakso, joskaan ei silti huono. Ne aiemmat olivat vain niin kiinteitä ja erinomaisen onnistuneita paketteja, että pienikin harha-askel riittää pudottamaan porukan perälle.

Mutta toisaalta… kun ne lopputekstit pyörivät, nelosjakson käänteet ja viimeiset hetket ovat tarjonneet niin monta herkullista, tuskallista ja kammottavaa maistiaista loppuhuipennuksesta, että on vaikea millään nähdä tarinalle onnellista loppua… mutta samalla en millään malttaisi odottaa, että pääsen kokemaan sen.

 

 

Lue myös

Dead or Alive 5 (PS3, Xbox 360)

Dishonored (PC, PS3, Xbox 360)

Guild Wars 2 (PC)

Halo 4 –moninpeliennakko (Xbox 360)

Resident Evil 6 (PC, PS3, Xbox 360)

Tekken Tag Tournament 2 (PS3, Xbox 360)

Tokyo Jungle (PS3)

 

Muropaketin uusimmat