UUSIMMAT

The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition (PC, Xbox 360)

29.04.2012 18:39 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: CD Projekt RED
Julkaisija: Namco Bandai
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, Xbox 360
Laitevaatimukset: PC Windows XP/Vista/7, Intel Core 2 Duo 2.2 Ghztai AMD Athlon 64 X2 5000+, 1 Gt muistia, 512Mt näytönohjain
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.thewitcher.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Fantasialajityyppi on kaikessa mielenkiintoisuudessaankin yleensä melko kaavoihinsa kangistunutta ja aloitekyvytöntä touhua. Samat rodut, juonikuviot, ympäristöt ja ilmapiiri tuntuvat kulkevan pelistä toiseen, kun Tolkienin ja Grigsbyn viitoittamalta polulta ei uskalleta karata liian kauas.

Iloisia poikkeuksiakin tosin maailmaan mahtuu, esimerkiksi FromSoftwaren Souls-sarja ja CD Projektin The Witcherit, jotka perustuvat puolalaisen Andrzej Sapkowskin saman nimiseen kirjasarjaan. Jossain on opittu, että kiinnostavaan fantasiaan on mustan ja valkoisen sijaan käytettävä mustaa ja harmaata. Näin myös CD Projektilla.

Witcher 2:n perusteellisemmasta analyysistä kiinnostuneiden kannattaa lukaista Miikka Lehtosen viime keväinen erinomainen arvio PC-versiosta. Viimeisen vuoden CD Projekt on sekä keskittynyt hiomaan PC-versiota fanien palautteen pohjalta, että valmistelemaan pelistä Xbox 360 -versiota.

Suurimmilta osin konsolikäännös ei peliä ole muuttanut. Noituja-Geralt lähtee edelleen jahtaamaan Temerian kuningas Foltestin tappaneen salamurhaajan perään, ja joutuu samalla kohtamaan unohtuneen ja varsin ikävän menneisyytensä. Ja muun muassa aika paljon tissejä.

Puolalaisia pelintekijöillä ei juuri ole sensuuripaineita, mikä omalta osaltaan korostaa pelin maailman erikoislaatuisuutta. Witcherin väkivaltainen, huoraava ja perinteiset hyvän ja pahan rajat hämärtävä maailma näytetään kaikessa rujoudessaan ja kauneudessaan.

Jokainen alkuperäistä versiota pelannut varmasti huomasi kontrollien vahvan konsolihenkisyyden ja myöhemmin vielä entisestään parannetun pad-tuen, joten konsoliversion saapuminen ei ollut sinänsä yllätys missään vaiheessa.

Se mikä kuitenkin yllätti, oli se kuinka paljon CD Projektilla käännöstyöhön on panostettu. Xbox 360-versio sisältää luonnollisesti kaikki PC-version saamat tehtävät ja parannukset, mutta varsinainen hatunnosto on itse Enhanced Edition -paketti.

Kyseinen, myös PC-pelaajille maksutta jaettu päivitys tuo peliin muun muassa  yli puoli tuntia uutta  animaatiota, kuten uuden alku- ja loppuanimaation. Lisäksi uusia tehtäviä on tarjolla noin neljän tunnin edestä, ja uudesta sisällöstä suurin osa menee aiemmin lyhyenlännäksi jääneen kolmoskappaleen pidentämiseen.

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteestahttps://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Rakastettavaa fanien rakastamista

Kaiken kaikkiaan koko paketti huokuu ihailtavaa laatua ja pelaajien arvostamista. Reaaliaikaista taistelumekaniikkaa on sulavoitettu alkuajoista, ja ehkä turhauttavaksikin jääneestä vaikeustasosta on siirrytty enemmän Souls-sarjan suuntaan siinä mielessä, että vihollisten keskelle ryntäämisen tai megahyökkäysten tielle jäämisen kaltaisista virheistä saa syyttää ihan itseään. Tiheä tallentaminen ja sankari Geraltin käytössä oleva runsas työkaluvalikoima takaavat kuitenkin sen, ettei meininki missään välissä tunnu epäreilulta.

Samalla eri taitopuita on tasapainotetta. Alkuperäisessä versiossa taikapuusta löytyvä täysin epätasapainoinen Quen-kilpi on saanut ymmärrettävää korjausta, mutta pysyy edelleen varteenotettava vaihtoehtona. Lähinnä miekka- ja alkemiapuiden käyttökelpoisuutta on parannettu. Lopputulos on se, että niistä kaikki ovat tätä nykyä varteenotettavia vaihtoehtoja. Useamman eri taitopuun sekoittaminen on jopa suositeltavaa.

Häikäisevän kauniin PC-version rinnalla Xbox 360 -versio luonnollisesti kalpenee, mutta konsolin omalla mittapuulla peli sekä pyörii sulavasti että näyttää hyvältä. Tällä kertaa maailma ei myöskään ole lataustauoton, mutta esimerkiksi sisä- ja ulkotilojen lataukset on tyylikkäästi naamioitu esimerkiksi ovenavausanimaatioilla. Hermojaan arvostavat asentavat pelin kuitenkin kovalevylle.

Kontrollit ovat pääosin todella sujuvat, mitä nyt vihollisiin lukittuminen ja esimerkiksi loitsujen vaihtaminen olisi voitu toteuttaa hieman kätevämmin. Vasemman bumper-namiskan takaa löytyvä radiaalivalikko nimittäin toimii omituisella viiveellä, ja tiukoissa paikoissa esimerkiksi haluttu miekka tai loitsu ei välttämättä vaihdu käyttöön.

Kärsivällisemmällä pelaamisella korjaantuva kauneusvirhe ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että Witcher 2:n Enhanced Edition konsoleilla vuoden ensimmäisen puoliskon merkittävin roolipelitapaus. Se ei ole yhtä murhaava ja tarkka kuin Dark Souls tai yhtä laaja ja avoin kuin Skyrim, mutta maailman, tarinan ja pelaajan mukaansa tempaamisen se taitaa täysin omalla tasollaan. Iskukykyisen PC:n omistajille Enhanced Edition on myös mainio syy joko tutustua viimeinkin peliin tai pelata se uusiksi läpi. Konsolipelaajille tilaisuus on ensimmäinen, mutta täysi-ikäisille kovanahoille Witcher 2:sta voi suositella varauksetta. Jopa siinä tapauksessa että perinteinen fantasia olisi alkanut syystä X tai Y tympiä totaalisesti. Antakaa puolalaisille mahdollisuus. Saatatte yllättyä.

 

Toinen mielipide

Olipahan positiivinen yllätys. Aikoinaan The Witcher ykkösen ilmestyessä kokeilin demoa, mutta en kuitenkaan ostanut peliä. En ole ollut koskaan suoranaisesti fantasian ystävä, mutta olen silti antanut monelle pelille mahdollisuuden. The Witcher 2 on yksi niistä peleistä, mitä ilman on vaikea kuvitella elävänsä, kun on kerran kokenut sen tarjoaman elämyksen. Harvoin kohtaa näin aikuisille suunnattuja pelejä. Totta kai K18-peli on aina täysi-ikäisille, mutta Geraltin seikkailuissa mennään astetta syvemmälle – ja nimenomaan oikealla tavalla.

Eniten yllätti ehkä se, että pelaaja pääsi pelin ihon alle. Peliä ja sen tapahtumia huomasi miettivänsä, vaikka ei ollut lähelläkään Xboxia. Jostain ne vain pullahtivat mieleen. Tekoja, valintoja ja tissejä. Mitä jos olisin valinnut niin tai näin tai jos olisi ollut aikaa sanoa noin. Puolalaiset ovat saaneet saaneet tehtyä asiat peliin pirun onnistuneesti. Varsinkin keskustelut! Jestas sitä hämmennyksen ja paniikin määrää, kun ruudulle ilmestyi ensimmäisen kello valintojen kanssa ja pelaajalla oli vain hetki aikaa sanoa tai tehdä jotain. Juuri tämmöisiä keskusteluja saisi olla enemmänkin, siitä pitäisi oikeastaan tehdä standardi muihinkin nykypeleihin.

Sen minkä juoni, keskustelut ja valinnat pitävät The Witcher 2:ssa plussalla, kompensoi aavistuksen outo taistelusysteemi. En tiedä voisiko sitä tehdä paremminkaan, mutta totutteluun meni tovi jos toinenkin. Epäreilulta peli ei tunnu, mutta aina pelaaja ei vain voinut olla varma lähtikö henki systeemin sekavuuden vai oman huonouden takia.

On ilo nähdä kuinka paljon aikaa ja sydäntä CD Projekt RED on pistänyt The Witcher 2:een, rikkoen niitä iankaikkisia roolipelien perinteisiä rajojakin. Tämä on yksi vuoden kovimmista peleistä Xboxille, ja soisin puolalaisille loppuvuodesta isompaakin menestystä vuoden peli -äänestyksissä.

Kalle Laakso

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

The Witcher 2 (PC)

Pitkään ja hartaasti odotettu The Witcher 2 jatkaa siitä, mihin edeltäjä lopetti. Ykkösosan läksyt on luettu, kehitystiimi on muutaman vuoden varttuneempi ja kokeneempi ja budjetti on entistä suurempi. Tuloksena on peli, joka pienistä puutteistaan huolimatta kiilaa genren kirkkaimpien helmien joukkoon.

Witcher 2 Enhanced Edition -haastattelussa pelisuunnittelija Marek Ziemak

Ziemak kertoo haastattelussa muun muassa Witcherin olemuksesta ja roolipelien muuttumisesta toimintatapainotteisemmiksi. ”Mutta ei silti hätää! Witcher 2 on yhä sydämeltään hardcore-roolipeli”, Ziemak lohduttaa niitä pelaajia, jotka ovat huolissaan roolipelien muuttumisesta miekka & mätkintä -temmellyksiksi.

Witcher 2 Enhanced Edition -ensikosketus: kaunis hardcore-rpg myös konsoleilla

Tiukkana vetona puolalainen CD Projekt RED julkaisee Witcher 2 Enhanced Editionin paitsi ilmaisena päivityksenä PC:lle, myös täysin uutena pelinä Xbox 360 -konsolille. Dome.fi kävi ottamassa tuntumaa peliin ja hienoltahan se tuntui!

The Witcher Enhanced Edition (PC)

Miikan analyysiä lukemattomille tai muuten pimennossa eläneille pikainen kertaus: The Witcher on puolalaisen CDProjektin tekemä PC-roolipeli, joka hyödyntää Bioware-klassikko Neverwinter Nightsin edelleen kehitettyä pelimoottoria. Tosiasiassa alkuperäisestä moottorista ei ole juuri mitään jäljellä, sillä Neverwinter Nightsin steriilien palikkamaailmat on korvattu elävillä, hengittävillä ja mukaansa kutsuvilla maisemilla.

The Witcher (PC)

Pelin maailma pohjautuu Puolassa rakastettuihin Andrzej Sapkowskin kirjoihin, jotka kertovat karuja tarinoita tavallisista ihmisistä ja sodan runtelemasta maailmasta, jossa keskiajan synkkyys yhdistyy mytologisiin hirviöihin. Ei ole kivaa, ei.

 

Lue myös

Angry Birds: Space (Android, iOS, Mac, PC)

Devil May Cry HD Collection (PS3, Xbox 360)

Fez (Xbox 360)

Gears of War 3: Forces of Nature DLC (Xbox 360)

Journey (PS3)

Kingdoms of Amalur: Reckoning – Legend of Dead Kel DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Legend of Grimrock (PC)

Trials Evolution (Xbox 360)

 

Keskustelu

@4:

Juu samaa mieltä.

Ihme että maailmassa on vielä ainakin yksi pelifirma joka tekee voittoa pelillä eikä 10 euron virtuaalihevos DLC:llä joka on vielä kaiken lisäksi täysin paska ja turha.

Muutenkin nykyisen DLC systeemin saisi upottaa suohon ainakin jos kehdataan velottaa nykyisiä hintoja digilatauksena imutettavasta noin tunnin lisä-ilosta.

Useimmiten peli on vielä läpi pelattu jo, eikä DLC tuo kuitenkaan peliin mitään niin hienoa, että sitä oikeasti haluaisi pelata uusiksi läpi.

Huh, fanit ovat pelottavia!

Mutta on tämä silti hyvä peli. Juonenkerronnalla saisi tosin leikkiä vielä lisääkin:).

10: Ennen päivitetystä aloitetut talletukset toimii hieman vaihtelevasti. 3 chapterissa ollutta talletettua peliä eivät CD Projektin pojat voineet taata sujuvasti toimivaksi tuon kappaleen lukuisten muutoksien takia, mutta 2 chapterissa ja sitä aikaisemmin olevilla tallennuksilla onkin paremmat mahdollisuudet toimia ongelmitta. Itse jatkoin 2 chapterissa ollutta peliä ja olen nyt 3:ssa, eikä mitään murheita ole tullut vastaan.

Virallisella linjalla CD projektin tyypit suosittelee pelin aloittamista alusta, koska ensimmäisissäkin kappaleissa on muutoksia mitkä näkyy myöhemmin pelissä.

Witcherin enhanced editionin ostaisi mielellään perusversion jatkoksi DLC:nä jo ihan siitä ilosta, että sellaista tarjotaan ilmaisena. RPG-genren hallitseva kuningas.

Tälläisiä pelejä haluaa ostaa. Ihan siis rahalla.

Isot firmat käyttävät kaikki resurssit mainontaan ja laatu on pelkkä sivuseikka nykyään. Mukava huomata että näin ei ole kaikkien kohdalla.

Tästä tuli ostettua xboxille tuo Dark edition, vaikka omistan jo vuoden takaa perus pc version.
Täytyy sanoa että Dark editionin boxi on helposti hienoin collectors edition boksi ikinä, sisällöstä puhumattakaan.

Harmittaa vaan kauheasti miten pienelle huomiolle peli on loppujenlopuksi jäänyt noihin megahitteihin verrattuna, kuitenkin yhtä aikaa yksi kaikkien aikojen parhaista peleistä ja myös uskomattoman hyvin ja oikein toimiva firma takana.

Osaako joku muuten sanoa toimiiko vanhemmassa versiossa aloitettu tallennus vaikka päivittäis tähän EE:iin? Luulisi, mutta niin kauheasti uutta ja muutettua etten uskalla ihan kylmiltään kokeilla..

6: Kummatkin edustavat tällaista lähinnä Biowaren luomaa nykyaikaista ”cinematic story driven RPG with action game tacked on” tyyppiä joten kyllä.

Se mitä Bioware joskus teki ei ole millään tavalla oleellista ollutkaan KoTORin jälkeen joka tällaista linjaa lähti vetämään ja sen jälkeiseen tuotantoon tässä vertasinkin.

PS: Planescape ei ole Bioware peli, on pyhäinhäväistys loukata sitä sellaiseksi.

Verrattuna witchereihin biowaren nykytuotanto on melko ala-arvoista roskaa vaikka mass effect 3:sta ja 2:Sta tykkäsinkin. Mutta on tää Witcher 2 varsinkin kyl semmonen tajunnanräjäyttäjä joka avaa silmät ja pistää ajattelee muita pelijulkasijoita kuinka asiakkaiden muroihin kustaan urakalla.

@4, Onko Witcherissä ja Biowaren tuotteissa oikeasti kamalasti samaa? Baldur’s gatet sun muut (Planescape Tormentia lukuunottamatta) oli sitä samaa D&D peruskauraa mitä pelattiin jo kultaisella 80-luvulla ennen kuin siirryttiin muihin ropeihin. Witcher ja sen koko setting pieksee koko Biowaren katalogin ihan mennen tullen.

4: Voiko asiaa enää paremmin ilmaistakaan?
Itse tilasin Collector’s Editionin silloin aikanaan, jotta sain vielä enemmän tuettua pelintekijöitä, vaikka se lisäsisältö ei niin paljoa kiinnostanutkaan. Sitä tavaraa sitten löytyikin siitä paketista. Minulla oli se ”skulpture” vähän vaurioitunut kuljetuksessa. Hyvittivät tämän vielä antamalla ilmaisen pelin GoG:sta, kun en alkanut palauttamaan sitä Puolaan asti.

Muistan vielä hyvin julkaisuajan, kun oli pelin suojaus aiheutti käynnistysongelmia vähän kaikilla. CD Project se päätti poistaa sitten suojaukset kokonaan..

CDProjekt näyttää BiowarEAlle miten Bioware tyylinen roolipeli tehdään oikein, kun lajityypin itsensä rakentajasta ei siihen nykyään enään ole. Loistavaa työtä. Ja loistavaa fanien palvelua ilmaisten lisälatausten muodossa ilman DRM rajoituksia.

PC’lle aikanaan ostama 50e normipaketti sisälsi myöskin enemmän sälää kirjojen, extra DVDeitten ynnä muiden muodossa kuin 5 nykyaikastia normipelijulkasua, joissa mukana yleensä vain lappu missä kerrotaan mistä DVD’ltä löytyy tarvittavat tiedot mihinkin asiaan.

Tämä peli kuuluu ostaa jo ihan vaan sen takia että näyttää arvostavansa kunnon palvelua sen sijaan että isot julkaisiat vaan kusisivat asiakkaiden niskaan yhä vaan heikommilla tuotteilla samalla kun käärii rahaa kasaan.

Noituri on edelleen paras käännös. Sitä käytetään niissä kirjoissakin.

Veikkaan että Witcher3 on uusien konsolien julkaisua aika lähellä.

Muropaketin uusimmat