The Witcher 3: Hearts of Stone (PC, PS4, Xbox One)

01.12.2015 14:00 | Miikka Lehtonen

The Witcher3HeartsofStone_arv_0kansiTekijä: CD Projekt Red
Julkaisija: CD Projekt Red
Testattu: PC Windows 8.1, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, GeForce GTX 970
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 7 64-bit, Core i5-2500k, 6 Gt muistia, DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: Laajennus, vaatii alkuperäisen The Witcher 3:n. Hinta 7,99 euroa.
Pelin kotisivu: http://www.thewitcher.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

The Witcher3HeartsofStone_arv_0ostaisin-24

 

Keväällä ilmestynyt The Witcher 3 oli eräs pelivuoden kohokohdista, ainakin minulle. Hirvittävän laaja ja syvällinen roolipelikokemus viehätti kymmenien tuntien ajan ja tarjosi rahoille hillittömästi vastinetta.

Kun kaikki pelin ostaneet eivät välttämättä ole vieläkään päässeet edes alkuperäistä peliä läpi, onko lisäsisällölle suurtakaan tarvetta?

Puolalaisen CD Projekt Redin The Witcher 3 näytti närhen munat lukemattomille muille roolipeleille. Kun pieni studio teki verrattain pienellä rahalla kymmeniä tunteja pitkän pelin, jonka sivutehtävätkin ovat parempia kuin monen muun pelin päätarinat, usean länsimaisen studion olisi syytä katsoa pitkään peiliin.

Eikä homma siihen jäänyt. Firma on päivittänyt peliä useaan otteeseen ja korjaillut ongelmia, joita pelaajat ovat löytäneet kuukausien aikana. Tähän saakka kaikki on ollut ilmaista, mutta nyt kaivetaan kuvetta, The Witcher 3:n ensimmäinen maksullinen lisälevy on ilmestynyt. Ja kyseessä todellakin on lisälevy, ei lisäsisältö, sillä Hearts of Stone on mittakaavaltaan sellainen, että moni 60 euron pelikin jää toiseksi.

The Witcher3HeartsofStone_arv_01

The Witcher3HeartsofStone_arv_02

Paholaisen oppipoika

Hearts of Stonen tarina alkaa niin viattomasti. Kuten lukemattomia kertoja aiemminkin, Geralt löytää ilmoitustaululta lapun, jossa kaivataan hänen palveluksiaan: hirmuinen hirviö kaipaa tappajaansa. Syrjäisestä kartanosta löytyy paikallinen sotaherra seuraajiensa kanssa ja heillä todellakin on tehtävä. Läheisen kaupungin viemäreissä piileskelee hirviö, joka on tappanut jo lukemattomia hyväuskoisia ihmisiä, viimeisimpänä yhden sotaherran ryyppykavereista. Niinpä hän on valmis maksamaan suuren summan siitä, että hirviö kohtaa loppunsa.

En halua spoilata, mitä seuraavaksi tapahtuu, mutta yllättävien käänteiden kautta Geralt päätyy oman maailmansa arabialaisten merimiesten vangiksi. Edessä on mestaajan pölkky ja pako näyttää mahdottomalta. Ainakin siihen saakka, että yllättävä tuttavuus menneisyydestä paukahtaa paikalle ja tarjoaa Geraltille apua. Ainoa, mitä hän haluaa vastineeksi on pikkuriikkinen palvelus joskus myöhemmin.

Pikkuriikkinen palvelus on tietenkin kaikkea muuta kuin. Kyseinen miekkonen myy kovaan hintaan palveluksia erinäisille tahoille, ja Geraltin hirviöjahtiin lähettänyt sotaherra on yksi asiakkaista. Ennen kuin tilit voidaan tasata, sotaherran pitää vielä saada kaksi palvelusta. Geralt nakitetaan asialle suorittamaan mahdottomalta kuulostavia tehtäviä.

The Witcher3HeartsofStone_arv_03

Juoni on hyvin lennokas, ja The Witcher 3:n tyylille uskollisesti mainiosti kirjoitettu. Hahmoissa on syvyyttä ja tarinassa riittää yllättäviä käänteitä. Kukaan ei tunnu olevan aivan sitä, miltä he aluksi vaikuttivat, eikä tympeinkään paskiainen ole aivan täysin läpimätä. Edessä on siis vaikeita valintoja.

Ilahduttavasti edessä on myös todella hauskoja ja vaihtelevia tehtäviä. Sen enempää syitä tai tarinan kuvioita spoilaamatta Hearts of Stone lähettää Geraltin muun muassa hääjuhliin ja osallistumaan Ocean’s Eleven –henkiseen ryöstökeikkaan. Vastaan tulee paljon hahmoja, jotka mukavasti syventävät Geraltin maailmaa ja tuovat uusia perspektiivejä aiempiin tapahtumiin.

On myös todella hauska pelata roolipelitarinaa, jossa panokset eivät ole apokalyptisiä. Tarinat ovat pienempiä ja täten tiimillä on ollut suuri vapaus keksiä niihin sisältöjä. Yllätykset ja yllättävät käänteet seuraavat toisiaan ja meno on todella viihdyttävää.

The Witcher3HeartsofStone_arv_04

The Witcher3HeartsofStone_arv_05

Sen varsinaisen tarinasisällön ohella Hearts of Stone lisää peliin paljon uusia varusteita, sekä kokonaan uuden tavan kustomoida niitä. Arabialainen riimuseppä kun hallitsee riimujen käsittelyn paljon syvällisemmällä tasolla kuin hänen vaaleat kollegansa. Täten Geralt pystyykin kiinnittämään aseisiinsa ja panssareihinsa yksittäisten riimujen sijaan useammasta riimusta kasattuja voimasanoja, joilla on suuria vaikutuksia. Miltä kuulostaisi vaikka voimasana, joka signiä käyttäessä upottaa myös aseeseen voiman, tai voimasana, jolla sepän hiomakivellä hankitut väliaikaiset buffit muuttuvat pysyviksi?

Hearts of Stone on erinomainen paketti. Minulla vierähti sen parissa helposti toista kymmentä tuntia aikaa ja ne reilut 12 tuntia menivät mukavammissa merkeissä kuin monissa täysihintaisissa peleissä. Eikä se tarina tähän lopu, sillä Hearts of Stone oli vasta se ensimmäinen The Witcher 3:n lisälevyistä. Toinen osa on tulossa myöhemmin ja sen on kehuttu olevan reilusti yli 20 tuntia pitkä. Jään odottamaan sitä hyvin innokkaasti, sillä jos taso on lähelläkään Hearts of Stonea, voi pojat!

 

 

 

Lisää aiheesta

The Witcher (PC)

The Witcher 2 (PC)

The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition (PC, Xbox 360)

The Witcher Enhanced Edition (PC)

The Witcher: Adventure Game (Mac, PC)

The Witcher3HeartsofStone_arv_06