The Witcher Enhanced Edition (PC)

01.10.2008 14:17 | Tero Lehtiniemi

Viime syksynä julkaistu The Witcher oli allekirjoittaneelle The Burning Crusaden ohella vuoden 2007 ehdottomasti merkittävin PC-julkaisu. Se tarjosi ennakkoluulottoman, synkän ja tylyn roolipelikokemuksen, joka viittasi kintailla perinteiselle hyvä-paha-asetelmalle ja moralisoinnille.

Mielenkiintoisen juonen, kiehtovien tehtävien ja henkilöhahmojen lisäksi peli tarjosi valitettavasti myös vähemmän mairittelevia ominaisuuksia. Peli oli buginen, hidasteli ihmeellisesti ja esimerkiksi rakennuksista poistuminen ja niihin meneminen kestivät huomattavan kauan. Jotain oli silti tehty oikein, sillä vaikka alueiden tutkiminen oli välillä suoranaista tervanjuontia, piti peli maagisesti otteessaan. Nyt yli vuotta myöhemmin pelistä on julkaistu Enhanced Edition, jonka pitäisi korjata suurin piirtein kaikki pelin ongelmat. Onko näin?

Miikan analyysiä lukemattomille tai muuten pimennossa eläneille pikainen kertaus: The Witcher on puolalaisen CDProjektin tekemä PC-roolipeli, joka hyödyntää Bioware-klassikko Neverwinter Nightsin edelleen kehitettyä pelimoottoria. Tosiasiassa alkuperäisestä moottorista ei ole juuri mitään jäljellä, sillä Neverwinter Nightsin steriilien palikkamaailmat on korvattu elävillä, hengittävillä ja mukaansa kutsuvilla maisemilla.

Pelin päähenkilö on Geralt, kalpeanaamainen palkkionmetsästäjä, joita kutsutaan witchereiksi. Geraltin ja tämän ystävien tukikohtaan kohdistunut tuntemattomien joukkojen hyökkäys ajaa sankarimme kostoretkelle, josta ei puutu verta, petosta, väkivaltaa ja mikä tärkeintä, myöskään tissejä. Kappaleisiin jaettu, pelimaailmaa hiljalleen avaava juoni tarjoaa lukuisia sivutehtäviä, joista useat vaikuttavat omalla tavallaan tarinan etenemiseen.

Paras paranee entisestään

Enhanced Editionin korjauslista vaikuttaa jo paperilla lupaavalta: jopa 90 prosenttia nopeammat latausajat, uutta dialogianimaatiota, uudelleenkirjoitettua ja äänitettyä dialogia, päivitetty inventaariojärjestelmä, toimivampi taistelu ja vaikka mitä. Taru on usein totuutta kauniimpaa, mutta kaikeksi onneksi uusi The Witcher vakuuttaa heti ensimetreillä.

Uusien dialogianimaation ja ääninäyttelyn ansiosta keskustelut tuntuvat elävämmiltä ja soljuvammilta. Eri taistelutyylien vaihteluun ja näiden reaktionopeutta testaavaan kombottamiseen perustuva taistelujärjestelmä on luvatulla tavalla paljon aiempaa sulavampi. Geraltin kuolemanbalettia seuraa ilolla ja ylipäänsäkin koko toiminnan yleisilme on huomattavasti sulavampi.

Vielä tärkeämpää on kuitenkin latausaikojen petraaminen. Aiemmin rakennuksista ulos ja toisinpäin siirryttäessä latausajat olivat toisinaan jopa mielivaltaisia. Lisäksi spontaanisti aktivoituva automaattitallennus pidensi siirtymiä entisestään . Nyt rakennukset ja isotkin maastokartat latautuvat parissa sekunnissa, ja fiilis on todellakin kuin eri peliä pelatessa.

Pelin lievästi sanottuna sekavaa inventaariojärjestelmää on parannettu erottamalla alkemiatarvikkeet edelliseen laukkuunsa. Aiemmin riittävien materiaalien kanssa kartalla pysyminen ja niiden etsiminen eri kamojen kanssa sekaisin olevasta laukusta oli lievästi sanottuna turhauttavaa, mutta nyt pelaaja voi erikseen etsiä alkemiainventaariosta kulloinkin haluttuja raaka-aineita. Toimii.

Pelilaatikoiden sloganeihin kannattaa yleensä suhtautua varauksella, mutta The Witcher Enhanced Editionin ”The Best PC Role-Playing Game in years just got even better” on täyttä totta. The Witcherin maailmassa hyvän ja pahan eettismoraaliset rajat ovat hyvin häilyviä ja selkeiden äärimmäisyyksien tilalla on vain lukuisia harmaan sävyjä. Sen maailma ja päähenkilö ovat synkkiä, hävyttömiä ja julmia, ja tämä antaa pelaajalle loistavan väylän toteuttaa itseään. Pelillisesti se on lähes täydellinen kokemus, mitä kovanahkaisuutta vaatinut ensiversio ei valitettavasti ollut.

Vasemmalla alkuperäisen pelin hahmo – oikealla Enhanced Edition.

Enhanced Editionin ostajia hemmotellaan päivitetyn pelin lisäksi Behind-the-scenes-dokumenttileffalla, pelin soundtrackilla, The Witcherin maailmankartalla, alkuperäisen romaanin tekijän kirjoittamalla pientarinalla ja pelioppaalla. Aiemman version omistajat voivat ladata päivityksen pelin kotisivuilta.

Ainoastaan pelin kopiointisuojaus ei vakuuta. Tages-järjestelmä on jo itsessään epäilyttävä, mutta kaiken lisäksi peliin on lisätty nettipohjainen CD-avaimen tunnistus. Tunnistusjärjestelmä bugitteli ainakin viikonloppuna antaumuksella, ja onpa avaimet kuuleman mukaan jääneet joistain paketeista kokonaan puuttumaan, jolloin asialla on pitänyt vaivata Atarin asiakaspalvelua. Jotenkin koko touhu tuntuu lähinnä laillisesti pelinsä ostaneiden kiusaamiselta.

 

Tekijä: CDProjekt RED STUDIO
Julkaisija: Atari
Testattu: Q6600 2.4 GHz, 4 Gt muistia, Geforce 8800 GTS 640 Mt, Vista 64bit
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: P4 2.4 GHz/Athlon 64 +2800, 1 Gt muistia, Geforce 6600/Radeon 9800 tai parempi
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.thewitcher.com/

 

Lisää aiheesta

Arvostelu: The Witcher (PC)

Pelivideo: The Witcher

Tee omat seikkailusi The Witcher -roolipeliin

The Witcher –ennakko (PC)

Lue myös

Age of Conan (PC)

Final Fantasy Tactics A2 – Grimoire of the Rift (DS)

Infinite Undiscovery (360)

Siren: Blood Curse (PS3)

World of Warcraft: Wrath of the Lich King -ennakko: osa 1 (PC)