theHunter (PC)

21.07.2015 17:19 Juha Somby

Tekijä: Expansive Worlds, Avalanche Studios
Julkaisija: Expansive Worlds, Avalanche Studios
Testattu: PC Windows 8.1, Intel Core i5-2500k, 16 Gt muistia, GeForce GTX 770
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, 2 GHz Dual Core, 2 Gt muistia ja NVidia 8800 tai Radeon 2400 HD
Pelaajia: 1, 2-8 (internetissä)
Muuta: Vaatii internet-yhteyden, sisältää mikromaksuja ja valinnaisen kuukausittaisen tilausmaksun
Pelin kotisivu: https://www.thehunter.com
Arvostelija: Juha Somby

 

Miltä kuulostaisi peli, joka tarjoaa lähes aidonoloisen metsästyskokemuksen ilman, että joudut poistumaan omalta mukavuusalueeltasi eli pelikoneesi ääreltä? Lisätään päälle vielä luonnonkauniit grafiikat ja paljon pieniä yksityiskohtia.

Kaiva punakirjava flanellipaitasi kaapista, laita radiokuulosuojaimet päähän ja näyttösi läpi keskelle luontoa. Metsästys voi alkaa!

theHunter lupaa paljon. Niin paljon, että alan itsekin uskoa oheissälän ylistykseen. Siinä on MMO:ta, viimeistä huutoa olevaa grafiikkaa, realistisia sääefektejä, vuorokaudenajat ja kaiken kruunavat aidot auringonsäteet, jotka luonto muovaa loputtomiksi varjoiksi! Meitä sunnuntaimetsästäjiä hellitään nyt niin, että tässä ihan punastuu, mutta…

Kohtaan ensimmäisen vastoinkäymisen jo asennusvaiheessa. Miten hemmetissä aktivointikoodi syötetään?  Minuutteja kuluu ja pelin kotisivun valikot on käyty läpi, kun lopulta luovutan ratkaisun etsimisen Googlen huomaan. Se  löytääkin ratkaisun nopeasti. No, tuo nyt on vain pieni hidastetöyssy kohti virtuaalista alkukantaisuuttani. Ja sitä paitsi, mikä metsästysreissu nyt ei alkaisi pienillä vastoinkäymisillä?

Jännät rihlat tässä haulikossa

Puen maastokelpoiset varusteet, tarkistan haulikkoni rihlat tutkimalla ladattua asetta suoraan piipun suunnasta ja otan kiintopisteen horisontista, ensimmäinen jahtini voi alkaa! Rynnin suorinta reittiä kohti asettamaani ilmansuuntaa intoa täynnä, mutta huomaan jo sadan metrin pikaspurtin jälkeen pelihahmoni läkähtyvän. Kuulokkeeni täyttyvät yhä kiihtyvästä hengitystahdista ja joudun lopulta vaihtamaan vauhtini hieman maltillisemmaksi marssiksi.

Ensimmäisen puolituntisen harhailtuani päämääräämättömästi otan apuun metsästäjän tärkeimmän työkalun. HunterMate tunnistaa kaikki eläimet niiden jättämien kuvioiden tai ulostekasojen avulla. Hienovaraista. Löydän nopeasti peuran jäljet ja alan seurata niitä. Puoli tuntia myöhemmin huomaan kiertäneeni kahden eri peuran jälkiä lähes ympyrää ja alan turhautua. Taon virtuaalisesti kättäni ilmaan ja huudan perisuomalaisia voimasanoja Kalevalan siivittämänä. Lopulta peli ottaa minusta niskalenkin ja puolentoistatunnin episodini päättyy ohilaukaukseen. Palaan nujerrettuna kohti matkan alkupistettä, aloitusvalikkoa.

Graafisesti peli on nätti. Jopa niin nätti, että hetkittäin pysähdyin ihailemaan valojen ja varjojen leikkiä, mutta lähempää tarkastelua maasto ei kestä. Äänimaailma saattaa olla jossain päin maailmaa luonnollinen, mutta jatkuva lintujen laulu, viserrys ja muu taustameteli ei välttämättä istu suomalaiseen metsään tai mentaliteettiin. Toisaalta loputon hiljaisuus voisi olla henkisesti turhan raskasta.

Muukin tekninen toteutus on hyvä. Pelimoottori on ilmeisesti optimoitu hieman vanhemmalle raudalle, sillä vaikka asetukset vääntää tappiinsa, niin ruudunpäivitys on kiitettävää ja liike sulavaa. Latausajat ovat SSD-levyllä nopeita ja valikoista löytää kaiken tarvittavan, vaikka käyttöliittymän suunnittelussa onkin otettu mallia ilmaisohjelmista ja Linux-maailmasta.

Sääntöpuolella peli on tarkka ja antaa välittömästi palautetta mikäli ammut väärällä aseella/ammustyypillä eläintä, mitä sillä ei saisi metsästää.

Veni, Vidi, Visa

Peli tarjoaa ilmaisversiona niukan kokemuksen ja vain vähän metsästettävää: yhden peuralajin ja pari jänistä. Myös ammusten määrä on rajoitettu etkä voi järjestää moninpelejä, vaikka voitkin osallistua sellaiseen. Onneksi tätä tilannetta voi kompensoida rahalla. Peliin voikin ostaa avokätisesti 3, 6 ja 12 kuukauden mittaisen jäsenyyden, joista pisin kustantaa 34,99 dollaria (noin. 32 euroa). Myöskään kaikkia pelin varusteita ei voi hyödyntää heti, vaan niitä voi ostella pikkurahalla – vitonen sinne, vitonen tänne. Onkohan eräällä tankkipelillä jotain tekemistä tämän kanssa? Toisaalta tuo nimeltä mainitsematon pulju, sanottakoon anonyymisti WG, ei rajoita pelinsä sisältöä, kun taas viattomia metsäneläimiä lahtaavien pitää tyytyä rajoituksiin tai jutella lompakolleen.

Entä jos vakioaseet eivät miellytä? Taas puhutaan rahasta. Miltä kuulostaisi kahdentoista kaliiberin pumppuhaulikko vaivaisella 450 Em$ hinnalla? Tämä kääntyy pelin kaupassa vajaaksi viideksi dollariksi. Kyllä, reilut neljä euroa. Eihän vajaa vitonen nyt yhdestä virtuaalihaulikosta ole liikaa, eihän? Vaihtoehtoisesti sillä voisi ostaa röllipuvun ja pari teepaitaa. Tuleepa omasta metsämiehestä ainakin uniikki, jos ei muuta. Voit myös ostaa lisää metsästyslupia ja malliesimerkkinä päivän kalkkunanmetsästys kustantaa 60Em$. Joko riittää hintaesimerkeistä? Tuntuu, että joka ainoassa välissä vilahtaa hintalappu ja visalasku jatkaa kasvuaan mitä pidemmäksi metsää mennään. Onneksi aivan kaikkea ei tarvitse ostaa, ja tavallinen kolmen kuukauden jäsenyys riittänee alkuun monille.

Pelinä ja genrenä theHunter on massasta poikkeava, mutta ei toki ainoa lajissaan. Onnistumiseen tarvitaan muutakin kuin kauniit kuoret ja paljon glitteriä. Peli onnistuukin tässä osittain, mutta negatiiviset asiat vievät liikaa huomiota. Niistä pahin on rahastus, jota ei voi olla huomaamatta. Nykypelaajalle peli on myös turhan pitkävetinen, ellei virtuaalimetsästäminen herätä oikeasti intohimoja.  Myöskään HunterMaten tuoma luonnottoman tehokas jäljitysapu ei ole omiaan tunnelmankohottajana, sillä jäljet näkyvät jo kaukaa ja tiedät automaattisesti mihin suuntaan eläin on mennyt, samoin onko se vain vaeltanut vai kenties kipaissut karkuun.

Rahankeruumallin ja toteutuksen takia theHunteria on hankala suositella kenellekään, mutta onneksi tätä voi pelata rajoitukset niellen ilmaiseksikin. Mutta vuoden peli –palkintoja tällä suorituksella ei tavoitella.

 

 

Lisää aiheesta

Fasaani kiikarikiväärillä on epäeettistä metsästystä

Metsästyskausi alkaa: varsijousella virtuaalijahtiiin

Monster Hunter Tri (Wii)

The Hunter 2012 (PC)

Muropaketin uusimmat