Uusimmat

Tokyo Mirage Sessions #FE hämmentää Tokion kaduilla, popkulttuurilla ja repaleisella tarinalla (Wii U)

06.09.2016 17:30 Eric Hartin

Tokyo Mirage Sessions #FETekijä: Atlus
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii U
Saatavilla: Wii U
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Tokyo Mirage Sessions #FE 
Arvostelija: Eric Hartin

TokyoMirageSessionsFE_arv_035

 

Haluatko poptähdeksi? Ehkä se onnistuu tässä japanilaista populaarikulttuuria pursuavassa taistelupelissä!

Harva yllättyi, kun Nintendo julkisti lopettavansa Wii U:n valmistuksen tämän vuoden kuluessa. Konsolin pelijulkaisut ovat jääneet suurelta osin yksinomaan Nintendon harteille, ja Wii U:lle on julkaistu selvästi vähemmän pelejä kuin muille laitteille. Kuluvan vuoden toisella puoliskolla Wii U:lle ei oikein ole tulossa kuin uusi Zelda, joka sekin tehdään myös Nintendon seuraavalle sukupolvelle.

Tokyo Mirage Sessions #FE

Yksi alati harvenevista Wii U -uutuuksista on peli, jonka edeltäjä ehti hämmästyttää jo konsolin alkutaipaleilla. Silloin Shin Megami Tensei x Fire Emblemina tunnettu teos näet hämmästytti jo asetelmaltaan. Julkaisun lähestyessä peli muuttui aina vain omituisemmaksi – vai sanoisiko animemmaksi. Lopputulos on Tokion kaduille sijoittuva japanilaisesta pop-kultturista suuresti ammentava teos nimeltä Tokyo Mirage Sessions. Se ei suoraan ole Fire Emblem tai edes Shin Megami Tensei, vaan jotain ihan muuta: japanipoppia ihannoiva japskirope, josta löytyy pieniä häivähdyksiä molemmista sarjoista.

Japanilainen populaarikultturi onkin pitkälti keskiössä. Tarina kertoo nimittäin pop-tähdiksi hamuavista teineistä, jotka syystä tai toisesta joutuvat tekemisiin toisen ulottuvuuden kanssa, jossa Fire Emblemin ja Shin Megami Tensein hahmot ovat täyttä totta. Sen kummemmin asiaa spoilaamatta ongelmaksi muodostuu tarinan repaleisuus. Tokyo Mirage Sessions on parhaimmillaan, kun se keskittyy pieniin hahmotarinoihin. Kun näistä siirrytään pääjuoneen, hajoaa homma tylysti sanottuna käsiin.

TokyoMirageSessionsFE_arv_04

Tämän lisäksi hahmot ovat suhteellisen nähtyjä arkkityyppejä. On ylipirteätä kömpelöä tyttöä, superotakua ja näiden pomona on tietenkin isotissinen nainen, joka on alkoholiin päin. Nämä arkkityypit eivät kauheasti muutu pelin edetessä, mikä syö varsinkin hahmotarinoiden vaikutusta. Pieni kasvu olisi poikaa.

Taistelujärjestelmä on hyvä yhdistelmä Fire Emblemin paperi-kivi-sakset-tyylistä järjestelmää sekä Shin Megami Tenseistä tuttua hirviöiden fuusioimista. Oma mausteensa tuo esitysmuoto, jossa taistelut ovat ikäänkuin esityksiä, joissa lauletaan ja tanssitaan. Se on mielenkiintoinen tapa tuoda pop-teema esiin jopa taisteluiden aikana. Pidemmälle mennessä nämä tanssiesitykset haluaisi tosin jättää väliin, mitä peli ei mahdollista.

TokyoMirageSessionsFE_arv_05

Tarinan mitäänsanomattomuuden lisäksi Tokyo Mirage Sessionsin vaikeustaso vaihtelee hyvin helposta hyvin vaikeaan. Arvaamaton vaikeustason vaihtelu on ongelma sinällään, mutta sen lisäksi lataustauot ovat piiiiiiiitkiä. Kuoleman jälkeen ei viitsisi tiirailla latausruutuja kovinkaan pitkään.

Wii U:n tarjonta on tänä vuonna hyvin vähäistä, joten Tokyo Mirage Sessionsin lisäksi laitteelle ei ole paljoa muuta tulossa. Pienellä hiomisella luvassa olisi herkkua, mutta teemasta kiinnostuneille luvassa on silti herkkua, kunhan vaikeustason ja latausajat kestää.

 

Lisää aiheesta

Shin Megami Tensei: Persona 3 (PS2)

Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga 2 (PS2)

Fire Emblem Awakening (3DS)

Fire Emblem (GBA)

Fire Emblem: Radiant Dawn (Wii)

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat