Uusimmat

Tomb Raider 4: The Last Revelation (PC, PSX)

09.11.1999 12:56 Muropaketin toimitus

Tomb Raider 4: The Last Revelation Core Designin kehittämä ja Eidos Interactiven julkaisema Tomb Raider -saagan uusin tulokas saapuu toivon mukaan kauppoihin vielä tämän vuoden puolella, ellei ole jo saapunut. Peli sijoittuu kokonaisuudessaan Egyptin hiekkaisiin maisemiin pyramideineen ja kalkkarokäärmeineen. Vierailtaviin paikkoihin kuuluvat muiden muassa Kairo ja Giza.

Tarinan kuljetus on selkeää ja pelaajalle ei jää epäselväksi mitä kulloinkin tulisi tehdä. Harjoitteluun suunniteltu taso ei tällä kertaa sijoitu Laran kartanoon, vaan Kamputseaan ja paikka esitellään takautumanomaisesti. Flashbackin avulla esitellään Laran entinen opettaja Von Croy. Treeni on pakko käydä läpi, mikäli tahtoo itse peliin käsiksi. Ideana on kilpajuoksu Von Croyta vastaan. Syistä, jotka jääköön jännityksen säilyttämisen nimissä mainitsematta, samaisesta hepusta muodostuu Laran arkkivihollinen, joka vilauttelee rumaa pärstäänsä pitkin peliä.

Egyptissä kun ollaan, kuuluu viholliskaartiin kaikennäköistä muumiota ja luurankoa. Muinainen jumalolento Set on hiljalleen tunkemassa itseään Maahan ja aiheuttaa lukuisia haudastanousemisia, sekä muita epämiellyttäviä tapahtumia. Suurin osa vihollisista siis on jonkinasteisia epäkuolleita, Von Croyn opetuslapsia lukuunottamatta.

Myös Laran vanha kaveri Jean-Yves ilmestyy kuvioihin, mutta hänellä sentään ei ole pahat mielessä. Romantiikkaa on kuitenkin turha odottaa, sillä tunnetasolla homma jää lähinnä X-Filesin kaltaiseen ”en-mä-sun-kanssa-kun-sä-oot-mun-työkaveri” -tuijotteluun.

Aseistus noudattelee aikaisempien osien linjoja. Vakiovarusteena on kaksi Coltin pistoolia, jolla voi paukutella muumioista pölyt pihalle. Vaihtoehtoisina aseina esiintyy muun ohella haulikko, varsijousi ja paria laatua kranaattia. Last Revelation esittelee sen sijaan enemmän uusia liikkeitä kuin aikaisemmin. Ehkä merkittävin matkan varrelta tarttunut oppi on köydenkäytön jalo taito. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia ongelmien ratkaisuun, kun köyttä pitkin voi kiivetä ylös tai alas ja heilauttaa itsensä vaikkapa rotkon yli kunnon Indiana Jones -meiningillä. Muihin uutuuksiin sisältyy ovien auki potkiminen ja luukkujen avaaminen.

Lara itse sisältää enemmän polygoneja kuin koskaan ennen. Hänellä on kokonaan uusi ääni ja puhuttaessa suukin tuntuisi liikkuvan. Vedestä noustessa vesi ihan oikeasti tippuu vaatteista lattialle, mutta harmiksemme pelin tekijät eivät tajunneet vaihtaa Laralle valkoista paitaa tähän osaan.

Pelissä on myös pari ajoneuvoa joilla pääsee kruisailemaan, jeeppi ja sivuvaunullinen moottoripyörä. Lisäksi yksi osio pelistä tapahtuu junassa ja sen katolla. Ajoneuvoilla on kätevästi linkitetty eri sijainteja toisiinsa, samalla yhdistäen itse ajamisen pelaamiseen. Ongelmia on jälleen ratkaistavana rutkasti. Uusien liikkeiden ansiosta probleemat ovatkin täysin uudenlaisia ja monimutkaisempia. Kaikki esineet ongelman ratkaisemiseen löytyvät yleensä paikan päältä, tai ainakin lähituntumasta. Kaiken kaikkiaan näyttää siis siltä että jälleen on Tomb Raider parantunut sitten viime näkemän. Tomb Raider 4: The Last Revelation tulee saataville sekä Playstationille että PC:lle