UUSIMMAT

Tomb Raider Anniversary (PC, PS2, PSP, Wii, 360)

08.11.2007 18:19 | Antti Mutta

Pelaajapoikien päiväunelmien kohde. Naisasialiikkeiden kehuma emansipoitunut seikkailijatar. Elokuvatähti ja populäärikulttuuri-ikoni. Tässä muutama kuvaus, jolla voidaan määritellä videopelihistorian kuuluisinta ja menestyneintä naishahmoa, Lara Croftia.

Kaikkien tunteman julkimon kymmenenvuotista uraa juhlitaan vuoden myöhässä ensimmäisen Tomb Raider -pelin restauroidulla painoksella, Tomb Raider Anniversaryllä. eDome katsasti jo heinäkuussa PS2-version. Nyt peli on saapunut isompien tehokonsolien lisäksi PSP:lle. Antti Mutta koeponnistaa Laran uudet seikkailut Xbox 360:llä.

Hyvää syntymäpäivää sinulle rakkain

  Kyynisesti voisi ajatella, että uudelleenlämmittely on vain tapa rahastaa Lara-faneja. Näin ei kuitenkaan ole, sillä Tomb Raider Anniversary on yhtä paljon lahja Lara Croftin seuraajille kuin hahmolle itselleen. Juhlavuoden pelistä huokuu aito rakkaus sarjaa ja sen pääsankaritarta kohtaan.

Pelkästään fanituotteesta ei ole kyse. Restauroitu painos antaa yhtä lailla ensimmäistä kertaa pelaaville kuin aikoinaan seikkailun läpi kalunneille. Scion-reliikin metsästys ikivanhoista haudoista ympäri maailmaa on kaikkien Indiana Jones -arkeologiaa ihannoivien toiveiden täyttymys. Ensimmäisen Tomb Raiderin tunnelma ei ole kadonnut vuosien varrella mihinkään. 

Parannukset takaavat, että nykyaikaisiin pelimekaniikkoihin tottunut voi kokea debyyttiteoksen viehätyksen ilman päänvaivaa. Hienovaraisesti toteutetut viilaukset miellyttävät vanhoja konkareitakin. Juokseminen, hyppiminen, kiipeily ja taistelu sujuvatkin likipitäen niin kuin ennen. Kenttien harkiten toteutettu laajentaminen ja ympäristöjen elävöittäminen vain lisää nostalgiaa. Lämpimät muistot eivät siis katoa, vaikka Laran vyölaukusta löytyykin muutamia uusia jippoja.

Kritiikittä Anniversaryn muutoksia ei silti voi päästää. Alkuperäisessäkin pelissä ärsyttänyt kamera vaatisi edelleen säätämistä. Kuvaa voi kieputella vapaasti, mutta katselukulma on joskus liian kimurantti uhkarohkeimpiin akrobatiasuorituksiin.  Uusista pelillisistä ominaisuuksista muodikas, oikeassa kohtaa oikean napin painallusta vaativa QTE-mekaniikka ei oikein istu vapaan seikkailun lomaan. Etenkin välianimaatioiden kohdalla interaktiivisuus rikkoo tunnelman pahasti.

 

Laran mittainen käännös

 Vaikka PlayStation 2 -versio olikin kaikin tavoin hieno tekele, ei liene yllätys, että Xbox 360:lla kaikki näyttää vielä paremmalta. Erityisesti Laran hahmoon on panostettu. Mielikuvitusta ei vaadita enää samalla tavoin kuin kymmenen vuotta sitten, vaan ne kuuluisat muodot ovat nyt kirjaimellisesti kurvikkaita. Samalla tuntuu, että sankarittaren painovoimaa uhmaavaa kehoa on hieman virtaviivaistettu. Seksi kun on Laralle ase siinä missä pyssytkin. Tästä muistuttaa varsinkin Xbox 360:n voimalla toteutettu ihon ja vaatteiden märkyyden simulointi Laran noustessa vedestä.

Kolikolla on kääntöpuolensa. Uuden sukupolven piirtotarkkuus ja graafinen suorituskyky tuovat esiin rajoitetun restauroinnin. Ympäristö on pääasiallisesti fantastisen näköistä, mutta kuten hahmojenkin tapauksessa, siellä täällä alkuperäisteoksen ikä paistaa. Etenkin vihollisten joukossa on melkoisia laatikkokasoja. Ikävimmältä näyttävät silti ympäristön pintagrafiikoissa välkkyvät pikselit.

  Motkotuksen aiheet ovat onneksi pisaroita valtameressä. Alkuperäisen pelin iän välittymisen grafiikan kautta voi nähdä vain positiivisena asiana,  muistutuksena Laran seikkailujen juurista. Tomb Raider Anniversary onkin yksi legendaarisen pelisarjan onnistuneimmista teoksista. Olkootkin, että kyseessä on uudelleenlämmittely, sillä joskus on hyvä muistella vanhoja mestariteoksia ja juhlistaa niiden saavutuksia isommassa mittakaavassa.

 

Tekijä: Crystal Dynamics
Julkaisija: Eidos
Testattu: PC
Saatavilla: PC, PlayStation 2, PSP, Xbox 360
Tulossa: Wii, marraskuu 2007
Pelaajia: 1
Pelin kotisivut: http://www.tombraider.com/anniversary

 

Lue lisää eDomesta

Tomb Raider: Anniversary (PS2)

Mauttomuuden maihinnousu

Mitä tapahtuu, kun pelaa liikaa – osa 2

Nahkaan ja muoviin puetut Tomb Raider –typykät muistuttavat Anniversary-pelistä

Onko Koudelka Lara Croftin kaataja?Project Eden, Tomb Raiderin tekijöiden uusin tuotos

Tomb Raider 4: The Last Revelation (PC, PSX)

Tomb Raider: Legend (PC, PS2, Xbox, 360) 

Lara Croft on parhaimmillaan...

Katso tilanne vastaamatta

Keskustelu

mulla on se eka jakso ja kolmas jakso! ne oli hyviä vaikka ne oli aika pelottavia kohtia. musiikki oli jännittävä ja se on helppo ohjattava.

aika hyvä peli varmaan kun pelasin tossa viime vuonna legendan paris päivä läpi :D

Toivottavasti tän 360 version löytää myös levyltä. En näes oikein pidä maksullisista latauksista, eritoten jos niistä ei saa varmuuskopiota konsolin hajoamisen varalta. Must…..Play……..This!!

ensimmäiset tompit olivat parhaita mutta kaikki menee.. Ja myös vähän vanhempien miesten päiväuni

Ihan jees peli tää uusin ,paikoin vaan aika vaikean olonen.Jääny pelaaminen nyt ,kun olen jumissa siinä missä toinen ampuu tulta ja toinen jäädyttää Laran.Ei onnaa miten ne saadaan hengiltä ,kun ei saa energiaakaan niiltä pois.

Pistäkääs muuten taas vaihteeksi esille joku Jack Thompsonia pilkkaava kirjoitus. Sopisi viikon teemaan.

Tai miettikää edes miksi noita olette aiemmin julkaisseet.

ekaa tombbia jaksoi pelatakin ja tulipa se ostettuakin, tosin eipä sillonkaan sen takia että siinä joku muija pelaa ”minishortseissa”. Ei mene täällä kaaliin että jostain pelistä yhtäkkiä kaikki sanoo että joo nörttien märkä päiväuni se peli, tsiisus täp dänssin kraist, sehän on vaan kauheeta pikselimössöä ja olisin ostanut pelin vaikka siinä oltais indianalla seikkailtu.

Muropaketin uusimmat