Uusimmat

Tomb Raider Trilogy (PS3)

08.05.2011 19:03 Petteri Kaakinen

Tekijä: Crystal Dynamics / Buzz Monkey Software
Julkaisija: Square Enix
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.square-enix.com
Arvostelija: Petteri Kaakinen

Tomb Raider -pelejä on tehty vuosien mittaan nyt kymmenen kappaletta, kahden eri pelitalon tekemänä. Square Enix on koonnut niistä kolme kappaletta PlayStation 3:lle julkaistuun Tomb Raider Trilogy HD -kokoelmaan.

Ensimmäisen PlayStation-konsolin alkuaikojen suurimpiin nimiin kuuluneen Tomb Raiderin vahva startti vaihtui nopeasti  rahastuksilta tuntuvien toinen toistaan huonompien jatko-osien sarjaksi, mikä kulminoitui Tomb Raider: Angel of Darkness –pelissä. Sitten Eidos teki viisaan päätöksen antaa pelisarja uuden kehittäjän, Legacy of Kain –peleistä tutun Crystal Dynamicsin haltuun. Pelisarja päivitettiin suhteellisen onnistuneesti tälle vuosituhannelle ja monet vanhempia pelejä riivanneet ongelmat olivat historiaa. Nyt Crystal Dynamicsin ensimmäiset kolme Tomb Raider –peliä on laitettu yhteen pakettiin, joka on parempi kuin Ubisoftin katastrofimaisen huono Prince of Persia –kokoelma, muttei aivan niin hyvä kuin Sonyn omat HD-käännökset.

Tomb Raider Trilogy sisältää siis Tomb Raider Legendin, Anniversaryn ja PS3:lla jo aikaisemmin julkaistun Underworldin.

Legend on selkeästi Crystal Dynamicsin ensimmäinen Tomb Raider ja se hakee vielä hieman suuntaa uudistusten ja perinteiden kunnioittamisen välillä. Sen kehnot moottoripyöräosuudet tuntuvat HD-version uusioinnissa ehkä vielä huonommilta kuin ensimmäisellä kerralla, mutta seikkailuosuudet ovat edelleen ihan viihdyttäviä.

Anniversary on ensimmäisen Tomb Raiderin varsin onnistunut remake, jonka ansiosta originaalin maailmaan jaksaa palata vieläkin, vaikka alkuperäinen tuntuu tankkikontrolleineen jo pahasti vanhentuneelta. Vaikka kokoelman pelit eivät olleet täydellisiä julkaisujensa alla, niin ne ovat sentään vanhentuneet kunnialla, eiihan hyvin eikä niillä ole hirveästi kilpailijoita.

On pienoinen pettymys huomata, ettei Underworldiin ole koskettu lainkaan. Kokoelmaan ole lisätty edes pelkästään Xbox 360 -versioon julkaistuja DLC-lisäosia, mutta Legend ja Anniversary ovat onneksi yksinkertaisten käännösten sijaan suurempia graafisia parannuksia kokeneita kokonaisuuksia. Pelejä ei ole vain nostettu HD-resoluutioille, vaan muun muassa tekstuurit ovat huomattavasti paremman näköisiä.

PS2-juuret ovat edelleen näkyvissä, mutta maisemat ovat silti parhaimmillaan ihan nättejä.  Käännökset PS2:ta eivät tosin ole täydellisiä, sillä ruudunpäivitys hidastelee turhankin näkyvästi etenkin hieman vaikuttavampien maisemien renderoinnissa. Ääntenkin kanssa on välillä pieniä ongelmia. Onneksi Tomb Raider -paketti ei silti ole samanlainen bugipesäke kuin Ubisoftin kehnot kokoelmat.

Laraa PS2:lla ja Trilogy-painoksessa PS3:lla.

Kokoelma tarjoaa myös muutamia ekstroja, kuten XMB-teeman, PlayStation Home -tavaroita ja tietenkin  trophyt.

Jos Crystal Dynamicsin Tomb Raider kolmikko on jäänyt kokematta ja näiden kaltaiset toimintaseikkailupelit kiinnostavat, tämä trilogia on hyvä sijoitus rahoille. HD-päivityksenä tämä paketti ei ole aivan yhtä hiottu ja hyvä kuin Sonyn God of War ja Sly Raccoon –kokoelmat, mutta ongelmat rajoittuvat lähinnä ruudunpäivityksen sulavuuteen. Suurin pettymys on se, ettei Tomb Raider Underworldille ole tehty mitään. Mutta muutoin Tomb Raider Trilogy tarjoaa kolme hyvää seikkailupeliä, joista vanhinkin on kestänyt aikaa suhteellisen hyvin.

 

Lisää aiheesta

Lara Croft and the Guardian of Light (Xbox 360)

Tomb Raider Anniversary (PC, PS2, PSP, Wii, 360)

Tomb Raider Underworld (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Tomb Raider: Anniversary (PS2)

Lue myös

Dishwasher: Vampire Smile (Xbox 360)

Dreamcast Collection (Xbox 360)

Pokemon White (DS)

Shift 2 Unleashed (PC, PS3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat