UUSIMMAT

Toy Soldiers: Cold War (Xbox 360)

15.09.2011 17:30 Janne Mikola

Tekijä: Signal Studios
Julkaisija: Microsoft
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella), 2 (internetissä)
Muuta: Ladattava peli. Hinta 1200 MS-pistettä.
Pelin kotisivu: http://www.signalstudios.net/toy-soldiers-cold-war/
Arvostelija: Janne Mikola

 

Toy Soldiers: Cold Warin tapahtumat sijoittuvat kylmän sodan aikakauteen, jolloin Neuvostoliitto ja Yhdysvallat tunnetusti kävivät avointa sotaa raskaalla kalustolla pitkin poikin Eurooppaa. Ainakin jokaisen kuusivuotiaan lapsen hiekkalaatikolla, nimittäin. Sopiva pilke silmäkulmassa voidaan sanoa, että Toy Soldiers on historiallisesti poikkeuksellisen tarkka peli.

Yleensä tower defense -genren pelit perustuvat täydelliseen kontrolliin ja resurssien optimointiin, mutta tämä peli ottaa tyylilajiin aivan toisen otteen. Tällä kertaa menestyäkseen on luotava kaaosta. Välillä tuntuu, että sitä paremmin menee, mitä nopeammin rahaa tuhlaa. Meininki on siis erittäin miehekästä.

 Yksinpeli ja moninpelin co-op-puoli perustuvat runsaiden vihollisaaltojen torjuntaan, jotka tulevat päälle taattuun neuvostotyyliin suurella massalla ja täysin vailla taktiikkaa. Grafiikkaa tarkasteltaessa vaikuttaisi kuitenkin siltä, että joka miehelle on sentään annettu kivääri kouraan, joten Toy Soldiersin vihollissotilaiden pitäisi kai tuntea itsensä onnekkaaksi.

Ainakin siihen saakka, kunnes pelaaja onnistuu saamaan pitkien tappoputkien päätteeksi arvottavana palkintona kommandon, joka on aivan ilmiselvä John Rambo. Pelistä tuskin löytyy varsinaista lisenssiä Rambon käyttämiseen, mutta niin selvä kopio on kyseessä, että jos Toy Soldiersista sattuisi tulemaan taloudellinen menestys, pelisivustojen toimitukset saisivat kirjoitella oikeudenkäyntiuutiset valmiiksi.

Leikkisodan voi voittaa yksinkin

Kolmas pelimuoto sotkeekin pakkaa jo hieman enemmän. Kyseisessä muodossa kaksi ihmispelaajaa asettuu vastakkain. Molemmilla on käytössään sekä itsensä puolustamiseen tarkoitetut tykkitornit, että velvollisuus huolehtia myös toista pelaajaa vastaan vyörytettävistä hyökkääjäaalloista. Tämä pelimuoto saattaisi olla jotain, millä voi erottua oikein kunnolla edukseen Xbox Live Arcaden pelivalikoimasta. Kenttien vähäisyys ja jaetulla ruudulla tapahtuvat vakavat ruudunpäivitysnopeusongelmat kuitenkin tekivät pelitilasta nopeasti kaikkein turhimman.

Kaikissa pelimuodoissa pelaajan käytössä oleva asearsenaali koostuu pääosin todellisista kylmän sodan aikaisista laitteista, suurin piirtein sellaisella realismitasolla, mitä puhtaalta hauskanpitopeliltä voi odottaa. Pelaajan käytettävissä on konekivääripesäkkeitä, panssarintorjuntalaitteistoa, kranaatinheittimiä, ilmatorjuntaa ja raskasta tykistöä. Lisäksi pelistä löytyy viritettyjä aseita, joilla ei ole mitään tekemistä tosielämän sodankäynnin, vaan enemmänkin tupakansytyttimellä ja spraypullolla leikkivän teinilapsen kanssa.

Top Gunin soundtrack ja Rambo III:n lopputaistelun realistisuus

Pakko se on sanoa suoraan, Toy Soldiersin pelaaminen hauskaa ja rentouttavaa, eli juuri sitä, mitä se yrittääkin olla. Pelin rakentama kevyt, munakas ja hyvällä tavalla vähät välittävä fiilis istuu peliin kuin nenä päähän. Erityisen hauska on pelin tarjoama mahdollisuus ottaa haltuunsa mikä tahansa tykkitorni, jolloin kuvakulma siirtyy tykkitornin taakse ja pelaaja pääse omin käsin rankaisemaan voimattomia vihollislaumoja vaikkapa kaksi- tai kuusipiippuisilla konekivääreillä. Pelaaja voi kentästä ja tilanteesta riippuen ottaa hallintaansa myös maa- ja lentokalustoa, kuten hävittäjiä, helikoptereita ja tankkeja – samalla kun itse rakennettu tykkien muodostama Mannerheim-linja paukuttaa vihollisia täydeltä laidalta.

Kylmän sodan leikkisotilaissa ei yksinkertaisesti ole paljoakaan vikaa. Peli vangitsee 1980-luvun kylmä sota -henkisen fiiliksen todella hyvin ja täydentelee pelaajan tuntemuksia reilulla määrällä viittauksia tuon aikakauden juustoisimpiin amerikkalaisiin toimintaelokuviin.

Satunnaiset ruudunpäivitysongelmat ja yhden pelimoodin sisällön vähyys ovat melko pieniä heikkouksia, ja ainakin minun mielestäni 1200 MS-pistettä on alhainen hinta siitä hyvästä, että pääsee sotimaan uudestaan niitä aikoinaan olohuoneen lattialla käytyjä suuria taisteluja. Tätä kannattaa kokeilla!

 

Lue myös

Alpha Polaris (PC) 

Bastion (Xbox 360)

Dead Island (PC, PS3, Xbox 360)

E.Y.E.: Divine Cybermancy (PC)

God of War Collection Volume II (PS3)

Ms. Splosion Man (Xbox 360)

Resistance 3 (PS3)

Zombie Driver (PC)