Uusimmat

Transformers: War For Cybertron (DS, PC, PS3, Wii, Xbox 360)

25.10.2010 16:04 Petteri Kaakinen

Tekijä: High Moon Studios
Julkaisija: Activision
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: DS, PC, PlayStation 3, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-10 (verkossa)
Pelin kotisivu: http://www.transformersgame.com
Petteri Kaakinen

 

Vaikuttaisi siltä, että julkaisijat ovat ehkä vihdoin alkamassa tajuta, etteivät huonot lisenssipelit ole pitkällä tähtäimellä eduksi kenellekään. Vaikka edelleen julkaistaan monia ala-arvoisia lisenssipelejä, tuntuu siltä että ainakin suunta on kohti parempaa huomista. Tähän antaa uskoa myös Transformers: War For Cybertron, joka ei ole suunnattu vain faneille, vaan myös kenelle tahansa hyvistä räiskinnöistä pitäville.

Suoraviivaista tuhoa

War For Cybertron kertoo tarinan siitä, kuinka autobotit joutuivat hylkäämään Cybertronin ennen saapumistaan maapallolle. Tarinan kymmenen lukua on jaettu kahtia. Tarinan alkupuoli pelataan decepticoneilla, jolloin koetaan Megatronin pimeän energonin jahti ja Cybertronin valtaus. Loput viisi lukua on pyhitetty autobotien tuhoon tuomitulle yritykselle puolustaa Cybertronia valtavan decepticon-armadan hyökkäykseltä.

Vaikka pelaaja voi periaatteessa aloittaa tarinan keskeltä Autobotien kampanjalla, juoni kannattaa käydä läpi kronologisessa järjestyksessä. Ei vain siksi, että tarina on silloin selkeämpi, vaan myös pelaaminen on suunniteltu sitä silmällä pitäen. Jos on pelannut ensin Autobotien tarinan läpi, Decepticonien kampanja vaikuttaa liian helpolta. Pelin kliimaksi ja siten myös parhaimmat hetket koetaan pomotaisteluiden osalta ja ihan yleisestikin selkeästi autobotien kampanjan aikana.

Kumpikaan kampanja ei ole erityisen pitkä. Molemmat kestävät vain muutaman tunnin. Ne kuitenkin korvaavat lyhyyden intensiivisillä ja nopeatempoisilla tulitaisteluilla eeppisissä ympäristöissä. War For Cybertron ei säästele paukkuja, vaan se yltää kaoottisuudessaan ja skaalassaan parhaimpien sotapelien tasolle, vaikka jääkin tekniseltä toteutukseltaan hieman jälkeen. Tämän lisäksi kampanjan voi pelata läpi yhteensä kolmen pelaajan voimin. Jokaiseen lukuun on tarjolla muutama eri autobot ja decepticon, joilla on kaikilla omat erikoiskykynsä.

Uusin Transformers ottaa selvästi mallia viime vuosien räiskinnöistä. Käytössä ei ole suojanappia, mikä voi joissain tilanteissa olla ärsyttävää. Muutoin pelatessaan huomaa Gears of Warin kaltaisten räiskintöjen vaikutuksen. Robottien kontrolloiminen on yllättävänkin vaivatonta.

Kenenkään ei pidä kuitenkaan huolehtia, että War For Cybertron tyytyisi vain kopioimaan muita räiskintöjä. Se tarjoaa Transformers-pelinä tietenkin eri kulkuneuvoiksi muuttuvia robotteja ja erikoiskykyjä. Robottien muutoksia on neljä erilaista: autot, rekat, tankit ja hävittäjät, josta pääsee nauttimaan harmittavan vähän kampanjan aikana. Ajoneuvot ovat paljon hyödyllisempiä ja ketterämpiä kuin aikaisemmissa Transformers-peleissä. Kulkupelit leijuvat ilmassa, joten niillä pystyy liikkumaan myös sivuttain. Tämän lisäksi niille on lisätty tykit, joten vihollisrobotteja voi räjäytellä kätevästi kauempaa ajoneuvomuodossakin.

Kampanja on turhan suoraviivainen. PS2:lle aikoinaan julkaistu erinomainen Transformers-peli tarjosi paljon vapaampia ympäristöjä ja valinnanvaraa kykyjen suhteen. War For Cybertron tarjoaa paljon kontrolloidumman kokemuksen, jossa pelaajalle ei anneta juurikaan valinnanvaraa muun kuin pelattavan robotin suhteen. Sodankäynnin tunnelma on sen ansiosta paljon parempi, mutta putki alkaa pidemmän päälle puuduttaa.

Kaaos unleashed

Yksinpeli olisi jo itsessäänkin ihan viihdyttävä paketti, mutta War For Cybertronissa on viihdyttävä moninpelikin. Jo mainitun kampanjan yhteistyöpelitilan lisäksi peli tarjoaa neljälle pelaajalle tarinaan liittymättömän kestävyystaistelun, jossa pelaajat pistetään loputtomien vihollislaumojen hyökkäyksen kohteeksi, joista on selvittävä tiiviin yhteistyön voimin. Kilpailullisempaan makuun tarjotaan totuttuun tapaan deathmatchia tiimillä tai ilman, alueiden valtausta ja hallussapitoa sekä muita tuttuja pelimuotoja.

Moninpelissä ei harmillisesti voi käyttää tuttuja Transformers-robotteja, vaan jokaisen on tehtävä oma muuntuva koneensa. Näiden ulkonäköä voi muokata suhteellisen rajoitetusti, joten mielikuvitusta ei voi päästää lentämään hirveän vapaana luomisprosessin aikana. Hahmolleen valitaan myös hahmoluokka muutamasta sotilaan ja tiedustelijan kaltaisesta vaihtoehdosta. Kuten voi odottaa nykypäivän nettimoninpeliltä, hahmot kehittyvät nettitaistoista saatavilla kokemuspisteillä, jotka avaavat erilaisia kykyjä eri luokille. Tämä tarjoaa ihan sopivasti koukkua nettipelin pelaamiseen. Kaikkien hahmoluokkien loppuun asti kehittämiseen saa kulumaan aikaa.

Jos yksinpeli tuntuu kaoottiselta, niin moninpeli vie sen kokonaan toiselle tasolle. Moninpelin kaoottisuus toimii sekä sen puolesta että sitä vastaan. Toisaalta hektinen taistelu on parhaimmillaan erittäin hauskaa ja sen ansiosta tunnelma on sopivan sotaisa. Toisaalta pelaajalla voi olla usein jossain määrin vaikea hahmottaa mitä ympärillä tapahtuu, mikä voi alkaa ärsyttää etenkin pidemmissä sessioissa. Samanlaista ahdistusta aiheuttaa myös pelin välillä heittelehtivä ruudunpäivitys, joka häiritsee niin yksin- kuin moninpelissäkin. Kumpikaan ei ole koskaan pelikelvotonta sen takia, mutta se tahrii muuten kovaa kokonaisuutta.

Transformers: War For Cybertron ei ole täydellinen peli, mutta se on hyvä sellainen. Sen perusteet ovat kunnossa ja High Moon Studios käyttää todella onnistuneesti lähdemateriaalia hyväkseen. War For Cybertron tuntuu ja näyttää Transformersilta. Kampanja on hieman liian lineaarinen ja moninpelin kaaos kääntyy joskus sitä vastaan, mutta muuten on kyseessä yllättävänkin tuore ja Transformers-nimelle kunniaa tekevä julkaisu.

 

Lue myös

Alan Wake: The Writer DLC (Xbox 360)

Blade Kitten (PC, PS3, Xbox 360)

Comic Jumper (Xbox 360)

Dead Rising 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Dead Space: Ignition (PS3, Xbox 360)

Deathspank: Thongs of Virtue (PS3, Xbox 360)

Disciples III: Renaissance (PC)

Medal of Honor (PC, PS3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat