Uusimmat

Trials Fusion (PC, PS4, Xbox 360, Xbox One)

17.04.2014 16:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: RedLynx
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla. PC, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows Vista SP2 tai uudempi, Intel Core i3-550, 3 Gt muistia, Radeon HD770 tai muu DirectX 10 -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella)
Pelin kotisivu: http://www.redlynx.com/games/trials-fusion
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Trials Evolution oli paitsi nimensä arvoinen, myös edellisen sukupolven parhaita pelejä. Se otti jo ennestään hyvän pelin ja nosti sen uudelle tasolle tuunailemalla, lisäilemällä ja parantelemalla.

Eipä kyllä käy kateeksi kehitystiimiä, joka moisen kunnarin jälkeen joutuu kehittelemään jatko-osaa. Mitä teet? Mitä lisäät? Miten kehität jo ennestään erinomaista? Hyviä kysymyksiä, joihin Trials Fusion ei aivan tyydyttävästi aina vastaa.

Suomalaisen RedLynxin Trials-pelisarja on aivan aiheesta noussut hillittömäksi myynti- ja arvostelumenestykseksi. Erinomaisesti turhauttavan ja tyydyttävän välimaastossa tasapainottelevat pelit ovat olleet aina haastavia, palkitsevia ja riemukkaita. Ainakin välillä. Toisinaan ne ovat aivan hirvittävän ärsyttäviä ja saavat haluamaan heittää ohjaimen, konsolin ja television ikkunasta.

Ja kaikki tämä niin simppelistä perusideasta: olet prätkäjätkä, jonka tehtävänä on navigoida alati älyttömämmiksi muuttuvia kenttiä fysiikkapohjaisen pyörän avulla. Pääse maaliin, saat pronssimitalin. Pääse maaliin järkevässä ajassa, saat hopeaa. Pääse maaliin kaatumatta, saat kultaa. Ja sitä jahdatessaan sitten menettääkin mielenterveytensä ja hiuksensa.

Trials Fusion ei muuta tätä perusideaa oikein mihinkään. Ehkä tämä on myös ihan hyvä juttu, sillä ne vähät muutokset tuntuvat enimmäkseen turhilta.

Welcome to the future

Trials Fusionin keskipisteessä on uratila, jossa pääsee (tai perspektiivistä riippuen joutuu) navigoimaan läpi alati haastavampia kenttiä mitalien, kokemuspisteiden ja rahatukkujen toivossa. Kaikki alkaa simppelisti: pehmeästi aaltoilevia teitä, ilmavia hyppyjä ja riemastuttavia fysiikkakaatumisia. Vaikeuskäyrä kuitenkin nousee jyrkästi ja jo ennen uratilan puoliväliä jo kiivetään ylös miltei pystysuoria seiniä, hypitään pieneltä laatikolta toiselle ja tehdään muitakin juttuja, jotka tuntuvat ensisilmäyksellä mahdottomilta.

Trialsin jujuna on edelleen se, että peli ei sisällä mitään hyppynappeja tai muutakaan ihmeellistä. Jos haluaa hypähtää prätkällä rotkon yli, se on tehtävä fysiikkamallia hyödyntäen. Jos haluaa kiivetä miltei pystysuoraa seinää pitkin, sekin on onnistuttava tekemään kaasua ja kuskin tasapainoa säätelemällä, koska muita keinoja ei ole.

Kun näitä haastavia ja paljon sorminäppäryyttä vaativia kikkoja vaaditaan yhä nopeampaan tahtiin ja pienemmillä virhemarginaaleilla, tasapainottelu sopivan haastavan ja turhauttavan välillä on luonnollisesti vaikeaa, eikä se valitettavasti aina onnistu. Minusta tuntui siltä kuin Trials Fusion olisi vaatinut minulta liikaa liian nopeasti, vaikkapa erinomaisen vaikeuskäyrän omanneeseen Trials Evolutioniin verrattuna. Uratilan loppupuolella vastaan tulikin sitten jo kenttiä, joissa oli ihan turha haaveillakaan kultamitaleista: kun uudelleenyritykset mitataan kymmenissä, kavennettavaa olisi vähän turhan paljon.

Tähän rakoon sopii naputtaa myös Trials Fusionin ehkä hölmöimmästä uudistuksesta, tarinasta. Pelaajan prätkää asuttaa tekoäly, joka syystä tai toisesta on rakastunut tulisesti pelaajan prätkäjätkään ja sitten kertoilee tunteistaan ja pelimaailman taustoista kesken kisailun. Ja mikäs siinä, en minä tarinaa Trialsiini kaivannut, mutta eipä se nyt paljon haittaisikaan… Paitsi kun muutenkin V-käyrä katossa yrität samaa kenttää 68. kertaa uudelleen, alkaa suoraan sanoen ottaa vähän päähän kuulla niin ikään 68. kertaa, miten ”George on kahdeksanbittinen mieli teratavujen maailmassa”.

Yksinpeli on muuten ihan asiallista tasoa. Pääasiassa trials-kentistä koostuvaa kahdeksaa lukua – joista jokaisessa on kahdeksan kenttää – piristetään välillä pienillä minipeleillä ja erikoisetapeilla, joissa pääsee kokeilemaan vähän muunkinlaisia taitojaan.

It’s tricky

Eräs näistä muunlaisista taidoista on kokonaan uusi juttu Trials-pelisarjassa. Oikean analogitikun taakse on nimittäin sijoitettu FMX-nimellä kulkeva trikkisysteemi, joka jatkaa muun pelin fysiikkalinjalla. Ideana on, että ilmalentojen aikana oikealla tikulla voi käytännössä ohjata kuskin jalkoja. Jos painaa tikun vasemmalle, kuskin jalat singahtavat taaksepäin ja kuski jää prätkän asennosta riippuen roikkumaan joko kahvoihin tai vaikka takalokariin. Kun päästää irti, kuski yrittää palautua ajoasentoon. Sanon ”yrittää”, koska kaikki toimii yhä fysiikan keinoin ja joskus kuski vain sotkeutuu vaikka pyörään, jolloin tuloksena on kolari.

FMX on paperilla hauska, joskin ehkä vähän kyseenalaisen tarpeellinen lisäys peliin. Sen pääasiallinen käyttö löytyy erityisistä FMX-kentistä, joissa on tarkoituksena kerätä mahdollisimman suuri pistepotti kombottelemalla erilaisia trikkejä ja kikkoja putkeen. Muissa pelitiloissa trikeistä ei sinänsä ole juuri hyötyä.

Merkittävin käyttötarkoitus tuntuukin olevan kaikkiin kenttiin lisättyjen haasteiden läpäisy. Jokaisesta kentästä löytyy niitä kolme. Joskus haasteena on vaikka ajaa koko rata läpi vaihtamatta kuskin tasapainoa ja saada silti kultamitali. Toisinaan taas pitää vaikka löytää kentästä kätketty tennis-minipeli ja voittaa siinä erä. Ja joskus täytyy tehdä tietty trikki tietyn hypyn aikana. Onnistumiset palkitaan kokemuspisteillä, joiden avulla taas avataan kuskille uusia asusteita ja muuta pikkukivaa.

Lisäsuolana pirtelössä on se, että trikit eivät aina toimi aivan niin hyvin kuin voisi toivoa. Ne vaativat jo lähtökohtaisesti aika paljon pelaajalta, sillä tarkkojen pyöräytysten ja työntöjen tekeminen tiukoissa tilanteissa on haastavaa. Asiaa pahentaa se, että peli ei tunnu aina tunnistavan temppuja, vaikka mitä tekisi. Kyllä se vähän miestä syö, kun ilmiselvä Superman-trikki ei vain tunnistu ja haaste ei mene läpi.

Ja reippaasti lisähaastetta tuleekin sitten siitä, että trikit ovat – kuten jo mainitsin – fysiikkavetoisia. Ne siis muuttavat prätkän fysiikkaa, reippaasti. Kun kaikki trikit on vielä sidottu pyörän tiettyihin asentoihin, haastetta riittää reippaasti. Itse lähinnä turhauduin, mutta ehkä kovat luut saavat tästä peliinsä lisää makua.

Vasta alku

Tulipa Trials Fusionille käymään miten kävi, sen tarina on vasta aivan alussa. Trials Evolutionin tavoin peli sisältää todella monipuolisen ja monimutkaisen kenttäeditorin, jolla saa tehtyä paitsi omia ratojaan, myös omia pelitilojaan. Viimeksihän editorilla loihdittiin muun muassa FPS:iä ja Angry Birds –kopioita, joten on syytä odottaa paljon myös tällä kertaa.

Testijakson aikana kenttiä ei luonnollisesti juuri netistä löytynyt, sillä pelaajia oli vain muutama. Toisaalta aivan testijakson lopussa peli sitten julkaistiin yllättäen ja etuajassa, minkä jälkeen ratoja ilmestyi yhden yön aikana jakeluun useita satoja. Suurin osa niistä tietenkin on täyttä roskaa, mutta intoa selvästi riittää, joten eiköhän lopputulos tule taas olemaan jotain huikean kauhean kammottavaa.

RedLynx on suunnitellut pelilleen myös laajalti virallista tukea, sillä 20 euron hintaisen peruspelin kylkiäisenä myydään 20 euron Season Passia, jonka luvataan tarjoavan vuoden aikana kuusi DLC-pakettia. Määrä – ja hinta – tuntuvat sangen korkeilta, vaikka en itse mikään DLC-allergikko olekaan.

Sananen myös tekniikasta. Itse pelasin Trials Fusionin PlayStation 4:llä ja näyttihän se ihan kivalta, joskin lisätyistä kiiltoefekteistä ja muista huolimatta yhä Trialsilta. Ruudunpäivitys oli vikkelää, joskin tiettävästi esimerkiksi Xbox-versioissa se takkuaa joissain kohdissa enemmän tai vähemmän. Pelimoottori ei kuitenkaan taaskaan pääse testistä läpi aivan puhtain paperein. Unreal Engine -henkiset perusongelmat, kuten hitaasti latautuvat ja siten mielettömän suttuisilta näyttävät tekstuurit ovat ilonamme ja kun kenttiä saa aloitella uudelleen joka välissä, töksähtelyistä pääsee todella nauttimaan.

Arvostelujakson aikana Ubisoftin omat serverit myös kyykkäilivät vähän väliä, jolloin esimerkiksi leaderboardit eivät toimineet, mutta juuri nyt kaikki näyttäisi toimivan kuten pitääkin.

Väsyttääkö jo?

Vaikka se Trials-sarjan peruspelattavuus ei olekaan juuri mihinkään muuttunut, itse en innostunut Trials Fusionista niin paljon kuin vaikka Evolutionista. Osittain tämä voi johtua toki puhtaasta väsymyksestä: onhan samanlaisia pelejä nyt tahkottu jo vuosikausien ajan. Mutta ei ehkä kokonaan.

Trials Fusion nimittäin vaikuttaa jotenkin virkamiesmäiseltä jatko-osalta, mikä on hieman yllättävää. Kenttien taustoista ja niihin ympätyistä miljoonista pikkujutuista kun kuitenkin näkee selvästi, että RedLynx on tehnyt peliä rakkaudella ja suurella innolla. Mikä siis tökkii?

Ehkä liika virtaviivaistaminen? Minipelien jemmaaminen osaksi uratilaa ilman erillistä Skill Game Circus –tilaa tuntuu vähän hassulta, samoin kuin sekin, että moninpeli onnistuu enää vain samalta ruudulta. Okei, sellaisenahan Trials on aina parhaimmillaan ollut, mutta aina sitä ei vain saa kolmea kaveria paikalle saman koneen eteen.

On myös todettava, että niin kivalta kuin Trials Fusionin kiiltävä tulevaisuus vaikuttaakin, sen maailma tuntuu köyhemmältä kuin ennen. Trials Evolutionissa ajeltiin Normandian maihinnousussa, palavissa varastoissa ja ties missä muualla. Vaikka Fusionistakin löytyy vaihtelua, erot ovat pienempiä. Hieman pahaenteisesti Season Pass –mainoskuvissa sitten näkyykin aivan erilaisia maisemia ja tunnelmia.

Tai ehkä kyse on vain siitä, että Trials Evolution oli vain niin hemmetin hyvä Trials-peli, että on todella vaikea päästä edes samalle tasolle, saati että pistäisi paremmaksi. Se yhdisteli erinomaisesti luovaa hulluutta, sujuvaa pelattavuutta ja masokistista haastetta. Vaikka Trials Fusion onkin ihan hyvä peli, samalle tasolle se ei yllä.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

 

Lisää aiheesta

Mulkaisu: Trials Evolution: Gold Edition

Trials 2: Second Edition (PC)

Trials Evolution (Xbox 360)

Trials Evolution: Gold Edition (PC)

Trials HD (Xbox 360)

Lue myös

Fables: The Wolf Among Us Episode 3: A Crooked Path x(Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Final Exam (PC, PS3, Xbox 360)

M.U.L.E. Returns (iOS)

Paper Jumper (iOS)

The Elder Scrolls Online (Mac, PC)

TxK (PSV)

Yoshi’s New Island (3DS)

 

Miikka Lehtonen

Muropaketin uusimmat