Trine 2 –ennakko (Linux, Mac, PC, PS3, Xbox 360)
Tekijä: Frozenbyte
Julkaisija: Focus Home (Mac, PC), Atlus (konsoliversiot)
Testattu: PC
Tulossa: Linux, Mac, PC, PlayStation 3, Xbox 360
Julkaisu: Mac & PC 7.12.2011
Pelaajia: 1, 2-3 (samalla koneella ja internetissä)
Pelin kotisivu: http://trine2.com
Testaaja: Miikka Lehtonen
Muutaman vuoden takainen Trine oli todella iloinen yllätys. Suomalaisen Frozenbyten huisi fantasiaseikkailu hurmasi minut ykkösellä ja kiilasi vuoden 2009 suosikkipelieni listalle. Todella hehkeä grafiikka, upea soundtrack ja toimiva fysiikkapelailu, mitä muuta enää muka tarvitaan?
No, ainakin lisää samaa herkkua! Parin vuoden odotus on vihdoin päättymässä, sille Trine 2 on miltei täällä. Pikaisen tutustumisen perusteella näyttää siltä, ettei hehkeä ote ole parissa vuodessa menettänyt hitustakaan tehostaan.
Alkuperäinen Trine oli todellakin mitä mainioin peli. Varas, soturi ja maagi fysiikkatemppuilivat tiensä läpi huisin hehkeän näköisen fantasiamaailman. Hauska grafiikka ja erinomainen soundtrack toimivat hyvinä puitteina, mutta se pelattavuus, se pelattavuus… Trine kun oivalsi sen fysiikkapelien tärkeimmän asian: ei riitä, että pelaajalle annetaan työkalut, pitää myös antaa hänelle vapaus soveltaa niitä.
Ja niin Trine myös teki. Muistan jo aikanaan kommentoineeni, että minusta tuntui kuin olisin pelannut suuren osan pelistä läpi ihan eri tavalla kuin kehitystiimi oli suunnitellut. Sen verran hyvin velhon loihtimilla laatikoilla ja silloilla tai varkaan grappling hookilla pystyi kikkailemaan. Tosin nyt vasta myöhemmin ryhdyin pohtimaan, että olikohan sittenkään ihan niin? Ehkä kehitystiimi oli suunnitellut juuri ne ratkaisut ja peli oli vain niin erinomaisen hyvin tehty, että luulin itse olevani todellinen nero?
No, oli miten oli: Trine oli vuoden 2009 suosikkipelejäni, eikä sen jatko-osa tunnu menettäneen pätkääkään otteestaan. Päinvastoin.
Jatko-osa fantasiamaassa
Ykkösosan tapahtumista on vierähtänyt jo vuosia. Sankarimme ovat ripustaneet seikkailuvehkeensä naulaan ja ryhtyneet tahoillaan perunafarmareiksi, aviomiehiksi ja arkisiksi varkaiksi. Mutta vielä kerran veri – tai oikeammin ykkösosasta tuttu maaginen trine-taikaesine – vetää porukan yhteen pelastamaan maailmaa.
Hyvin nopeasti käy selväksi, miten rajoittunut peli Trine loistostaan huolimatta olikaan, sillä kakkososan myötä kehitystiimi tuntuu keksineen lukemattomia uusia tapoja hyödyntää mainiota fysiikkamoottoria ja kolmikon erilaisia kykyjä. Nokkelat ansat vaativat yleisesti parin tai jopa kaikkien kolmen hahmon kykyjen yhdistelyä, jotta tie eteenpäin aukeaa.
Kykyvalikoima on myös laajentunut sitten viime näkemän, tai oikeammin kykyvalikoimaa voi hyödyntää aiempaa monipuolisemmalla tavalla. Jo alkupään kentissä velho voi nostella vihollisia telepaattisen otteensa avulla ja soturin pitää kilvellään kimmotella tulta syöksevien kasvien ammuksia pitkin kenttää, jotta trion ulottumattomissa olevat esteet murtuvat ja tie eteenpäin aukeaa.
Esittelyversiossa ei ollut kuin pari kenttää pelin alkupuolilta, mutta ne yhdistettynä demon lopussa pyörivään traileriin tekivät selväksi sen, että jos viime kerralla räpyteltiin pesästä rohkeasti kohti auringon nousua, nyt Trine liitää jo rohkeasti siivillään. Ja mikäs sen hienompaa?
Satukirja ruudullasi
Aiempaa monipuolisempi pelattavuus saa tukea yhtälailla entistä vahvemmalta audiovisuaaliselta puolelta. Ari Pulkkisen huikea soundtrack on entistä huikeampi ja grafiikkaosaston pojatkin ovat todella innostuneet leikkimään. Aivan pelin alkupuolella nähdään todellista huikeutta, kun aluksi staattiselta 2D-varjokuvalta näyttänyt ruutu paljastuukin kolmiulotteiseksi tilaksi valon liikkuessa sen läpi. Eihän tämä paperilla miltään kuulosta, mutta odottakaas kun näette pelin livenä. En suinkaan puhu sattumalta jatkuvasti satukirjoista!
Vielä on myös mainitsematta pelin huikein ominaisuus: netin yli toimiva co-op. Co-ophan oli toki osa jo alkuperäistäkin Trineä, mutta silloin vain samalla koneella pelattuna. Nyt se onnistuu Steamin välityksellä verkon yli ja haluttaessa ristiin Windows- ja Mac-versioiden välillä. Voin vain kuvitella, millaista kaaosta pelistä tulee, kun monipuolisempia ja –mutkaisempia puzzleja ratkotaan kolmen ihmispelaajan voimin! Huikeutta on tiedossa!
Kuten rivien välistä voi jo aistia, Trine 2 teki taas Trinet ja kiilasi minun odotuslistallani korkealle. Onneksi odotus ei ole enää pitkä, sillä sopivan suomalaisesti peli ilmestyy jo 6.12. ja antaa näin paatuneemmallekin ituhipille syyn odottaa itsenäisyyspäivää innolla. Palaamme tuolloin myös lopullisen arvostelun myötä asiaan, mutta ollaan nyt realistisia, hei: Trine 2. Mikset ole jo ennakkovarannut?
Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet
Lisää aiheesta
Trine 2 -ensikosketus – Frozenbyte jatkaa fysiikkatasoloikkaansa
Turhasta laakereilla lepäämisestä ei tiimiä voi syyttää, sillä uutta pelimoottoria on rakennettu vuodenpäivät. Näinä päivinä se alkaakin olla jo jatko-osan tarpeisiin soveltuvaa sorttia. Myös tarinapuolelle on panostettu entistä voimakkaammin, sillä mukaan on palkattu ulkopuolinen käsikirjoittaja. Ja vielä kun toimivaan pakettiin on lisätty pitkään odotettu verkkomoninpeli alkaa ainakin pelisarjan ystävillä hymy leviämään huulille.
Miten hienoa siis onkaan, kun joskus harvoin pelit pystyvät uhmaamaan ennakko-odotuksia ja tekemään jotain uutta, hienoa ja maagista. Jotain sellaista, jota ei olisi ikinä kuvitellut kun vertauskuvallisen paketin kannessa luvataan tasohyppelyä ja kevyttä roolipelailua. Tämän pienen ihmeen nimi on Trine.
Lue myös
Assassins Creed Revelations (PC, PS3, Xbox 360)
Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)
Legend of Zelda: Skyward Sword (Wii)
Penguins of Madagascar: Dr. Blowhole Returns Again! (Xbox 360)
Spider-Man: Edge of Time (PS3, Xbox 360, Wii)
Star Wars: The Old Republic -ennakko (PC)
X-Men Destiny (DS, PS3, Xbox 360, Wii)