UUSIMMAT

Tropico 3 (PC, Xbox 360)

11.01.2010 18:15 | Simon Elo

Tropico on 3 on veikeä tapaus. Harvoin saa arvosteltavaksi banaanivaltiosimulaattoria, joka sijoittuu 1950-luvun kylmän sodan vuosiin. Tropicossa pelaaja on kaikkivaltias diktaattori, jonka täytyisi pitää Karibian saarivaltion talous kunnossa ja ihmiset tyytyväisinä. Helpommin sanottu kuin tehty.

Presidenttipeliä

Pelaaja voi astua uudelle uralleen valitsemalla hahmokseen jonkin todellisenkin johtajan, kuten vaikkapa Fidel Castron, Chen, Augusto Pinochetin tai Evitan. Hauskinta on silti luoda ihan ikioma pikku diktaattori. Minun veikkosellani on kevyt lierihattu, muhkea sikari ja täydellisen tyylitajuttomat kuteet. Diktaattorini on Harvardissa opiskellut matkailuun erikoistunut bisnespamppu ja kleptomaani naistenmies.

El Presidenten vahvuudet ja heikkoudet voi valita itse. Päätökset vaikuttavat eri kansanluokkien osoittamaan suosioon ja poliittisiin linjauksiin. Sosiaalisesti rajoittunut päämies ei ole paras mahdollinen linjapuheiden pitäjä ja kylmän sodan tyyliin alkoholismi on Neuvostoliiton suosiossa. Valmiisiin kaavoihin ei kuitenkaan tarvitse kangistua, vaan pelaaja päättää itse millaista politiikkaa harjoittaa.

Hauskasti pelaajan ohjaama diktaattori voi myös vierailla valtakunnan eri kohteissa. Silloin diktaattori voi antaa sotilaalle ansiomitalin, nostaa tehtaan tuottavuutta tai pitää inspiroivan palopuheen.

Suurvaltojen armoilla

Yksikään diktaattori ei voi johtaa kansaa ilman vahvaa väkivaltakoneistoa – toimiva armeija ja salainen poliisi ovat avainasemassa, kun diktaattori varmistaa valtansa jatkuvuuden. Kenraalikunta on pidettävä tyytyväisenä tai muutoin edessä on sotilasvallankaappaus.

Hyvät suhteet on oltava myös kylmän sodan valtapelureihin Yhdysvaltoihin ja Neuvostoliittoon. Muhkean palkkapussin saa vuokraamalla osan alueestaan ydinkoetta varten, mutta se ei ole yhteiskunnan viherpiipertäjien mieleen. Tehokkain tapa muuttaa kansalaisten mielipiteitä ja toimintaa on lakien ja säädöksien asettaminen. Sotilaallinen poikkeustila on rankimmasta päästä. Pienemmillä tempuilla kuten veronalennuksilla ja koulutusohjelmilla pääsee jo pitkälle.

Useiden maailman maiden tapaan demokratia on Tropicossa usein vain näennäistä. Kansanäänestyksen tulosta voi yrittää peukaloida, mutta se voi Iranin tapaan kalahtaa omaan nilkkaan, kun vihaiset kansalaiset ryntäävät kadulle. Rehellisiin vaalikeinoihin kuuluvat esimerkiksi uskonnollisten ihmisten miellyttäminen lupaamalla lisää kirkkoja ja kommunistien liehittely lisäämällä julkista terveydenhuoltoa. Ammattilainen pitää järisyttävän vaalipuheen, jolla saa puolelleen liikkuvat äänestäjät.

Hiljaa hyvä tulee

Aika etenee Tropicossa varsin verkkaisesta, mutta onneksi vauhtia voi nopeuttaa tarpeen mukaan. Toisaalta mikromanagerointi ja teiden vetäminen vaativat välillä pidempää suunnittelua ja ajattelua. Teiden rakentaminen on paikoin hankalaa koska systeemi on kranttu tien edessä olevista esteistä.

Saaren hallitsemista vaikeuttaa kansalaisten ja yhteiskunnan tilastojen piilottaminen useiden eri valikoiden taakse. Niitä ei yksinkertaisesti jaksaisi selata uudestaan ja uudestaan. Jatkuvasti käytössä oleva budjettitaulukko olisi ainakin pitänyt saada yhden napin taakse.

Viidentoista tehtävän eli saaren mittaisessa kampanjassa riittää koluttavaa. Jokaisella saarella on oma haasteensa, jotka ovat joskus yllättävän hankalia. Ne myös tuovat hyvää vaihtelua eikä kahta samanlaista kaupunkia synny.

Ulkoasu on strategiapeliksi yllättävän nättiä ja kirkas Karibian luonto tuntuu virkistävältä kylmän pohjolan pimeydessä. Taustalla pauhaa mainiota latinomusiikkia ja radiokanavalla pauhaava DJ Juanito hauska veikko, mutta molemmat alkavat toistamaan itseään ja menettävät pian uutuudenviehätyksensä.

Poliittisena rakentelusimulaattorina Tropico 3 on raikas tuulahdus Xbox 360:n räiskintöhin painottuvaan pelivalikoimaan. Se nousee Civilization: Revolutionin rinnalle konsolin harvalukuisten laadukkaiden strategiapelien sarjaan.

Jokaisessa meissä asuu pieni diktaattori. Koska demokratia on juurrutettu päähämme niin että se ei lähde kulumallakaan, toiseksi paras vaihtoehto on laittaa Tropico 3 konsoliin ja kokeilla miten oma visio yhteiskunnasta toimii käytännössä.

 

Tekijä: Haemimont
Julkaisija: Kalypso Media
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.tropico3.com
Simon Elo

 

Lue myös

A Boy and His Blob (Wii)

Bayonetta (PS3, Xbox 360)

League of Legends (PC)

Painkiller Resurrection (PC)

Runes of Magic (PC)

Saw (PC, PS3, Xbox 360)

Star Trek Online -ennakko (PC)

Wipeout HD Fury (PS3)

 

Muropaketin uusimmat