Uusimmat

Tryst (PC)

01.03.2014 14:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: BlueGiant Interactive
Julkaisija: BlueGiant Interactive
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, tuplaydinprosessori, 2 Gt muistia, 512 Mt näytönohjain
Testattu: i7/2600K, 8 Gt muistia, Geforce 560 Ti 2 Gt, Windows 7 64bit
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.bluegiantinteractive.com/tryst/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Toim. huom: Tryst on ilmestynyt alkujaan jo 2012, eli arvostelu on vanhempien pelien arvostelukasan purkua.

Puhtaat reaaliaikanaksuttelut ovat lajityyppi, jonka ylläpitäminen on viime aikoina jäänyt lähinnä Blizzardin StarCraft 2 -sarjan ja erinäisten indie-pelinkehittäjien harteille MOBA-pelien vallatessa moninpeliareenaa. Lajityypin suurin ongelma onkin sen yksinkertaisuus: pyörää on hirveän vaikea keksiä uudestaan.

 

BlueGiant-firman Tryst on todennäköisesti ensimmäinen koskaan pelaamani intialaisen firman tekemä tietokonepeli, ja vahvistaa entisestään käsitystäni siitä, että myös Intiassa on tietokoneita. Tryst on suhteellisen perinteinen reaaliaikanaksuttelu, jossa Ishtania-planeetan (lausutaan Estonia herruudesta kamppailevat sekä ihmiset että biomekaaniset zali-avaruusolennot.

Koska BlueGiant ei firmana ollut aiemmin tuttu, olin täysin varma, että Tryst on venäläistä tekoa. Pikkaisen ankea ulkoasu, hassut paikannimet kuten ”Estonia” ja Tashkent (Uzbekistanin pääkaupunki) yhdistettynä ronskisti venäläisittäin englantia murtaviin hahmoihin suorastaan huusivat tätä. Joskus sitä voi olla väärässäkin.

Trystin sydän on kampanja, jossa keskinäisissä ongelmissa painiskeleva ihmispopulaatio joutuu Zalien yllätyshyökkäyksen kohteeksi. Kampanjan tehtävät jakautuvat käytännössä kahtia: osassa joutuu ensin sotimaan pienellä joukolla ennen tukikohdan löytämistä, osassa taas aloitetaan suoraan tukikohdasta. Välillä joutuu tekemään dramaattisia valintoja, kuten valitsemaan lääkintäjoukkojen tai erikoissotilaiden pelastamisen välillä. Valintojen polaarisuus tyyliin ”ET VAAN KERKEÄ PELASTAMAAN MOLEMPIA” alkaa jossain välissä tympimään, vaikka omalla tavallaan valinnat myös piristävät kampanjaa.

Muuten mekaniikassa ei ole mitään kotiin kirjoitettavaa. Resursseja on hurjasti kahta laatua, jotka kerääntyvät itsekseen asianmukaisten rakennusten valmistuttua. Yksiköitä voi päivittää ja valikoimasta löytyvät kaikki lajityypille välttämättömät yksiköt ilman sen omaperäisempää yrittämistä.

Moninpelissä ja skirmishissä pääsee pelaamaan myös zali-alieneilla. Zaleilla pelaaminen on astetta piristävämpää, sillä nämä luovat uusia yksiköitä yhdistelemällä pienistä yksiköistä suurempia. Ikävä kyllä moninpelin surkean pieni karttamäärä yhdistettynä pieneen pelaajayhteisöön eivät tee moninpelaamisesta järin houkuttelevaa vaihtoehtoa. Kun yksinpelikampanjakin jää lyhyenlännäksi, ei Trystissä oikein meinaa riittää pelattavaa.

Yksittäisotoksen perusteella suoritetun kvalitatiivisen tutkimuksen perusteella intialainen peliteollisuus ei vielä ihan vakuuta. Sympaattiset kieliongelmat huvittavat kuin Intiaan ulkoistetun IT-tuen kanssa asioidessa ikään, mutta tasapaksu ja lähes täysin omista ideoista tyhjä toteutus kielivät siitä, että joko taustatutkimusta ei ole tehty tarpeeksi tai sitten tiimillä ei vain ole ollut riittävästi mielikuvitusta jatkokehitykseen. Niinpä Trystin tasoluokaksi jää pelätty ”ihan kiva ja toimiva mutta…”eli käytännössä turhin kaikista. Valitettavasti.

Lisää aiheesta

Commander: Conquest of the Americas (PC)

Natural Selection 2 (PC)

RUSE (PC, PS3, Xbox 360)

Starcraft 2: Heart of the Swarm (Mac, PC)

Lue myös

Battlefield 4: China Rising DLC (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Hearthstone: Heroes of Warcraft –ennakko (Mac, PC)

Thief (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Titanfall –ennakko (PC, Xbox 360, Xbox One)