Tulipa pelattua: Sunless Skies jatkaa seikkailuja Sunless Sean upeassa goottiuniversumissa liiankin tutuin eväin (early access)

02.09.2018 11:51 | Joonas Pikkarainen

Sunless Skies vie Fallen Londonin uniikin goottifantasian mereltä tähtiin. Varhaispelattavana oleva roolipeli tarjoaa jo nyt runsaasti tekemistä, mutta monet luvatuista ominaisuuksista on vasta tuloillaan.


Julkaisupäivä: Tammikuu 2019 / Tekijä: Failbetter Games / Julkaisija: Failbetter Games / Saatavilla (alustat): PC (early access) / Testattu: PC / Pelaajia: 1 / Ikäraja: – / Peliä pelattu arvostelua varten: 11 tuntia


Failbetter Gamesin omaperäinen goottiuniversumi Fallen London on laajentunut jo kertaalleen selainpelistä videopeleihin, kun tummanpuhuva Sunless Sea houkutteli fantasiannälkäiset fanit syvyyksiin muutama vuosi takaperin. Odotettua jatkoa saadaankin ensi vuoden alussa Sunless Skiesista, jonka kimppuun kaikkein kärsimättömimmät voivat hypätä jo pelin varhaisjulkaisussa.

Vaan kannattaako auringottomaan universumiin palata vielä vajaakuntoisena?

Sunless Skiesin early access -versiossa tutkittavia pelialueita on viimeisimmän päivityksen myötä kolme, ja lopulliseen versioon olisi tarkoitus tuoda vielä yksi lisää sekä ehostaa nykyisiä.

Sektorit eroavat toisistaan teemoiltaan ja tarjoavat kymmenkunta satamaa, jotka ovat täynnä polveilevia minitarinoita, mielenkiintoisia henkilöitä ja toinen toistaan kauhistuttavampia mysteerejä. Lähdemateriaalina toimivan Fallen Londonin omaperäisyydestä kertoo hyvin se, että samassa universumissa elävät sulassa sovussa niin keinotekoiset tähdet, asteroideille rakennetut sirkukset kuin pirujen ylläpitämä luostari.

Pelisarjan vahvuus onkin aina ollut juuri sen upea maailma sekä tunnelmallinen narratiivisuus, mikä näyttäisi jatkuvan myös Sunless Skiesin kohdalla. Varhaisversiossa pelattavaa ja luettavaa on tarjolla jo tuntikausiksi, mutta samaan aikaan siitä uupuu muun muassa toimiva kaupankäynti ja lupailtu piratismi. Tarinoilla on lisäksi tapana vaikuttaa toisiin ja avaruuden omistuksesta taistelevat useat eri osapuolet, joten kokonaisvaltaista elämystä haikailevien kannattaa suosiolla odotella viralliseen julkaisuun asti.

Etenkin torso kaupankäynti saa pelin tuntumaan juuri nyt kasalta irrallisia kokemuksia, kun satamien välillä matkaamiseen ei ole oikein järkeviä syitä.

Pelillisesti Sunless Skies muistuttaa puolestaan hyvin paljon edeltäjäänsä – jopa vähän liikaakin.

Muutoksia on tosin tehty parempaan. Esimerkiksi enää kaikki tarinalinjat eivät etene yhden yhteisen aikarajoituksen turvin, vaan kullakin satamalla on nyt omat variaationsa. Salaperäistä metsää pääsee esimerkiksi tutkimaan sielunsa kyllyydestä, kunhan aseita ja varusteita on ruumassa vain riittävästi, kun taas byrokratian rattaat pyörivät kellontarkasti tasakuukausien välein. Tämä tekee seikkailusta paljon orgaanisempaa ja mielekkäämpää, eikä pelaaja voi enää vain odottaa laiturin ulkopuolella tarvittavaa aikaa.

Muu pelaaminen ei sen sijaan poikkea totutusta.

Roguelike-genren tapaan maailma on julma, ja pelaaja joutuu tasapainottelemaan resurssien sekä kauhun välillä. Jälkimmäinen on huomattavasti harmittomampi kuin edeltäjässä, mutta tekijät ovat lupailleet jo muutoksia tuleviin päivityksiin. Kuolema ei tiedä kuitenkaan pelin loppua, vaan pelimaailma jatkaa kulkuaan ja perintö siirtyy suvusta seuraavalle. Omaa lentävää höyryjunaa pääsee päivittämään paremmilla aseilla ja varusteilla, yksilölliset upseerit tarjoavat bonusten lisäksi monipuolisia ja mielenkiintoisia sivutehtäviä ja ruuma täyttyy erinäisistä hyödykkeistä, tarinoista ja outouksista, joita joko myydä rahaksi tai vaihtaa tarinoiden edistämiseksi.

Suoraan sanoen muutoksia kaipaisi enemmän, sillä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta Sunless Skies tuntuu hyvin vahvasti uudelleen puetulta keisarilta. Toisaalta pelisarja nojaa juuri tarinallisuuteen, jota avaruudessakin tuntuu riittävän, joten mielekästä luettavaa riittää jo nyt lukuisiksi illoiksi.

Totuuden nimissä olisin mieluusti upottanut peliin moninkertaisesti enemmän tunteja, mutta jouduin pakottamaan itseni siitä pois, sillä kaikkia ideoita ei ole vielä viimeistelty tai edes lisätty.

Ja juuri näiden onnistuminen kertoo lopulta sen, onko Sunless Skies selkeä edistysaskel pelisarjalle vai vaan lisää samaa uusissa kuorissa. Varhaisversio ei onnistu tähän vielä vastaamaan, joskin vaaka kallistuu tällä hetkellä jälkimmäiseen. Henkilökohtaisesti otan tosin vastaan kumman tahansa ilomielin, sillä uniikki maailma ja kauhuromantiikka on harvinainen tuttavuus nykypeleissä. Vaan ainahan sitä toivoisi, että jatko-osa uudistaisi konseptia parempaan.

SUNLESS SKIES (EARLY ACCESS)

”Sunless Skies tarjoaa tunnelmallista tarinankerrontaa uudistusten kustannuksella – ainakin tässä vaiheessa.”