Tulipahan pelattua: Conan: Exiles on PS4:llä niin buginen peli, ettei siitä voi vielä tehdä reilua arvostelua
Viime viikolla ilmestynyt Conan: Exiles on ainakin PlayStation 4:llä todellinen bugipaketti, josta on vaikea nauttia. Kriitikkomme kieltäytyy tekemästä kattavaa arviota kokemansa perusteella, vaan jäämme odottamaan päivityksiä.
Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Funcom / Julkaisija: Funcom / Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One / Testattu: PlayStation 4 / Pelaajia: 1 (moninpeli verkossa) / Ikäraja: 18 / Peliä pelattu arvostelua varten: 5-6 tuntia
Selviytymispeli Conan: Exiles ilmestyi alun perin jo viime vuonna varhaisversiona Steam Early Access ja Xbox Game Preview -palveluiden kautta. Viime viikolla se sai kuitenkin ”virallisen julkaisunsa” ja saapui samalla myös PlayStation 4:lle, jolla early access -pelien julkaisu on hankalaa tai mahdotonta.
Valitettava totuus on, että ainakin PS4:llä Funcomin odotettu verkkopeli on pahimpina hetkinä tolkuton bugihelvetti. Tuntuu täysin epäreilulta tehdä siitä kattavaa arviota tässä tilassa, joten tyydyn antamaan ensituntumani pelistä noin 5-6 pelitunnin perusteella. Mainittakoon, että pelasin peliä PS4 Prolla, ilman 4K-televisiota.
Conan: Exilesin bugit eivät ole vain kosmeettisia, vaan ne tekevät useissa tapauksissa pelaamisen lähes mahdottomaksi. Pahin ongelma on ruudunpäivitys, joka notkahtaa olemattoman huonoksi heti kun pelissä tapahtuu useampia asioita samaan aikaan. Esimerkiksi jos pelaaja valmistaa useampia esineitä samaan aikaan tai joutuu taisteluun, muuttuu kuva nykiväksi ja ohjaus todella vaikeaksi.
Selviytymispelissä kamppailu on usein muutenkin haastavaa, ja tökkivä framerate tekee taistelusta yhtä helvettiä. Yritä siinä sitten osua viholliseen, kun edes kamera ei käänny reaaliajassa.
Ikään kuin tämä ei olisi tarpeeksi, muita bugeja piisaa rutkasti: tekstuurit, eläimet ja viholliset ilmestyvät maisemaan useita sekunteja myöhässä, äänet kuuluvat usein jälkijunassa tai eivät ollenkaan, musiikki katoaa sattumanvaraisesti, ja kerran (käyttäessäni törkeästi Admin teleport -ominaisuutta) koko rakentamani talo ja kaikki varusteet yksinkertaisesti katosivat maailmasta.
Itse pelistä voi sanoa, että se vaikuttaa tarjoavan runsaasti pelattavaa, ja että keskeiset mekaniikat ovat kyllä toimivia. Aloituskynnys on korkea, mutta helpompi vaikeusaste auttaa tässä jonkin verran. Resurssien kerääminen on melkoista grindaamista, mutta siitä lienee turha selviytymispelissä valittaa. Hahmonkehitysjärjestelmä vaikuttaa sekin kyllin rikkaalta.
Käyttöliittymä pelissä on pleikkarilla valitettavan kömpelö, ja resurssien hallinta toimii varmasti paremmin PC:llä. Valikoiden käyttö on epäintuitiivista, monet kuvakkeet aika epämääräisiä ja infotekstit turhan pienellä fontilla. Pelin toivoisi myös opastavan hieman paremmin keskeisten ominaisuuksien käytössä, vaikka tarkoitus onkin opetella asiat itse.
Pelin hahmoeditori on herättänyt ennakkoon huomiota siksi, että siinä voi säätää hahmon rintojen tai peniksen kokoa. Tämä onkin editorin ainoa mainittava ominaisuus, sillä muuten hahmonluonti on samanlaista kuin monessa muussakin pelissä, ja vaikka hahmon kasvoja voi muokata aika yksityiskohtaisesti, näyttää lopputulos silti vähän elottomalta ja muoviselta.
Bugien lomasta erottaa kuitenkin, että Conan: Exiles on graafisesti ihan parhaimmillaan kauniskin peli. Hahmomallit ovat tönkköjä, mutta luonto, maisemat ja valoefektit ihan näyttäviä – siis silloin kun ne näkyvät. Aika usein tulee nähtyä maisemia, joissa puiden ja lehtien tilalla on pinkkejä kuutioita.
Conan: Exiles on ensikosketuksen perusteella lupaava peli, mutta ihan jo teknisen suorituksen perusteella kehottaisin tässä vaiheessa kiertämään PS4-version kaukaa. PC:llä tilanteen pitäisi olla parempi, mutta pelin kaikkien versioiden kerrotaan kärsineen myös serveriongelmista julkaisun jälkeen. Tämä arvio perustuukin olosuhteiden pakosta offline-yksinpeliin.
Conan: Exilesin pariin palaa mielellään, jahka sitä saadaan päivitettyä toimivampaan kuntoon. Tällaisena sitä ei voi kunnolla arvioida, saati suositella.