Uusimmat

Tulipahan pelattua: Mandate of Heaven -laajennus vie Total War: Three Kingdomsia entistäkin sotaisampaan suuntaan

02.02.2020 12:10 Joonas Pikkarainen

Total War: Three Kingdomsin kattava laajennus lisää muutamia mielenkiintoisia mekaniikkoja ja elementtejä, jotka houkuttelevat uusille pelikerroille.


Julkaisupäivä: 16.1.2020
Studio: Creative Assembly
Julkaisija: Sega
Saatavilla: PC (Windows, testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arvostelua varten: 7 tuntia


Total War -sarjan viimeisin osa, Three Kingdoms (lue arvio täältä), on keskittynyt Kiinan veriseen historiaan, jota on hyödynnetty myös julkaisun jälkeen tuoduissa laajennuksissa. Tuore Mandate of Heaven keskittyy emopelissä juuri kukistettuun Keltaisten turbaanien kapinaan, joten Han-dynastia on edelleen täydellisessä kaaoksessa, mutta aavistuksen eri syistä johtuen.

Laajennuksen pääosaan nousevat luonnollisesti keltaisia turbaaneja johtavat Zhangin veljekset ja näiden lietsoma kapina, joka toimii myös aloituksena emopelin lähteenä toimineelle Romance of the Three Kingdomsille. Historiankirjoja lukeneet tosin tietävät, että varsinainen kapina kukistettiin jo ensimmäisen vuoden aikana – joskin pesäkkeitä putsattiin vielä seuraavan 20 vuotta – mikä ei Total War: Three Kingdomsin rytmityksellä kestäisi kuin nelisen vuoroa.

Onneksi pelisarja on tunnettu historiallisista vapauksistaan.

Mandate of Heaven esittelee uuden kampanjan myötä käytännössä kaksi uutta pelitapaa, jotka liittyvät Zhangin veljeksiin ja korruptoituneeseen Han-dynastiaan. Ensiksi mainitut nostattavat kapinaa yhteisvoimin, minkä seurauksena kolmikko jakaa yksilöllisen resurssin, kiihkon, keskenään. Kukin veljeksistä kerryttää pottia omin avuin, joko puolustaen, hyökäten tai parantaen, mikä puolestaan vaikuttaa näiden optimaaliseen pelityyliin.

Muiden komentajamekaniikkojen tapaan kiihkon määrä vaikuttaa muun muassa omien joukkojen tyytyväisyyteen, taistelutahtoon ja rahvaan kapinahenkeen, joka voi levitä myös naapurilääneihin. Keltaisten turbaanien hallitseva strategia onkin pyristellä niin pitkään hengissä, että näitä ympäröivät vastustajat joutuvat ennen pitkään taistelemaan omien kansalaisten tyytymättömyyttä vastaan. Toki koko muun kartan hohkatessa punaisena vihamielisyyksistä, käytännön toteutus on asteen vaikeampi. Veljesten yhteinen mekaniikka on tosin omiaan yhteistyökampanjoita varten, jos epätoivoista kapinaa haluaa käydä kavereiden kera.

Turbaanien onneksi Kiinaa hallitsevalla Hanilla menee lähestulkoon heikommin. Pelaajan kannalta ongelmana ovat orastavan kapinan lisäksi vallan anastaneet eunukit, jotka pitäisi potkia hovista myötämielisempien tieltä – mikä on jälleen helpommin sanottu kuin tehty. Vaikka valtakunnan kirstu pullottaa kampanjan alussa rikkauksista ja keisarin läänejä ympäröi kymmenet jokseenkin uskolliset vasallit, korruptio syö tiliä useiden tonnien vuorotahdilla sitoen pelaajan kädet pitkäksi aikaa.

Han-dynastialla pelaaminen onkin omiaan pelin diplomatiapuoleen rakastuneille hallitsijoille, sillä keisari Lingin uniikki mekaniikka pyörii hovin ja liittolaissuhteiden ympärillä. Vallan siirtäminen byrokraateilta joko sotapäälliköille tai omalle suvulle vaikuttaa eri bonuksin, mutta vallanjaon kanssa saa tasapainoilla varovaisesti, ettei entisistä liittolaisista tule pian uusia vihollisia. Vaikka Total War: Three Kingdoms paransi pelisarjan diplomatiaa merkittävästi, se ei ole syvyydeltään silti täysin omiaan tämän tason juonitteluihin.

Näiden lisäksi Mandate of Heaven esittelee myös muutaman muun aikakaudelle tärkeän hahmon pelattavaksi sekä tuo muutaman legendaarisen yksilön emopelistä näiden ”syntytarinoita” varten, mutta näillä pelaaminen ei poikkea niin merkittävästi aiemmista sotaherroista. Myös muut pääpelistä tutut hahmot ilmaantuvat kartalle ennen pitkään historiallisten tapahtumien myötä, minkä lisäksi laajennuksen kampanjaa voi jatkaa aina Three Kingdomsin käsittelemälle aikakaudelle saakka – hyvin todennäköisesti melkoisin muutoksin.

Laajennus on emopeliään myös huomattavasti sotaisampi, vaikkei sitäkään järin rauhalliseksi voinut moittia.

Keltaisten turbaanien kapina käynnistyy kampanjassa jo ensimmäisten vuorojen jälkeen, joten nimenomaan pelin taktiseen puoleen rakastuneet pääsevät ottamaan mittaa taidoistaan lähes yhtäjaksoisen sodan merkeissä. Uusien yksiköiden ohella taktisiin taistoihin on lisätty osin pelisarjan aiemmista osista tuttuja elementtejä, jotka tuovat kaivattua piristystä toimintaan. Näihin lukeutuvat muun muassa kentälle heiteltävät savupommit, jalkapiikit, öljyläikät sekä ratsuväkeä hidastamaan tarkoitetut teroitetut seipäät.

Lyhkäisyydessään Mandate of Heaven tekee erinomaisesta strategiapelistä vielä paremman, eikä se myöskään maksa maltaita. Toisaalta sen lisäykset eivät ole niin mullistavia, etteikö niitä ilmankin pärjäisi, ja osa näistä tuotiin peliin ilmaisena päivityksenä (muun muassa edellisen kappaleen taktista puolta täydentäneet lisät).

Toisin sanoen laajennukselta ei kannata odottaa merkittäviä muutoksia pelisarjan hyväksi havaittuun kaavaan, mutta jos strategiahammasta kolottaa, niin aikansa voisi käyttää huonomminkin kuin Taivaan mandaattia hamutessa. Sillä kukapa nyt ei haluaisi olla jumaluudesta seuraava.

TOTAL WAR: THREE KINGDOMS – MANDATE OF HEAVEN

”Pätevä ja hinnaltaan kelpo laajennus tekee erinomaisesti strategiapelistä entistä paremman.”