UUSIMMAT

Tulipahan pelattua: Minecraft Dungeons on palikkamaailman Diablo-klooni – mutta hyvä sellainen

07.06.2020 19:59 | Ilari Hauhia

Minecraft Dungeons ottaa nimensä mukaisesti Minecraftista tutun maailman ja kääntää sen diablomaiseksi ARPG-toimintaroolipeliksi. Testin perusteella Minecraft Dungeons ei ole niin syvällinen kokemus kuin vaikkapa Diablo tai Path of Exile, mutta se on silti pelaamisen arvoinen.


Julkaisu: 26.5.2020
Studio: Mojang
Julkaisija: Mojang
Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 4,Xbox One & Nintendo Switch
Pelaajia: 1-4
Ikäraja: 7
Peliä pelattu: neljä tuntia


Jos on koskaan pelannut Diabloa, tietää jo valmiiksi Minecraft Dungeonsin perusidean. Pelaaja – tai yhdessä ystävien kanssa pelattaessa korkeintaan neljä pelaajaa – rymistelee erilaisilla alueilla, joissa vastaan mönkii ja hyppelee jatkuvasti erilaisia vihollisia. Vihollisiin kuuluu kaikille Minecraftia pelanneille tuttuja hirviöitä, kuten Creepereitä ja Skeletoneja, mutta myös uusia tuttavuuksia.

Pelaajien miekkoihin, nuoliin, taikoihin tai muuhun aseistukseen kaatuvat viholliset tiputtavat maahan varusteita, joita pelaaja voi kerätä ja joilla oman hahmon kyvyt ja ominaisuudet paranevat. Mikä on erikoista, ei Minecraft Dungeonsista löydy lainkaan craftaysmekaniikkaa, eli käytännössä omat varusteet tulee aina joko ostaa NPC-hahmoilta tai löytää luolastoista.

Diabloon verrattuna Minecraft Dungeons on kuitenkin huomattavasti keveämpi seikkailu. Sen vuoksi Minecraft Dungeons sopii loistavasti myös niille pelaajille, joille ARPG-genre ei ole entuudestaan tuttu. Pelihahmojen kyvyt ovat helposti ymmärrettävissä eivätkä hahmojen kykypuut ole läheskään yhtä monimutkaisia kuin vaikkapa Diablossa tai Path of Exilessä.

Minecraft Dungeons on oiva valinta myös pelattavaksi yhdessä nuorempien pelaajien kanssa, sillä peli ei ole erityisen raaka ja se on monia muita ARPG-pelejä helpompi ja yksinkertaisempi. Myös sellaiset ihmiset, jotka eivät ole entuudestaan juuri pelejä harrastaneet, voivat helposti nauttia Minecraft Dungeonsista. Yhteispeluu onnistuu joko samalta sohvalta tai verkon välityksellä.

Kamppailu on pääsääntöisesti yksinkertaista kykyjen hakkaamista ja varsinkin pelin alkupuolella vaikeustaso on kohtuullisen matala. Pelin edetessä vaikeustaso kuitenkin kohoaa, ja noin nelituntisen seikkailun loppumetreillä pomotaistelut alkavat olemaan jo varsin haastavia.

Kuten mainittua, peli ei ole nykyisellään kovin pitkä, mutta Minecraft Dungeons tulee saamaan vielä ainakin kaksi lisäosaa, jotka korjaavat ongelmaa. Lisäksi pelin uudelleenpeluuarvo on kohtalaisen hyvä.

Vihollisten mätkiminen on pääsääntöisesti hauskaa, mutta aina peli ei tunnu ihan reilulta. Joissain tilanteissa vastustajat saattavat ympäröidä pelaajan joka puolelta niin, ettei pelihahmo pysty liikkumaan lainkaan. Tämä johtaa hyvin usein epäreilulta tuntuvaan kuolemaan. Minecraft Dungeonsissa on kyllä muistakin ARPG-peleistä tuttu ”kierähdys”, jolla pelihahmo heittää kuperkeikan ja lähtee karkuun, mutta Minecraft Dungeonsissa kierähtämällä ei pääse liikkumaan vihollisten lävitse.

Toisena pikkuvikana kartoissa liikkuminen ei ole aina helppoa. Isometrisestä kulmasta kuvatussa kartassa voi olla esimerkiksi kielekkeitä, joille pelaaja ei oikeasti pysty edes liikkumaan. Peli kuitenkin rekisteröi näihinkin kohtiin tehdyt klikkaukset liikkumiskäskyinä, vaikka pelaaja oikeasti yritti klikata kielekkeen takana olevaan kohtaan. Näin pelihahmo voi lähteä kävelemään ihan omille teilleen tai pysähtyä paikalleen.

Minecraft Dungeons tarjoaa yhteensä yhdeksän erilaista pelialuetta, joista jokaisella on oma teemansa. Näihin kuuluvat muun muassa linna ja maanalaiset luolastot. Pelin graafinen ilme on suorastaan ihastuttava ja yksinkertaisista grafiikoistaan huolimatta Minecraft Dungeons näyttää persoonallisella tavallaan todella hyvältä. Lisäksi kevyt peli pyörii loistavasti myös kehnommilla pelikoneilla.

Kokonaisuudessaan Minecraft Dungeons on hauska ja sopivan kevyt ARPG-peli sekä genren konkareille että uusille tulokkaille. Peli sisältyy myös Xbox Game Pass -tilauspalveluun, jonka kautta peliä voi kokeilla hyvinkin pienellä rahallisella panostuksella, eikä sen lyhyt kesto ole silloin yhtä suuri ongelma.

MINECRAFT DUNGEONS

”Minecraft Dungeons on ihastuttava ja sopivan keveä Diablo-klooni.”