UUSIMMAT

Tulipahan pelattua: Mikromaksut, tuotesijoittelu ja härski rahastus pilaavat korispeli NBA 2K19:n

24.09.2018 20:03 | Ilari Hauhia

Mikromaksut ovat viime vuosina levinneet ilmaispelattavista mobiilipeleistä aina AAA-tason pelijulkaisuihin saakka. 2K Gamesin julkaisema NBA 2K19 on kuitenkin kenties härskein veto tähän saakka ja mikromaksut onnistuvatkin pilaamaan muuten lupaavalta vaikuttavan koripallopelin.


Julkaisupäivä: julkaistu / Studio: Visual Concepts / Julkaisija: 2K Games / 2K Sports / Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One, PC & Nintendo Switch / Testattu: PlayStation 4 / Peliä pelattu arvostelua varten: yli 8 tuntia


EA:n NHL– ja FIFA-sarjojen tavoin vuosijulkaisuista nauttivat 2K Gamesin NBA 2K -koripallopelit eivät ole ainakaan Suomessa yhtä kuuluisia kuin jääkiekkoon ja jalkapalloon keskittyvät vastineensa. Pelisarja nauttii kuitenkin Yhdysvalloissa suuresta suosiota.

Uudelle pelaajalle NBA 2K19 on melkoinen hyppy syvään päähän. Peli ei liiemmin selittele tai opeta kontrolleja, vaan ne täytyy tarkistaa itse pelin asetuksista. Mukana on kyllä erillinen harjoittelutila, mutta tällöinkin opetus koostuu lähinnä epämääräisistä infolaatikoista: ”Tiesitkös että sinun kannattaa heittää pallo kohti koria, niin menestyt paremmin otteluissa!”.

Jaahas, vai niin!

NBA 2K19 on omalla tavallaan melko syvällinen koripallosimulaattori. Pelin sisäisestä oppaasta löytyy valtava määrä nappula- ja tattikombinaatioita, joilla voi toteuttaa käytännössä kaikki kuviteltavissa olevat koripalloliikkeet aina donkkauksista mitä ihmeellisimpiin reverse layuppeihin 360 asteen kierteellä. On tietysti loistavaa, että NBA 2K19:sta löytyy syvyyttä, mutta samalla raa’alla oppimiskäyrällä varustettuun virtuaalikoripalloon vihkiytyminen vaatii pitkää omistautumista. Noviiseille hauskin tapa nauttia NBA 2K19:sta lienee kahden pelaajan lokaali moninpeli. Kun kumpikin pelaaja aloittaa samalta nollatasolta, on pallon heittely koriin oikeasti hauska ja nopeatempoinen kokemus.

Peruspelaamisen lisäksi NBA 2K19 tarjoaa MyCareer-nimisen roolipeliä ja koripalloa yhdistelevän uratilan. Siinä collegen koripallounelmiensa perässä kesken jättäneen nuorukaisen on todistettava kykynsä kiinalaisissa alasarjoissa ja noustava aina NBA:an saakka. Tilassa ohjataan suurimmaksi osaksi vain omaa pelihahmoa. Tällöin on tärkeää tietää, mihin oma pelihahmo kannattaisi sijoittaa. Mikäli pallo on vähän hukassa, on olo helposti kuin yläasteen liikuntatunneilla: kukaan ei syötä ja valmentaja huutaa päin naamaa.

Alkuhaasteiden jälkeen pelaaja kohtaa MyCareerissa NBA 2K19:n todellisen päävastuksen, härskit mikromaksut. Varsinkin uratilan alkupuolella nouseva lupaus on melko kädetön tapaus ja heitot menevät vähän sinne tänne. Ongelman voi ”onneksi” korjata ostamalla läjäpäin Virtual Coin -virtuaalivaluuttaa, jolla pelihahmon kykypisteitä voi nostaa haluamalleen tasolle.

Kyllä, mikromaksuja 60 euroa maksavan AAA-pelin yksinpelissä.

2K Games perusteli mikromaksuja lääkkeenä ”pelaajien laiskuuteen”. Todellisuudessa etenemisestä on tehty keinotekoisesti todella hidasta, jolloin pelaamalla grindaaminen ei ole järin mielekästä. 2K Games kehtasi vieläpä julkaista NBA 2K19 julkaisupäivän jälkeisen päivityksen joka hidasti progressiota entisestään, juuri sopivasti sen jälkeen kun pelin ensimmäiset arviot oli ehditty julkaista internetissä.

Visaa vinguttamalla omaan joukkueeseensa voi ostaa tähtikaartin pelaajia myös EA:n Ultimate Teamia muistuttavassa MyTeam-pelimuodossa joissa pelaaja manageroi omaa joukkuettaan liigaympäristössä. 2K Games on totta kai varmistanut, ettei virtuaalikolikoita voi edes yrittää unohtaa. Ilmaisten freemium-pelien tavoin NBA 2K19 mainostaa mikromaksujaan päävalikossa saakka. Ja mikäli vuosipainokset ja pelaajien kurkusta alas tungetut mikromaksut eivät ole vielä tarpeeksi, sisältää NBA 2K19 valtavan määrän tuotesijoittelua. Pelikatkolla hörpitään Gatoradea, pelaajat puolestaan pukeutuvat vain Nikeen tai Under Armouriin. Jalkaan vedetään totta kai aidot Jordanit.

NBA 2K19 on vakava hälytyskello siitä, mihin peliala on nykyään matkalla ja mitä tapahtuu, kun julkaisijat koettelevat härskiyden rajoja. Vuosia sitten omaa peliään pystyi halutessaan kiihdyttämään ilmaisilla huijauskoodeilla, mutta nykyään etua pitää ostaa oikealla rahalla sekä yksin- että moninpelin puolella.

Mikäli mikromaksut eivät haittaa tai omaa peliään haluaa nopeuttaa heittämällä rahaa näyttöön, on NBA 2K19 paras ja enemmän tai vähemmän ainoa kunnon koripallopeli markkinoilla. NBA 2K19:a on kuitenkin vaikea suositella kenellekään. Uusille pelaajille se tarjoaa korkean oppimiskäyrän, jonka kiipeäminen vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Sarjan pariin vihkiytyneiltä konkareilta se puolestaan vetää maton koristossujen alta älyttömillä mikromaksuillaan.

NBA 2K19

”Lupaava koripallosimulaattori NBA 2K19 on pilattu härskeillä mikromaksuilla ja korkealla oppimiskäyrällä.”

Muropaketin uusimmat