Tulipahan pelattua: South Park: The Fractured But Whole on yllättävän kömpelö peli Nintendo Switchillä

10.05.2018 09:30 | Tuukka Hämäläinen

South Park: The Fractured But Whole on Nintendo Switchillä sama kelpo peli kuin muillakin alustoilla, mutta teknisellä tasolla käännös jää kilpailijoista jälkeen.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Ubisoft San Francisco & South Park Digital Studios / Julkaisija: Ubisoft / Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch / Testattu: Nintendo Switch / Pelaajia: 1 /  Ikäraja: 18 (ja ihan syystä) / Peliä pelattu arvostelua varten: 1 tunti (Switchillä)


South Park: The Fractured But Whole ilmestyi viime syksynä PC:lle, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle. Arvioimme PS4-version Muropaketissa tuoreeltaan. Nyt The Fractured But Whole on kääntynyt myös Nintendo Switchille. Ubisoftin ja South Park -sarjan tekijöiden läheisessä yhteistyössä kehittämä roolipeliseikkailu on uudella alustalla sama peli kuin muillakin, mutta pieniä vikoja käännöksestä löytyy.

Fractured But Whole on suoraa jatkoa vuoden 2014 South Park: The Stick of Truthille, mutta muutamia viittauksia lukuunottamatta se avautuu hyvin niillekin pelaajille, jotka eivät ole aiempaa peliä hankkineet. Tämä onkin uudella alustalla plussaa, sillä The Stick of Truthia ei ainakaan toistaiseksi ole Switchille julkaistu.

Pelaaja asettuu edellisen pelin tapaan South Parkin pikkukaupunkin ”uuden penskan” saappaisiin ja lähtee mukaan poikien supersankarileikkiin. Cartmanin mukaan South Park on vaarassa, pikkukaupungissa katoaa selittämättömästi kissoja ja kaikki vaikuttaa liittyvän uuteen rikossyndikaattiin. Eniten huolta aiheuttaa kuitenkin se, että poikien kaksi supersankarijengiä, Coon & Friends ja Freedom Pals, ovat ajautuneet vastakkain kuin DC ja Marvel ikään.

Tarinan ohella The Fractured But Wholen ytimessä on vuoropohjaisella taistelujärjestelmällä varustettu roolipeli, jossa South Parkin kaupunkia pääsee tutkimaan vapaasti, suorittamaan tehtäviä, kehittämään pelihahmoa ja peittoamaan erilaisia vihollisia kuudesluokkalaisista ninjoihin. Tekemistä on runsaasti päätehtävien rinnallakin ja mekaniikat tarjoavat riittävästi syvyyttä.

Tuoreen Switch-käännöksen selkeimmät erot ovat visuaalisia. Pelin resoluutio ei yllä PS4-version tasolle sen paremmin Switchin omalla näytöllä kuin tv-ruudullakaan pelattuna. Epätarkkuuden ja särinän ohella myös ruudunpäivitys vaikuttaa Switchin näytöllä huonommalta, ja jotkin animaatiot hitaammilta ja kankeammilta.

The Fractured But Wholen latausajat tuntuvat myös kaikissa väleissä pidemmiltä, eikä peliä ei ole optimoitu erikseen Switchin pikkunäytölle. Tämän huomaa esimerkiksi siitä, että konsolin omalta näytöltä pelatessa Mini Map -kartta jää turhan pieneksi.

Myös ohjaustuntuma on Switchillä valitettavasti kehnompi. Siinä missä PS4:llä pelihahmo liikkui maailmassa melkein turhankin liukkaasti, on Joy-Con -ohjaimilla liikkuminen oudon kankeaa. Ohjattavuus on kuitenkin jo paljon parempi Switchin Pro-ohjaimella.

Jos The Fractured But Wholea ei olisi pelannut muilla alustoilla, olisi vaikutelma varmasti positiivisempi. Siitäkin huolimatta peli ei kuitenkaan näytä niin hyvältä kuin vuonna 2018 odottaisi, mikä on erityisen outoa South Parkin melko yksinkertaisesta animaatiotyylistä johtuen. Switch-käännökselle on hyvälläkin tahdolla annettava alempi arvosana kuin PS4-versiolle, vaikka The Fractured But Whole onkin perusteiltaan viihdyttävä peli.

SOUTH PARK: THE FRACTURED BUT WHOLE

”Hauska supersankarirope ei Switchillä pääse oikeuksiinsa.”