Uusimmat

Tulipahan pelattua: WWE 2K19 – vapaapainipeli, joka on vasta-alkajalle silkkaa helvettiä

15.10.2018 20:30 Ilari Hauhia

2K Gamesin WWE 2K19 on todellinen vapaapainisimulaattori. Pelihahmot kykenevät kyllä mitä mielikuvituksellisimpiin painitemppuihin, mutta kaikki liikkeet on kätketty aloittelijalle lähes pystysuoran oppimiskäyrän ja mitä ihmeellisimpien nappulakombinaatioiden taakse.


Julkaisupäivä: julkaistu / Studio: Visual Concepts / Julkaisija: 2K Games / 2K Sports / Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One, PC  / Testattu: PlayStation 4 / Peliä pelattu arvostelua varten: yli 8 tuntia


Tilanne on tukala. Löydät itsesi keskeltä painikehää. Vastustajasi on napannut yhdellä kädellä kurkustasi kiinni, toisella hän puolestaan roikkuu nilkassasi. Hakkaat kaikkia peliohjaimen nappuloita, mutta pelihahmosi vain makaa maassa eikä suostu kääntämään edes kylkeään.

Ruudulla vilkkuu ohjeita.

Paina R2 torjuaksesi painivastustajan 360 asteen korkkiruuvikuristus myötäotteella. Mutta ei vielä! Nyt myöhästyit!

Tunnet kuinka mammutin kokoisen vastustajasi raudanluja ote heltiää hetkeksi. Viimeisenä näkynäsi näet, kuinka tämä juoksee hakemaan vauhtia kehän toisesta päästä, etkä vieläkään tiedä miten pelihahmon saisi edes istuma-asentoon. Esirippu laskee ja tajunta hämärtyy, kun 200 kiloa ihmisen ja teräsbetonin välimuotoa hyppää päällesi yleisön hurratessa.

WWE 2K19 on 2K Gamesin kehittämän vapaapainisarjan uusin vuosipainos. Kaikki mahdolliset keinot tuolilla hakkaamisesta lähtien hyväksyvä teatterin ja kamppailulajin välimuoto on varsin suosittua viihdettä Pohjois-Amerikan mantereella, mutta Suomessa vapaapaini ei kerää osakseen yhtä suurta yleisöä. Selvästi WWE 2K19 onkin tehty vapaapainiin ja sarjan aiempiin osiin paremmin perehtyneille pelaajille. Siinä missä vaikkapa EA:n NHL 19 perehdyttää täydelle ummikollekkin pelin perusteet helposti ymmärrettävällä ja hauskalla tavalla, ei 2K Games tunnu panostavan juuri lainkaan uusiin pelaajiin.

WWE 2K19 heittää aloittelijan suoraan päävalikkoon, joka on jo itsessään melkoisen hämmentävä. Tarjolla on valtava määrä toinen toistaan vapaapainiin aiemmin tutustumattoman pelaajan korvaan hullummilta kuulostavia pelimuotoja, joista täytyy valita käytännössä arvalla mistä pääsee painimaan ”ihan sitä normaalia”, mitä se ikinä onkaan. Peliä aloittaessa WWE 2K19 ei liioin kysele pelaajan aiemmasta kokemuksesta sarjan parissa tai tietokonevastustajan toivotusta vaikeustasosta, mikä johtaa todennäköisesti siihen, että pelaaja löytää itsensä alta aikayksikön arvostelun alussa kuvatusta tilanteesta.

Oman pelihahmon pään päällä välkkyy kyllä ehdotuksia siitä, mitä nappia tilanteessa kannattaisi painaa. Yleensä kyseinen nappi on R2, jota oikealla hetkellä painamalla vastustajan hyökkäyksen voi torjua. Oikean ajoituksen löytäminen on kuitenkin haastavaa. Ensimmäisten otteluiden aikana WWE 2K19 yrittää valottaa pelimekaniikoita myös lyhyillä infolaatikoilla, jotka kertovat mitä pelaajan kannattaa yrittää, mutta niidenkin avulla sormi pysyy usein syvällä suussa.

Parin tuskaisen tunnin, asetuksista löytyvän näppäinkartan ja muutaman YouTube-opetusvideon avulla WWE 2K19:n todellinen syvyys alkaa valjeta.

Pelihahmot kykenevät kyllä hyvinkin erikoisiin painiliikkeisiin, mutta niihin vaadittavat nappulakombot voivat olla todella monimutkaisia. Onneksi muutaman perusliikkeen opettelun jälkeen tietokonevihollisten kanssa taistelemisesta tulee jo huomattavasti mielekkäämpää. Oikeita ihmisiä vastaan pelattaessa uusi pelaaja on kuitenkin todennäköisesti niin pahasti hukassa, että harjoitteluun kannattaa käyttää yksinpeliä.

Kuten sanottua, on WWE 2K19:n pelimuotojen kirjo hyvin kattava. Eri pelitiloissa pelataan eri säännöillä ja miesmäärillä. Yksinpelaajalle painipelin suola lienee kuitenkin sen tarinapohjainen MyCareer-uratila, jossa orastava vapaapainija ponnistaa tähtitaivaalle alasarjoista lähtien. Alussa uusi tulokas osaa vain pari hassua liikettä, mikä on uuden pelaajan näkökulmasta hyvä asia.

Otteluiden myötä ja taitojen karttuessa pelihahmon taidot karttuvat ja liikerepertuaari kasvaa. Yllättäen MyCareerissa on samalla oikeasti kohtalaisen kiinnostava tarina. Ikävä kyllä 2K Games on upottanut NBA 2K19:n tavoin myös WWE 2K19:aan VC-virtuaalivaluuttaa, jota voi käyttää myös yksinpelissä. Tästä johtuen progressio ilmaiseksi grindaamalla on jokseenkin hidasta.

Kokonaisuudessaan WWE 2K19 on hyvin kattava painisimulaattori, joka avautuu kunnolla vasta pidempiaikaisen perehtymisen jälkeen. Sarjan pariin saapuva uusi pelaaja voikin turhautua sangen helposti korkeaan oppimiskäyrään.

WWE 2K19

”WWE 2K19 on monipuolinen mutta aloittelijan kannalta vaikeasti omaksuttava vapaapainipeli.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat