UUSIMMAT

Turbo Dismount –ennakko (PC)

23.01.2014 13:32 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Secret Exit
Julkaisija: Secret Exit
Testattu: PC
Tulossa: mobiili, PC
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, tällä hetkellä Steamin Early Accessissa
Pelin kotisivu: Turbo Dismount
Testaaja: Miikka Lehtonen

Jos satuit olemaan Assembly 2002 -tapahtumassa, muistat varmasti ainakin yhden jutun: tAAtin pelikehityskilpailuun osallistuneen – ja sen murskaluvuin voittaneen – Porrasturvat-pelin. Sittemmin onneton tikku-ukkomme on kaatunut ties mistä, mutta nyt tähtäimessä ovat todelliset turboturvat.

Demogrouppi tAAtin ja sittemmin pelifirma Secret Exitin Dismount-pelit ovat viehättäneet pelaajia jo yli vuosikymmenen ajan, eikä syytä ole vaikea keksiä. Onhan se nyt vain pirun hauskaa pistellä mannekiini rappusten yläpäähän, säädellä kaikki kohdalleen ja sitten tuupata tämä alas rappusia. Pisteitä kertyy  murtuvista luista ja tuskan urahdukset saa kaupan päälle. Ja jos tämä ei riitä, kaverin voi tuupata kiukaalle tai pistää vaikka rekan nokkaan killumaan.

Ja tämä jälkimmäinen skenaario onkin nyt oikein ajankohtainen, sillä Steamin Early Access –ohjelmaan mukaan päässyt Turbo Dismount tarjoaa juuri sitä. Tutustuimme kehitysversioon!

Saunan kautta auton rattiin

Dismount-pelien historia todellakin juontaa juurensa Assembly 2002 –demotapahtumaan, joiden pelikehityskisan voitto meni suvereenisti ja selvästi tAAt-demoryhmälle nerokkaan ja erinomaisen koukuttavan Stair Dismount –pelin avulla. Assyilla kävellessään sen arvasi jo ennakkoon, sillä miltei jokaisen partypaikalla olleen koneen ruudulla näkyi sama näky: onneton ukkeli kieppumassa ja kaatuilemassa alas rappusia kerran toisensa jälkeen, kuin helvetissä konsanaan.

Eikä se toki siihen jäänyt, vaan tAAt palasi voittamaan partyt vielä pariinkin otteeseen Rekkaturvat- ja Kiuasturvat –peleillä. Sama simppeli idea, mutta vähän remixattuna: toisessa kaaduttiin kiukaalle, toisessa pelleiltiin rekka-auton keulalla.

Ja näkihän sen jokainen jo silloin, että ideassa oli ihan kaupallista potentiaaliakin. Dismount-pelit koukuttivat – ja koukuttavat – välittömästi ja miltei pelaajasta riippumatta. Tytöt ja pojat, nuoret ja vanhat, nyypät ja hardcore-guagettajat, kaikki voivat nauttia pelien yksinkertaisesta huvista. Ainakin hetken. Ainakin ilmaiseksi. Mutta mitä, jos päälle pistetään 6,99 euron hintalappu?

Teuvo, maanteiden kuningas

Turbo Dismountin idea on todella simppeli: otetaan ajoneuvo, pistetään onneton tikku-ukko sen kyytiin vaaralliseen asentoon ja sitten ajetaan hana pohjassa päin esteitä, kunnes ukko on aivan päreinä.

Toki todellisuudessa megasimppeliä ideaa on piristetty monilla jutuilla. Ajoneuvoja on nyt useita, kolmipyöräisestä urheiluautoihin, ostoskärryihin ja rekka-autoihin. Kaikki tarjoavat omat fysiikkamallinsa ja mahdollisuutensa. Sama pätee kenttävalikoimaan, josta löytyy jo nyt ihan kiva määrä skenaarioita. Miksi ajaa vain päin tiiliseinää, kun voi yrittää hypätä moottoritien yli, ajaa Thelma & Louise –tyyliin syvään rotkoon tai vaikka ylös pystysuoraa seinää?

Ajoneuvoja ja skenaarioita yhdistelemällä saa aikaan jos jonkinlaista hauskaa. Miksi ajaa vaikka tylsällä rekka-autolla rotkoon, kun voit asettaa tikku-ukon roikkumaan 50-luvun raggariprätkän ohjaustangosta ja sitten suunnata prätkän kohti sitä syvän rotkon kivisintä ja kielekkeisintä osiota?

Kulkuvälineen reitille voi myös pudotella esteitä ja aputarvikkeita. Ehkä sitä seinää pitkin pääsisi paremmin ylös parin turbokiihdyttimen avulla? Ehkä ennen rotkoa voisi ajaa prätkällä vaikka tiiliseinän läpi? Kokeilemalla löytyy hyviä komboja, joista irtoaa maksimimäärä pisteitä. Siitähän pelissä kuitenkin on kyse.

Ja kyllähän se hauskaa on. On se vaan yhä niin pahuksen lystiä katsella, kun kasvoton – tai parhaan kaverin pärställä koristeltu – ukkeli posottaa kerran toisensa jälkeen luut napsuen ja ajoneuvon osat sinkoillen kalliolta alas tai vaikka vastakkaisen liikenteen joukkoon.

Varsinkin kaveriporukan kanssa pelailtuna Turbo Dismount toimii yhä kympillä, sillä porukassa on todella lysti räkättää kunnolla ja volyymillä pelin onnettoman päähenkilön jatkuvia vastoinkäymisiä.

Mutta kuten joissain muissakin tilanteissa käy, ennemmin tai myöhemmin kaverit lähtevät kotiin ja aamun kylmässä valossa suu voi mennä mutruun.

Vaiheessa vai puutteessa?

Kuten todettua, Turbo Dismount kuuluu Steamin Early Access –ohjelmaan, mikä tarkoittaa sitä, että peli myydään keskeneräisenä ja juuri sellaisena kuin se nyt tällä hetkellä on. Ideana on, että käyttäjät ostavat pelin, tukevat kehitystiimiä ja pääsevät seuraamaan kehitysprosessia.

Täten kyse on selkeästi vielä vaiheessa olevasta pelistä, kuten kehitysversioiden tapauksessa aina on. Ja tämä on ennakko, ei arvostelu. Niinpä emme toki vielä julista mitään lopullista tuomiota, vaan toteamme ainoastaan, että Secret Exitin väellä riittää luonnollisesti vielä duunia. Ja miten ei riittäisi, onhan kyseessä raakileeksi luokiteltu peli!

Mutta niin se vain tällä hetkellä on, että Turbo Dismountista ei ole kuin suupalaksi. Perusidea toimii todella hyvin, mutta peli kaipaa yhtä sun toista ympärilleen, jotta peli pitäisi otteessaan yhtä junamatkaa kauemmin ja ostos tuntuisi kannattavalta. Fanit ovat keränneet Steamin foorumille eeppisen listan parannustoiveista ja ideoista, joita he haluaisivat pelissä nähdä. Mutta se, mitä kaikkea näistä Secret Exitin väki ehtii tai pystyy toteuttamaan, onkin aivan toinen juttu.

Ja onhan sekin todettava, että tiettävästi Turbo Dismountista on tulossa myös mobiiliversio. Sen toki arvaisi jo käyttöliittymää vilkaisemalla, sillä mobiililtahan se tuoksuu. Voikin käydä niin, että huokeampi hintalappu ja satunnaiseen vessapelaamiseen soveltuva alusta on paras lopputulos Turbo Dismountille, mutta  seuraamme tilanteen kehittymistä ja palaamme asiaan lopullisen version myötä sitten joskus.

 

Lisää aiheesta

Assassin’s Creed: Liberation HD (PC, PS3, Xbox 360)

Broken Age (Mac, PC)

Nickelodeon Teenage Mutant Ninja Turtles (3DS, Wii, Xbox 360)

Phoenix Wright Ace Attorney: Dual Destinies (3DS)

Proteus (Linux, Mac, PC, PS3, PSV)

Soulcalibur II HD Online (PS3, Xbox 360)

Tearaway (PSV)

The Stanley Parable (PC)

 

Muropaketin uusimmat