UUSIMMAT

Twisted Metal (PS3)

30.04.2012 12:59 | Eric Hartin

Tekijä: Eat Sleep Play
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1, 2-4 (jaetulla ruudulla), 2-16 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.twistedmetal.com
Arvostelija: Eric Hartin

Yhä useammat pelinkehityspuodit ovat alkaneet katsoa menneeseen ja joko julkaisseet vanhoja pelejä uusilla herkuilla – tai ottaneet kaukaa menneisyydestä vanhan pelin ja rakentaneet sen alusta alkaen uusiksi nykykehitysfilosofioita silmällä pitäen. Joskus homma toimii kuin rasvattu, kuten viime vuonna julkaistussa Mortal Kombatissa. Joskus saamme jotain uuden Syndicaten tapaista.

Twisted Metal on, kuten nimestä saattaa päätellä, uudelleenvisiointi alkuperäisestä Twisted Metalista. Se ottaa vanhan tutun ja tekee siitä, noh, vielä naurettavamman. Ei riitä, että peli on hupaisa lähtökohdiltaankin, mutta tällä kertaa synkkyys on vedetty niin kaakkoon, että  sillä saavutetaan lähinnä päinvastainen vaikutus. Pelin tarina esimerkiksi on kauniisti sanottuna täynnä kaikenlaisia elefantin mentäviä reikiä. Hahmoja ilmestyy tyhjästä ja lopetukset ovat hämmentäviä. Vaan mikään näistä ei haittaa, sillä uusi Twisted Metal toimii siellä tärkeimmällä alueellaan.

Rakenteellisesti Twisted Metalin yksinpeli toimii näin: sen sijaan, että peli sisältäisi joukon pelattavia hahmoja, on tarjolla kolmen ajajan tarinakaaret. Jokaisen tarinakaaren kesto on kuusi tehtävää, joissa on ihan mukavaa vaihtelua. Tarinahahmojen vähyyttä kompensoidakseen jokainen hahmo voi valita millä ajoneuvolla tehtävänsä suorittaa.

Mikäli Twisted Metalia on pelannut aikaisemminkin, voi kontrollit säätää siten, miten ne olivat edellisissä peleissä. Mikäli on ehtinyt pelaamaan muita ajopelejä välissä ja tottunut niiden kontrolleihin, voi kontrollit määritellä myös tavanomaisemmiksi.

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteestahttps://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Twisted Metal on parhaimmillaan, kun kilpa-ajamisen sijaan pelaaja heitetään areenalle, jossa tarkoitus on aiheuttaa mahdollisimman paljon tuhoa. Tällöin korostuu pelihallifiilis: se on tapa tai tule tapetuksi. Mitä syvemmälle peliin kaivautuu, sitä mielenkiintoisempia strategioita löytää. Taistelupelityylisiä comboja, FPS-tyylistä karttahallintaa ja Wipeout-tyylinen mälläily yhdistyy erittäin toimivaan pakettiin.

Huijaava tietokone iskee jälleen

Yksinpeli sisältää näiden lisäksi muutaman pomotaistelun. Nämä ovat variaatioita areenataisteluista ja ovat parhaimmillaan hyvää vaihtelua.

Vaan ne ajoittaiset ajokisat… periaatteessa homma toimii niin, että areenoille on ripoteltu kasa portteja, joiden läpi pitää kulkea järjestyksessä voittaakseen kisat. Portteihin voi kulkea mitä kautta tahansa, kunhan vain ajat siitä läpi. Jos missaa tietyn määrän portteja, räjähtää oma auto alta. Valitettavasti tietokone ei pelaa voittaakseen vaan varmistaakseen, ettei pelaaja pääse loppuun. Kyseessä ajokisat ovat siis areenoita, jossa kaikki ovat pelaajaa vastaan eikä muita kiinnosta pätkääkään kilpailun voittaminen.

Moni näistä asioista lievittyy ja paranee nettiin päästäessä. Ajokisat ovat selkeästi hauskempia, kun jokainen pelaaja haluaa toisen mälläämisen sijaan päästä jopa maaliin, mieluitenn ykkösenä. Areenamatsit ovat hauskempia. Hauskin on silti ehdottomasti tiimimoodi, jossa päätavoitteena on räjäyttää vastatiimin patsas taivaan tuuliin.

Twisted Metal on moninpeli, siitä ei pääse mihinkään. Sen yksinpelitarjonta on tavallista moninpeliä parempaa, mutta pääpaino on selkeästi moninpelillä. Mikäli tämä ei haittaa, Twisted Metalissa riittää potkua pitkäksi aikaa.

 

Toinen mielipide

Hulluja sarjamurhaajapellejä ja armotonta autosotaa. Tässä alkuperäistä tuntemattoman pelaajan ensivaikutelma uudesta Twisted Metal -pelistä. Eikä peli lopulta juuri muuta tarjoakaan, vaan ei ole tarvekaan, kun perusasia toimii edes kohtuullisen hyvin.

Kun käsiin annetaan muutama tonni terästä ja läjä raskasta aseistusta, voidaan sellaiset pikkuasiat kuten realismi unohtaa saman tien. Twisted Metalin ajomalli ja pelattavuus palvelee todellisuuden illuusion sijaan jännitystä ja hauskuutta. Autot kääntyvät tarvittaessa lähes paikallaan, hyppivät  holtittomasti ja kestävät aivan tolkuttomasti rankaisua ennen kuin noutaja korjaa omansa.

Viimeksi mainittu kääntyy oitis yhdeksi pelin heikkouksista. Tuhovoimaisuuden tunne katoaa, kun ajokkeja saa suolata parhaimmillaan minuuttitolkulla. Myös toiminnan intensiteetti kärsii tehottomien aseiden vuoksi. Ehkäpä haavoittuvammat ajokit olisivat tehneet kokemuksesta hitusen tiukemman.

Tästä huolimatta pelissä sattuu ja tapahtuu jatkuvasti. Ympäristöä ja sivullisia lakoaa melkoista tahtia, kun enemmän tai vähemmän absurdeja ajoneuvoja ohjastavat murhaajat metsästävät toisiaan. Kevyttä, vauhdikasta ja hauskaa. Ehkä liiankin kevyttä.

Kuten Eric tuo esille jo omassa jutussaan, Twisted Metalin yksinpeli on sangen ohkainen kokemus. Tietokonevastustajat eivät tarjoa kovin kiinnostavaa vastusta, vaikka kokemusta maustetaankin satunnaisilla pomovastustajilla. Lopulta Twisted Metal elää tai kuolee verkossa.

Sinnehän peli on tarkoitettu ja toisia ihmisiä vastaan pelatessa toiminta meininki nousee lentoon. Autot kestävät vähemmän rankaisua, joten taistelut eivät jämähdä jauhamaan paikoillaan. Eri ajoneuvojen ominaisuudet saavat näkyvämmän roolin, eikä kuolleita hetkiä pääse juuri syntymään.

Matchmaking-järjestelmä on vanhanaikaisuudessaan hieman kankea, mutta kun porukka saadaan vihdoin kasaan, toimii itse verkkokoodi sulavasti. Twisted Metalia pelaakin verkossa ilokseen, ainakin jonkin aikaa. Jatkuvuuden kannalta kokemus on kuitenkin aika kevyt. Muutama matsi silloin tällöin maistuu vielä hyvin, mutta varsinainen koukku puuttuu.

Twisted Metalin kaltaista autosotaa ei juuri löydy markkinoilta, joten omaperäisyyden puutteesta ei ole kyse. Tekijät eivät vain yksinkertaisesti ole löytäneet sitä maagista salaista ainesosaa, joka saisi palaamaan pelin ääreen yhä uudelleen ja uudelleen. Twisted Metal maistuu satunnaisena kevyenä viihteenä, mutta pidempiaikaiseksi moninpelimessiaaksi siitä ei ole.

Juho Anttila

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Lisää aiheesta

Twisted Metal: Black Online (PS2)

Lue myös

Angry Birds: Space (Android, iOS, Mac, PC)

Devil May Cry HD Collection (PS3, Xbox 360)

Fez (Xbox 360)

Gears of War 3: Forces of Nature DLC (Xbox 360)

Jak & Daxter Trilogy (PS3)

NeverDead (PS3, Xbox 360)

Puddle (PS3, Xbox 360)

The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition (PC, Xbox 360)

Trials Evolution (Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat