Uusimmat

UFC Personal Trainer (PS3, Wii, Xbox 360)

01.08.2011 17:00 Muropaketin toimitus

Tekijä: Heavy Iron Studios
Julkaisija: THQ
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: www.ufcpersonaltrainer.com
Arvostelija: Jukka Moilanen

Vapaaottelu on ollut viime vuosien aikana kovassa nosteessa niin maailmalla kuin Suomessakin. Iso kiitos valtavirtasuosiosta kuuluu UFC:lle, joka maailman suurimpana vapaaotteluorganisaationa on tehnyt ison työn tehdessään lajista suuren yleisön mielikuvissa vakavasti otettavaa kamppailu-urheilua verenhimoisen mätkimisen sijaan.

Kotona treenaamisen apuvälineeksi suunniteltu UFC Personal Trainer onkin eräs vahvimmista merkeistä lajin saapumisesta valtavirtaan.

UFC:n brändi sopii oikeastaan erinomaisesti kuntoiluhenkiseen videopeliin. Organisaation ottelijat ovat lähes poikkeuksetta kovakuntoisia urheilijoita ja vapaaottelulla on fyysisesti vaativan urheilulajin maine. UFC Personal Trainer taas sopii hyvin UFC:n brändiin, sillä luvassa ei ole mitään kevyttä heilumista television edessä, vaan treeneissä saa hien pintaan, vaikka kesähelteet hellittäisivätkin.

Missä snägäriheijari?

Pelin harjoitukset koostuvat suhteellisen monipuolisesta kokoelmasta lihaskuntoliikkeitä ja vapaaotteluhenkisiä harjoitteita. Nakkikioskijonoon pelistä ei (onneksi) ole apua, sillä tekniikoita käydään läpi varsin pintapuolisesti. Lyöntejä, kyynärpääiskuja ja erilaisia potkuja voi opetella nimekkäiden vapaaotteluvalmentajien Mark Dellagrotten, Greg Jacksonin ja Javier Mendezin virtuaalihahmojen opastamana, mutta varjonyrkkeily käy lähinnä hikijumpasta, mikäli suoritustekniikka ei ole ennestään tuttu.

10–20 minuutin mittaiset harjoituskerrat koostuvat lämmittelyistä, varsinaisista liikesarjoista ja loppuverryttelyistä. Lämmittely- ja venyttelyliikkeet tekevät ikävän poikkeukset muuten monipuolisten liikesarjojen kirjoon, sillä ne toistuvat aina samoina. Harjoitusten vaativuus säädetään automaattisesti kuntokartoituksella, joka tuntui osuvan ainakin itseni osalta varsin hyvin kohdalleen. Peli tukee myös lisäpainojen käyttöä, jotka ovat paikallaan esimerkiksi pystypunnerruksissa tarpeen hyvän vasteen saamiseksi. Liikkeitä ei kuitenkaan sopeuteta ollenkaan lisäpainojen käyttöön, joten esimerkiksi isompien kahvakuulien käyttö tekee tietyistä sarjoista liian hankalia suoritettavia, ja ilmeisesti peli onkin suunniteltu kevyehköjen ranne- tai käsipainojen kanssa käytettäväksi.

Pelaamalla kisakuntoon?

Kymmenien erilaisten valmiiden harjoitusten lisäksi pelissä on tarjolla pidempiä harjoitusohjelmia, jotka on suunniteltu rasvanpolttoon, voimaharjoitteluun tai kunnon kasvattamiseen. Ohjelmat tarjoavat kuntopiirityylistä treeniä, mutta todellisuudessa vajaan 20 minuutin mittaiset harjoitukset ovat melko lyhyitä, vaikka mikään ei tietysti estä jumppaamasta toista treeniä päivässä ohjelman ulkopuolelta.

Xbox 360:llä Kinect-kameraohjaimen liiketunnistus toimii UFC Personal Trainerissa pääsääntöisesti hyvin. Valtaosa liikkeistä rekisteröityy ainakin hyvässä valaistuksessa hyvin, mutta toisaalta tietyt liikkeet osoittautuivat lähes mahdottomiksi pelin jätettyä yli puolet toistoista huomioimatta. Harjoituksissa huijaaminen on toki helppoa, sillä peli ei seuraa liikkeitä erityisen yksityiskohtaisesti, mutta kuntoilulintsareiden tapauksessa vika on aivan jossain muualla kuin pelissä. Iskuharjoituksissakin suoritukseen riittää yleensä sinnepäin huitaiseminen, mutta Kinect-peleiltä on tuskin ainakaan tässä vaiheessa syytä odottaa pienten liikkeiden pikkutarkkaa seurantaa. Etukäteisvaroituksena kerrottakoon, että pelin tilavaatimukset ovat Kinect-pelien kärkipäätä, eli ihan pieneen opiskelijaboksiin UFC Personal Traineria ei kannata hankkia.

Vaikka vapaaotteluharjoitusten raskaudesta ja opettavaisuudesta jäädään selvästi jälkeen, tarjoaa UFC Personal Trainer mallikasta hikijumppaa vapaaotteluhengessä. Mikäli pelin pariin jaksaa palata kerta toisensa jälkeen, on sen avulla taatusti mahdollista päästä parempaan kuntoon. Myönnettäköön, että heräsipä itsellänikin pelatessa taas pieni kuntoilukipinä pidemmän treenitauon jälkeen.

Videopeli vai kuntoiluväline?

Puhtaasti kuntoilun apuvälineenä UFC Personal Trainer toimii, mutta videopeliksi se on kovin epäpelimäinen. Kuntopiiri on kuntopiiriä pisteytettynäkin, virtuaalisten pistehanskojen lyöminen lajin huippujen laiskasti laukomien repliikkien kannustamana on hauskaa vain hetken ajan ja minipeleistä heikoin on traktorinrenkaan kääntely, joka on käytännössä vain kyykkäystä staattisten pitojen kera. Pelin yleisilme on kauttaaltaan tunkkainen, eikä esillepanolle ole selvästi annettu suurta painoarvoa.

UFC Personal Trainerin ostopäätöksen pitäisi olla helppo. Mikäli vapaaotteluelementeillä höystetty kuntopiiriharjoittelu Kinectin edessä kiinnostaa, on UFC Personal Trainer hyvä hankinta. Mikäli haluaa vain hyvän videopelin, kannattanee kääntyä toisaalle.

 

Lisää aiheesta

Child of Eden (PS3, Xbox 360)

Your Shape: Fitness Evolved (Xbox 360)

Kinect-pelit testissä: Crossboard 7, Dance Evolution, Dance Paradise, Fighters Uncaged, Get Fit With Mel B, Motion Sports, Sonic Free Riders, Sports Island Freedom ja Zumba Fitness

Lue myös

Bastion (Xbox 360)

Dead or Alive Dimensions (3DS)

Fallout New Vegas: Old World Blues DLC (PC, PS3, Xbox 360)

From Dust (PC, PS3, Xbox 360)

Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Resident Evil: The Mercenaries 3D (3DS)