UFO: Aftershock (pc)

24.01.2006 00:00 | Miikka Lehtonen | 68

Jokainen wanhan koulukunnan pc-pelaaja muistelee vielä varmasti lämmöllä UFO: Enemy Unknown -peliä ja sen kahta, mainiota jatko-osaa. Aikansa klassikko jäi huonojen PlayStation-käännösten jalkoihin ja katosi maan pinnalta vuosikausiksi, kunnes viime vuosina joku huomasi, että ehkä sen tyyppisille peleille olisi sittenkin kysyntää.

Parin vuoden takainen UFO: Aftermath ei ollut virallisesti mitään sukua alkuperäiselle trilogialle, joskin se muistutti sitä epäilyttävän paljon. Peli kaatui kuitenkin runsaisiin bugeihin ja lopulta melko puisevaan pelattavuuteen. UFO: Aftershock tarjoaa lisää samaa settiä.

Ne jyrää meitin

Kuten muutkin UFO-pelit, myös UFO: Aftershock on strategia- ja taktiikkapelin risteytys. Pelaaja komentaa maan valloittanutta muukalaisjoukkoa vastaan taistelevaa vastarintaliikettä. Globaalissa osiossa rakennellaan tukikohtia, tutkitaan uutta teknologiaa ja värvätään lisää miehistöä taisteluun vihreää vaaraa vastaan.

Kun jossain vilahtaa soikea pää tai anaaliluotain, on aika siirtyä taktiseen osioon. Tehtävätyyppejä on puoli tusinaa ja niissä pääasiassa vallataan vihollisen laitoksia tai suojellaan omaa kalustoa vihollisen aikeilta. Taktinen taistelu on pohjimmiltaan reaaliaikaista toimintaa, joskin pelin voi läväyttää seis käskynjakojen ajaksi. Kentällä heiluu parhaimmillaan seitsemän kapinallista ja huomattavasti suurempi määrä humanoideja.

Taktiseen osioon on selvästi panostettu paljon. Aseita löytyy kymmenittäin ja niillä on oikeasti eroa paitsi ominaisuuksiltaan, myös logistisilta vaatimuksiltaan. Tämä osa pelistä on tosin viety vähän turhankin pitkälle ja peli muistuttaa hetkittäin TVÄL-simulaattoria pelaajan tuskaillessa erilaisten ammustyyppien kuljettelun ja varastoinnin kanssa.

Sotilaat liikkuvat ja taistelevat realistisen tuntuisesti joko rakennusten ympärillä tai sisällä. Tikkaita voi kiipeillä, kukaan ei näe selkänsä taakse ja niin edelleen. Oikeastaan ainoa puute on ajoneuvojen mystinen katoaminen, mikä tosin johtuu selkeästi pelimoottorin rajoituksista.

Muista päivittää

Pelin suurin ongelma on paitsi yksinkertainen, myös valitettavan suuri. Se nimittäin julkaistiin täysin raakileena. Vain hetkeä julkaisun jälkeen peliä seurasi suurikokoinen päivitys, jonka bugilista oli parin sivun mittainen. Lisää päivityksiä on myös tiedossa, sillä peli saa edelleen outoja aivottomuuskohtauksia.

Toimiessaan UFO: Aftershock on kuitenkin mukava peli. Vaikka se ei tempaisekaan mukaansa yhtä hyvin, kuin alkuperäinen UFO aikanaan, ainakin itse jaksoin veivata sitä innolla koko testijakson ajan. Mikäli taktinen sotapeli kuulostaa hyvältä idealta ja kotoa löytyy nettiliittymä päivitysten imurointia varten, UFO: Aftershockille kannattaa antaa tilaisuus.

Tekijä: ALTAR Interactive
Julkaisija: Cenega
Testattu: pc
Saatavilla: pc
Laitevaatimukset: Windows XP/2000, 1GHz prosessori, 512Mt keskusmuistia, Radeon 9500 tai nopeampi DirectX 9.0c -yhteensopiva näytönohjain
Pelin kotisivu: cenega.com