Unfinished Swan (PS3)

06.11.2012 18:45 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Giant Sparrow
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://giantsparrow.com/games/swan/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

 

Sonystä voidaan olla firmana montaa eri mieltä, mutta yhdestä asiasta ei: firma on PSN-verkkonsa kautta antanut niin sanotuille taidepeleille niin paljon mahdollisuuksia, ettei kilpailijoilla ole paljoa nokan koputtamista.

Indie-pelien invaasiosta on hyvin pitkälle kiittäminen Jenova Chenin thatgamecompanyä, mutta nyt fl0w, Flower ja Journey saavat seuraa Giant Sparrowin Unfinished Swanista. Taidepeliä paremmin kuvaavaa sanaa ei varsinkaan tälle pelille löydy, sillä koko Unfinished Swanin idea liittyy väreihin ja piirtämiseen.

Unfinished Swan kertoo tarinan Monroesta, nuoresta pojasta joka äitinsä kuoleman jälkeen jää orvoksi. Taiteilija-äitinsä sadoista maalauksista hän saa kuitenkin ottaa orpokotiin ainoastaan yhden. Tämä päätyy joutsenmaalaukseen, jota äiti ei koskaan saanut valmiiksi.

Eräänä yönä Monroe kuitenkin herää siihen, että joutsen on kadonnut maalauksesta. Kultaiset räpylänjäljet johdattavat hänet ovelle, jota hänen mielestään ei aiemmin ollut olemassa.

Valmistautukaa taidenautintoon

Unfinished Swanin kirjamaisesti etenevä tarina on jaettu neljään osaan, joista jokaisella on oma teemansa. Näistä ensimmäinen on todennäköisesti kaikista vaikuttavin: oven takaa avautuu täysin valkoinen maailma, jossa Monroeta johdattavat eteenpäin ainoastaan joutsenen jälkeensä jättämät räpylänjäljet. Ideana on räiskiä mustepalloja ympäriinsä, jolloin valkoinen maailma alkaa ottaa lyijykynäpiirroksen kaltaisia muotoja ja maailmassa navigointi helpottuu. Myöhemmissä luvuissa maalaaminen jää taka-alalle, kun puzzlet alkavat vaatimaan esimerkiksi veden, fysiikan tai valon käyttöä.

Tarina etenee rauhallisen ja miellyttävän naisäänen kertomana, sekä lukujen välissä tulevina pätkinä että ympäri maastoa piilotettujen kirjan sivujen kautta. Satukirjamainen, ehkä hieman naiivikin tarina sopii kuitenkin pelin aihepiiriin kuin nenä naamaan, ja sitä on miellyttävä seurata.

Niilin joutsenet, pensseli-poika

Kontrollit ovat lähes naurettavan yksinkertaiset: ensimmäisestä persoonasta ohjattaessa Monroella on liikkumisen lisäksi käytössään suurimman osan ajasta tasan kolme nappia: R1-ja L2-näppäimet räiskivät maalia ympäriinsä, jonka lisäksi Monroe osaa hyppiä. Pieniä loikkapuzzleja löytyy, mutta ne ovat luonteeltaan yksinkertaisia ja kuoleman koittaessa aloituspiste on yleensä muutaman sekunnin päässä.

Vaikka pelin luvuista ensimmäinen onkin ehdottomasti vaikuttavin, on teemoista jokaisella paikkansa. Noin neljän tunnin mittainen seikkailu olisi vain yhteen teemaan nojatessaan hivenen itseään toistava, mutta nyt mieli pysyy virkeänä ja Giant Sparrowin taiteellista visiota ja kekseliäisyyttä osaa arvostaa.

Mitenkään kovin vaikea peli ei kuitenkaan ole, vaan puzzlet ovat poikkeuksetta ilmiselviä ja melko loogisia. Suurimmat vaikeudet tulevatkin ehkä kolmannessa luvussa, jossa eteneminen vaatii oikealle korkeudelle ja oikealle tasolle ulottuvien tasojen piirtämistä.

Helppoudestaan huolimatta Unfinished Swan on tunnelmallinen ja viihdyttävä taidepläjäys. Vaikeutta siitä on turha hakea, mutta piilotetut salaisuudet, taiteen koruton kauneus ja tekijätiimin ilmiselvä kekseliäisyys saavat hyvälle mielelle. Noin yhden illan mittainen seikkailu voi joidenkin mielestä olla hivenen lyhyt, mutta peli toimii tämän mittaisena aivan loistavasti. Syksyn AAA-toimintapläjäysten joukossa Unfinished Swan on piristävä poikkeus, johon kannattaa tutustua mikäli kaunis taide ja vähänkin poikkeukselliset peli-ideat kiinnostavat.

 

 

Lue myös

Assassin’s Creed III (PC, PS3, Xbox 360)

Borderlands 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Carrier Command Gaea Mission (PC, Xbox 360)

F1 2012 (PC, PS3, Xbox 360)

Medal of Honor: Warfighter (PC, PS3, Xbox 360)

New Super Mario Bros. 2 (3DS)