Unravel hurmaa tekemällä pelottomasti omaa juttuaan (PC, PS4, Xbox One)

04.03.2016 14:00 | Miikka Lehtonen

unravel_arv_0kansiTekijä: Coldwood Interactive
Julkaisija: EA
Testattu: Xbox One
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, Core 2 Duo E4600, 4 Gt muistia, DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain, 8 Gt levytilaa
Pelaajia:  1
Muuta: ladattava peli, hinta 19,99 euroa (Origin)
Pelin kotisivu: http://www.unravelgame.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

unravel_arv_04

 

Söpöistä lankapeleistä on viime vuosina tullut yllättävän tuottoisa ja ihastuttava genre, kun lanka-Kirby ja lanka-Yoshi ovat nykineet meikäläisen sydänjuuria. Nyt genre saavuttaa loogisen päätepisteensä. Unravelin pääosassa kun nähdään lankakorista esiin kierähtävä lankaukkeli, jolle lanka on elämä ja henki.

Vaikka asialla eivät olekaan Nintendon söpöilymestarit, Unravel on erinomaisen hauska peli, varsinkin näin suomalaisperspektiivistä.

EA:n Unravel oli viime vuoden E3-messujen suuri yllättäjä. Lavalla nähtiin pelin pääsuunnittelija sen aidon ja alkuperäisen, rautalankaluurangon ympärille pyöritellyn Yarny-hahmon kanssa. Symppis miekkonen esitteli niin hirvittävän kivalta ja söpöltä näyttävää peliä, että oksat pois.

Ilahduttavasti Unravel pitää nämä ennakko-odotuksensa: se on äärettömän söpö ja kiva peli, joka vähäeleisesti kertoo koskettavaa tarinaa ihmiselämän pienistä suurista hetkistä.

unravel_arv_01

Lankakori, kotini

Unravel alkaa kotoisasta mummonmökistä, jonka asukas katselee haikean hymyn kera asuntoaan koristavia valokuvia ja sitten huokaisten kerää ompelutarvikkeensa koriin, kiiveten niiden kanssa jonnekin vintille. Me emme mummoa seuraa, sillä lankakorista kierähtää esiin langasta tehty pikku-ukko, jolla on hämmentävä kyky: hän osaa sukeltaa asuntoa koristaviin valokuviin etsimään niihin kätkettyjä lankakoristeita ja samalla kokemaan niihin liittyviä muistoja uudelleen.

Kentät jakautuvat ajallisesti hieman suuremmalle välille ja kertovat tarinan nuoruudesta, rakkaudesta, perheestä, arkisista draamoista ja tragedioista. Kaikki kerrotaan vähäeleisesti. Yarnyn seikkailessa pitkin muistojen maisemia taustalle piirtyy ikään kuin tähtikuvioita, jotka tarjoilevat väläyksiä muistojen hetkistä: perhe istumassa auringon laskiessa puiston penkillä, lapset mökin rannassa, poliisit taltuttamassa mielenosoittajia ja niin edelleen.

unravel_arv_05

Tämän lisäksi tarinaa kerrotaan kenttien välissä täydentyvän pienoisen päiväkirjan avulla. Siihen ilmestyy muutaman lauseen tiivistyksiä muistojen tapahtumista. Passiivisen tarinankerronnan ystävänä pidin myös paljon siitä, miten paljon Unravel kertoo tarinaa maailmallaan. Yarnyn matkatessa erilaisissa muistoissa niiden tapahtumapaikat ja tunnelmat kertovat paljon niistä elämäntilanteista, joihin ne liittyvät. Lämpimät mökkimuistot sijoittuvat aurinkoiseen kesään, kun taas kaupunkia mukamas pelastamaan saapunut kaivosyhtiö ja siihen liittyneet ikävämmät muistot koetaan synkissä, sateisissa ja lumisissa ympäristöissä.

Unravel on tunnelmaltaan erinomainen peli, joka suorastaan huokuu skandinaavista tunnelmaa. Ruotsalaisen tiimin kehittämässä pelissä on ammennettu inspiraatiota luonnosta, joka näyttää näin suomalaissilmin hyvin kotoisalta. Pikkuisen Yarnyn seikkaillessa luonnossa pääsee ihailemaan sammalta, siilejä ja muita luonnon ihmeitä hyvinkin läheltä.

Taustalla soiva musiikki tuo niin ikään mieleen skandinaavisen perinnemusiikin ja sopii peliin kuin nyrkki silmään. Säveltäjä ansaitsee ihan oman peukkunsa siitä, miten erinomaisesti hänen musiikkinsa välittää ja korostaa tunnelmia.

Näiden yhteisvaikutuksena syntyy peli, joka liikuttaa, koskettaa ja viihdyttää. Kyse ei ole maailmanluokassa mistään suunnattomista tapahtumista, vaan pelin yleiseen teemaan sopivasti pienistä asioista, jotka ovat niiden kokijoille suuria.

unravel_arv_04

unravel_arv_02

Lankaorrella

Unravelia on pääasiassa myös kiva pelata. Kyseessä on fysiikkapohjainen tasohyppelypeli, jossa Yarnyn lankaluonne on tärkeässä roolissa. Yarny kasaa itsensä pelin alussa korista pudonneesta lankakerästä, jossa hän onkin sitten koko pelin kiinni. Pelaajan kulkiessa eteenpäin lankavyyhti aukeaa Yarnyn ympäriltä tämän perässä laahaavaksi viitaksi. Langan huvetessa Yarnykin kuihtuu, kunnes lopulta jäljellä on vain luurankomainen hahmo, eikä tie eteenpäin enää ole mahdollinen.

Lisää lankaa löytää kenttiin jemmatuista lankakeristä, jotka samalla toimivat välipisteinä. Yarny kietaisee langan ympärilleen, sitoo uuden pään kiinni solmukohtaan ja matka voi taas jatkua! Matkamittarin ohella lanka on myös tärkeä ase sodassa ongelmia vastaan. Yarny osaa jos jonkinlaisia temppuja: langan pään voi heittää kiinni maastossa oleviin koukkuihin ja sitten heilua kuin lasson varassa ympäriinsä. Jos lähekkäin on kaksi solmua, langan voi virittää niiden väliin trampoliiniksi, rampiksi tai sillaksi.

Näitä lankasiltoja pitkin voi sitten työnnellä esineitä, niistä voi ponnistaa suuriin korkeuksiin ja niin edelleen. Näin pitäisi sitten ratkoa fysiikkavetoisia ongelmia. Puzzlet ovat monipuolisia ja yllättävän haastavia, sillä oma pelini pysähtyi useita kertoja kuin seinään. Joskus kyse oli siitä, että en vain hoksannut heti, mitä ongelmassa piti tehdä. Näissä tilanteissa auttoi, kun pysähtyi miettimään osaamiaan kykyjä ja fysiikan mahdollisuuksia. Toisinaan taas ongelmana oli se, että oikea ratkaisu ei vain toiminut.

unravel_arv_03

Eräässä kentässä esimerkiksi pitäisi vetää veneen perämoottori käyntiin sitomalla lanka sen vetokahvaan ja juoksemalla. Yritin puoli tusinaa kertaa ilman tulosta ja sitten vietin puolisen tuntia yrittäen vetää lankaa erilaisten hyllyjen ja kattohirsien yli, jotta saisin vetooni lisää voimaa. Lopulta ongelma ratkesi, kun tuskastuneena kokeilin seitsemännen kerran perusvetoa ja moottori käynnistyi.

Kuolema ei ole myöskään koskaan kaukana, sillä pikkuisen Yarnyn maailma on täynnä vaaroja. Putoamiset liian korkealta, päälle kaatuvat raskaat esineet tai vaikka taivaalta syöksyvät linnut päättävät kaikki Yarnyn päivän kertalaakista. Tällöin edessä on joskus harmillisen pitkä uudelleenpeluu, jos on edellisen checkpointin jälkeen ehtinyt tekemään paljon asioita – tai jos edessä on vain tavallista hankalampi tasohyppelyosio, joka vaatii paljon tarkkuutta.

unravel_arv_0suosittelemme2Ongelmat ovat kuitenkin selvästi vähemmistössä, sillä pääosan ajasta Unravel hurmaa. Se ei ole hirvittävän pitkä peli, vaan läpipeluuseen menee noin viitisen tuntia. Vähän enemmänkin, jos jaksaa kerätä kaikki kenttiin jemmatut kätketyt bonusesineet. Budjettihintaiselle pelille tämä on ihan hyvä kesto, sillä tarina kulkee eteenpäin riittävän vauhdikkaasti, eikä pelattavuus käy koskaan itseääntoistavaksi tai tympeäksi.

On todella kiva, että pelaamisen maailmassa on nykyään tilaa myös Unravelin kaltaisille pienille suurille peleille. Se tekee pelottomasti omaa juttuaan ja on viimevuotisen Grow Homen tavoin hurmaava, uniikki ja äärettömän kiva peli, jolle kannattaa antaa tilaisuus!

 

unravel_arv_06

 

Lisää aiheesta

80 Days (Android, iOS, Mac, PC)

American Truck Simulator (Linux, Mac,PC)

Plague, Inc. Evolved tappaa koko ihmiskunnan (multi)

Renowned Explorers: International Society (Mac, PC)

The Witness (PC, PS4)