Vancouver 2010 (PC, PS3, Xbox 360)

15.02.2010 15:10 | Miikka Lehtonen

Yhtä varmasti kuin olympialaiset, myös viralliset kisapelit ilmestyvät kahden vuoden välein, satoi tai paistoi. Yleensä tosin sataa ja urakalla, sillä viralliset olympiapelit ovat yleensä melkoista jöötiä ja tuntuvat keskittyvän vain kisainnolla rahastukseen. Tuorein yrittäjä pureutuu Vancouverin talviolympialaisiin, mutta millä tuloksella?

Vancouverin olympiakisat eivät suinkaan ole Segan ensimmäiset, sillä he vastasivat myös kahden vuoden takaisten Pekingin olympialaisten virallisesta kisapelistä. Tuolloin peli onnistui ihan kohtalaisesti. Ei se räjäyttänyt pankkia, mutta todellisen old school –vemputuksen ystäville se tarjoili jotain, mitä peleissä ei oltu nähty vuosikausiin.

Vancouver 2010 lähestyy kisoja hieman eri perspektiivistä, sillä vemputus ja rämpytys jäävät paitsioon pääpaino ollessa enemmänkin teknisellä suorituksella. Jos tykkäät mäenlaskusta tai kelkkailusta, voi pojat! Sitä on nimittäin tarjolla.

Kelvollisesti, mutta vähän

Vancouverin kisojen eeppinen lajivalikoima tiivistyy virallisen kisapelin käsittelyssä 14 lajiin, joista valtaosassa lasketaan mäkeä suksilla, lumilaudalla tai kelkalla. Piristystä lajivalikoimaan tarjoillaan mäkihypyn ja kahden luistelulajin avulla. Joku voi pitää tätä turhan radikaalina yleistyksenä, mutta lukuisat slalom-tapahtumat ja kelkkailut ovat kaikki suoritukseltaan identtisiä, eikä radoissakaan löydy vaihtelua – kelkkailun tapauksessa kirjaimellisesti, sillä kaikki lajit lasketaan samassa rännissä.

Lajien teknisessä toteutuksessa ei sinänsä ole mitään vikaa ja esimerkiksi mäkihyppy on jopa oikeasti ihan hauskaa, mutta vaihtelua olisi kaivattu lisää. Saman radan runnaaminen kerran toisensa jälkeen voi olla realistista olympiameininkiä, mutta hieman penseää touhua täysihintaisessa urheilupelissä, josta toivottavasti riittäisi viihdettä yli pariksi tunniksi.

Olipa käynnissä mikä laji tahansa, peli näyttää hyvältä ja esimerkiksi mäkihyppy on suorastaan hillitöntä puuhaa. First person –näkymästä kuvattu hyppy on todella vauhdikasta ja lystiä puuhaa ja olisin mielelläni pelaillut sitä enemmänkin. Miten olisi, Sega – saisimmeko samasta aiheesta täysimittaisen ja kunnon uratilalla varustetun mäkihyppypelin?

Sitä samaista uratilaa olisi kaipailtu myös Vancouveriin, sillä pelin sinänsä kivat kertakäyttölajit karahtavat kantoon juuri siitä syystä, ettei peli kannusta mitenkään palaamaan niiden pariin. Itse kisamoodi on todella karu näkemys olympiakisojen meiningistä ja takaan, ettei sen pariin viitsi kukaan palata monta kertaa.

Pienenä piristyksenä pelistä löytyy erilaisia haasteita, joissa pitää vaikka saavuttaa huippunopeus tai hypätä tarpeeksi kauas. Näitä haasteitakaan ei ole kovin paljon, joten pitkäaikaista peli-iloa ei niistäkään kannata toivoa.

Ja siinäpä se suurin ongelma onkin: itse peli on viralliseksi kisapeliksi ihan kelvollista tasoa, mutta hitto vieköön, en voi hyvällä omallatunnolla suositella sitä kenellekään, jos pelistä ei irtoa viihdettä edes oikeiden lajisuoritusten ajaksi. Jätä peli odottamaan alekoria, jos se nyt on ihan pakko hankkia.

 

Tekijä: Eurocom
Julkaisija: SEGA
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2–4 (samalla koneella, internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.olympicvideogames.com/vancouver2010/
Miikka Lehtonen

 

Lisää aiheesta

Beijing 2008 (360, PS3)

Lue myös

EA Sports Active: More Workouts (Wii)

FIFA 10 (PS3, Xbox 360)

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)

NHL 2K10 (PS2, PS3, Xbox 360, Wii)

Tunturi by MFT Challenge Disc (PC)

Wacky World of Sports (Wii)