Uusimmat

Virtua Tennis 4 (PS3, Xbox 360, Wii)

14.07.2011 16:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Sumo Digital / SEGA-AM3
Julkaisija: Sega
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Wii, Xbox 360
Tulossa: PC, PS Vita
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: http://www.sega.com/games/virtua-tennis-4/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Urheilupelit ovat lajista riippumatta yleensä aina kahden kauppaa, näin myös tenniksessä. Sekä Top Spin että Virtua Tennis saivat tänä kesänä neljännet inkarnaationsa, ja tällä kertaa käsittelyvuorossa on perinteisesti arvostetumpana pidetyn Virtua Tenniksen tuorein versio.

Top Spin 4 teki hyvää työtä sarjan aiemmin jopa esoteerisen ja hankalan maineen kitkemisessä, mutta Segan Virtua Tennis on kautta historiansa tarjonnut helposti lähestyttävää ja sujuvaa tennistä. Tälläkään kertaa palloa ei ole lähdetty keksimään uudestaan, vaan vanhaa reseptiä on piristetty muun muassa liikkeentunnistuksella.

Liikkeentunnistus ei suinkaan ole sarjalle uusi juttu, sillä Wiillä onnistui jo sarjan kolmososan pelaaminen. Uutta ovat sen sijaan Move- ja Kinect-tuet. Move-tuesta allekirjoittanut sai esimakua jo maaliskuussa Panvision-vierailulla. Kädessä roikkunut kapula, lähestyvään palloon siirtyvä katse ja 3D-tuki loivat virtuaalitennikseen hauskan, joskin pidemmällä tähtäimellä varmasti kuriositeettimaisen näkökulman.

Meille toimitettu arvosteluversio oli sen sijaan mallia Kinect, joten pääsimme testaamaan myös sen toteutuksen. Ei olisi pitänyt. Pelilaatikon ”Better with Kinect” -toteamus on suorastaan vittuilua, koska pelin liiketunnistus kärsii Kinect-pelien helmasynnistä eli uskomattoman surkeasta liikkeentunnistuksesta.

Lisäksi ”olet ohjain”-mentaliteetti ei toimi kun kädessä ei ole oikeasta mailasta mielikuvaa luovaa kapulaa. Lentopallomaila ei vain ole sama juttu kuin tennismaila. Sivuttaissuunnassa liikkuminen hoituu liikkeentunnistusohjauksessa automaattisesti, kun taas verkolle nousut ja sieltä palaamiset joutuu hoitamaan liikkumalla itse.

Paluu juurille

Liikkeentunnistusohjaus on siis laitteesta riippuen joko hauska kuriositeetti tai käyttökelvoton. Onneksi tämä on sinänsä sivuseikka, sillä peruspelin osalta Virtua Tennis 4 tarjoaa juuri sitä mitä se lupaakin.

Top Spin 4:än perusteellisen opetusosion jälkeen Segan vastineen opetusosio tuntuu suorastaan naurettavan lyhyeltä, mutta toisaalta pääsääntöisesti yhden toimintanapin varassa ja ajoituksella toimiva pelimekaniikka eivät tarvitse yhtä pitkää viivytystä, van pelaaja päästetään pelin pariin aika lailla suorilta.

Lopputulos on mukavan tavoiteluonteinen ja yllättävän mukaansa tempaava, minipelien tarjotessa mukavaa vaihtelua perustennikseen. Kahdeksan erilaista minipeliä opettavat pelin eri osa-alueita, esimerkkeinä liikkumista kehittävä kananpoikien pelastaminen ja kortteihin osumalla toteutettu tennispokeri.

Toinen suurempi uudistus kunnioittaa Virtua Tenniksen arcade-juuria. Jokaisella pelaajalla on oma erikoistumisalueensa, jossa hyvät suoritukset kerryttävät erikoisvoimamittaria. Kun mittari on täynnä, pelaaja voi laukaista tehokkaan superlyönnin.

Mistään animehenkisistä, epärealistisista tulipalloista ei kuitenkaan ole kyse, vaan ihan tavanomaisista mutta kovemmista lyönneistä. Erikoisominaisuuden käyttömahdollisuus on sen verran rajoitettua, että se ei riko tasapainoa vaikka idea näin paperilla saattaakin kuulostaa todella huonolta..

Hyvää tennispeliä hakevalle sekä Top Spin 4 että Virtua Tennis 4 ovat oivia vaihtoehtoja. Puhtaasta tennisnäkökulmasta Top Spin 4 tarjoaa syvällisemmän ja haastavamman kokemuksen, Virtua Tennis 4 taas on helpommin lähestyttävä ja sen uratila on toteutettu mielenkiintoisemmin.
Valinta on siis hyvin pitkälle kiinni omista mieltymyksistä, itse tykästyin hiukan enemmän Virtua Tennikseen. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että sen japanilaishenkinen uratila vetosi sisälläni asuvaan roolipelihiireen.

Lue myös

Alice: Madness Returns (PC, PS3, Xbox 360)

Avadon: The Black Fortress (PC, Mac, iPad)

Dirt 3 (PC, PS3, Xbox 360)

F.E.A.R 3 (PC, PS3, Xbox 360)

First Templar (PC, Xbox 360)

Hunted: The Demon’s Forge (PC, PS3, Xbox 360)

Red Faction: Armageddon (PC, PS3, Xbox 360)

Transformers: Dark of The Moon (PS3, Xbox 360)