Uusimmat

Warhammer – Mark of Chaos -ennakko (PC)

03.11.2006 09:00 Miikka Lehtonen

Warhammer on maailman suositun miniatyyrisotapeli ja myös yksi maailman tunnetuimmista fantasiamaailmoista. Pienen yskähtelyn jälkeen sodan runtelema fantasiamaailma on kääntynyt myös mainioiksi peleiksi. Moni muistelee edelleen lämmöllä miltei kymmenen vuotta vanhaa Dark Omen -tosiaikastrategiaa. Nyt voi kuitenkin olla aika päästää vanha sotaratsu lepäämään, sillä pitkän odotuksen jälkeen Warhammer on palaamassa tietokoneiden ruuduille.

Namcon Warhammer: Mark of Chaos ei ole suoraa jatkoa aiemmille tosiaikastrategioille, mutta selkeä hengellinen perillinen kylläkin. Dark Omenin ja Shadow of the Horned Ratin tavoin myös Mark of Chaos haistattaa pitkät malmin louhimiselle, tukikohtien rakentelulle ja muulle turhalle nysväykselle. Tänne on tultu sotimaan!

Esikuvalleen uskollinen

Esikuvana toimineen figupelin tavoin myös Mark of Chaos keskittyy armeijoiden väliseen sotaan, hieman Total War -pelien tapaan. Skenaariosta tai moninpelin pisterajasta riippuen armeijan koko voi vaihdella parista yksiköstä aina massiivisiin legiooniin saakka. Sotakoneet, hirviöt ja elämää suuremmat sankarit kuuluvat toki myös kuvioihin.

Pelin keskipisteessä pyörii kaksi juonellista kampanjaa, jotka seuraavat Kaaoksen ja ihmisten imperiumin esitaistelijoiden uraputkia. Kampanjat ovat yhdistelmä Heroes of Might & Magic -tyyppistä karttasuhailua ja strategista taistelua. Sankarit armeijoineen liikkuvat kartalle asetettuja polkuja pitkin kiintopisteestä toiseen. Jotkut näistä vain edistävät tarinaa, toisista saa uusia joukkoja tai taikaesineitä, mutta yleisimmin edessä on taistelu.

Taistelumoottori vaikutti testisessioiden perusteella pätevältä ja figupelin hengelle uskolliselta. Joukot liikkuvat joko yksittäin tai suuremmiksi osastoiksi kasattuina. Sankarit voivat liittyä joukkojen mukaan tai puuhailla yksinään, mikä sattuukaan sitten soveltumaan tilanteeseen paremmin. Korkeuserot, puolustusesteet ja niiden aiheuttamat näkyvyyshaitat ovat toki myös mukana pelissä.

Taistelu toimii mainiosti. Peli osaa itse ryhmittää joukot järkevästi, joten esimerkiksi heikot jousimiehet eivät säntää suinpäin vihollisen panssaroitujen ritarien kimppuun, vaan hengailevat taustalla antamassa tulitukea. Ruumispinot kasvavat melko nopeasti, mutta kahden tasavahvan yksikön välinen mättö kestää silti riittävän kauan.

Pieniä ongelmiakin testiversiosta vielä löytyi. Yksittäisillä sotureilla on tapana juuttua kiinni puihin, aitoihin ja talojen kulmiin, jolloin muu yksikkö matelee etanan vauhtia eteenpäin. Myös rynnäköt toimivat vaihtelevalla tavalla ja turhan usein muka meleetaisteluun lukittu vihollisyksikkö jatkoi vain marssiaan taistelusta piittaamatta. Kyse on toki keskeneräisestä ennakkoversiosta, joten parannuksia on tulossa.

Koska kyse on fantasiapelistä, taistelu ei ole pelkkää mosurien riehumista, vaan mukana on myös sankareita, jotka kestävät enemmän ja lyövät kovempaa kuin tavalliset rivisoturit. He keräävät suorituksistaan kokemuspisteitä ja sitä kautta kokemustasoja. Tason noustessa pelaaja pääsee sijoittamaan kykypisteitä kovasti tutun näköiseen kykypuuhun. Hahmot on jaettu karkeasti melee- ja magiasankareihin, joista meleejampat lyövät kehittyessään kovempaa, kun taas maagit oppivat kaikenlaista uutta kivaa.

Kullakin maagilla on kourallinen loitsuja, joilla voi joko parannella omien joukkojensa suorituskykyä tai tuhota vihollisia. Kaaosmaagilla on esimerkiksi loitsu, joka raastaa vihollisjoukkoja kappaleiksi ja parantaa tekemänsä vahingon verran maagin yksikön kestoa. Muilla pelin roduilla on luonnollisesti omat magiapuunsa.

Pelin keräilijäpainokseen on kasattu melkoinen setti herkkuja.

Ei vain yksinpelaajille

Juonellisen kampanjan ohella peli sisältää myös moninpelitilan, jota emme tosin seuran puutteessa päässeet juurikaan testailemaan. Moninpeli noudattaa vielä yksinpeliä tarkemmin figupelin perinteitä, sillä armeijat kasataan ennalta sovittujen pistemäärien kokoiseksi. Mitä kovempi jamppa tai yksikkö, sitä enemmän pisteitä se kustantaa. Näin pelaajat voivat koostaa itse haluamansa kaltaisen armeijan luottaen siihen, että ainakin paperilla vastustaja pääsee mukaan taisteluun samoista lähtökohdista.

Ihmisten ja kaaoksen lisäksi moninpelissä pääsee komentamaan niitä perinteisiä, hyveellisiä haltioita, palkkasotureita ja skaveneita. Kyse ei ole siis legendaarisista demoskene-muusikoista, vaan mutanttirottamiehistä, jotka paikkaavat pelkuruuttaan suunnattomalla lukumäärällään ja ihmeaseillaan, jotka useimmiten aiheuttavat kammottavia tappioita heidän omissa riveissään.

Mikäli pelin valmiit skenaariot ja kartat eivät riitä, mukana tulee erinomainen karttaeditori, jolla saa aikaan pieniä ihmeitä.

Lyhyen testijakson perusteella kävi selväksi, että Namco ei ole tuhlaamassa kallisarvoista lisenssiään. Työn alla oleva peli on sopivan uskollinen esikuvilleen, mutta silti tarpeeksi pelattava viehättääkseen myös Warhammeriin hurahtamattomia vääräuskoisia. Odottavan aika ei ole pitkä, sillä pelin on kaavailtu ilmestyvän vielä marraskuun puolella. Palaamme asiaan lopullisen version myötä.

 

Lisää Warhammeria eDomessa:

Warhammer 40K: Dawn of War (pc)

Warhammer 40,000: Fire Warrior (PS2)

 

Tekijä: Black Hole
Julkaisija: Paradox Interactive
Testattu: pc
Tulossa: pc
Pelaajia: 1-?
Laitevaatimukset: ei tiedossa
Pelin kotisivu: http://www.markofchaos.com/

Kumpi..

Katso tilanne vastaamatta