White Knight Chronicles: Origins (PSP)

22.06.2011 19:30 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Matrix Software
Julkaisija: Sony
Testattu: PSP
Saatavilla: PSP
Pelaajia: 1, 2-4
Pelin kotisivu: White Knight Chronicles: Origins
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Vaikka legendaarisen Level-5:n White Knight Chronicles -roolipelisarja on parannellusta kakkososasta huolimatta osoittautunut valitettavan hengettömäksi ja keskinkertaiseksi. Kaikesta huolimatta jollakin usko nimikkeeseen on vahva. Tästä antanee osviittaa se, että pelisarja saa oman inkarnaationsa myös PSP-käsikonsolilla.

Yhteistä pääpelisarjaan PSP-seikkailu Originsilla on pääasiassa nimi ja maailma, joten onkin sinänsä kiinnostavaa nähdä onnistuuko mainioita DS-roolipelejä tehtaillut Matrix Software puhaltamaan sarjaan uutta henkeä.

White Knight Chronicles: Origins sijoittuu aikaan tuhansia vuosia ennen alkuperäisen pelisarjan tapahtumia, ja sen ytimessä on kahden mahtavan kuningaskunnan välinen sota. Tämän sodan keskelle ajautuu myös pelin itse luotava sankari, joka päätyy junalla matkaavan palkkasoturijoukkion seuraan.

Toisin kuin laajojen ulkotilojen ja luolastojen hallitsemat White Knight Chroniclesit, Origins on seikkailun mittakaavaltaan huomattavasti pienimuotoisempi. Sen hahmointeraktio rajoittuu käytännössä soturijoukkion tukikohtana toimivaan junaan ja juonitehtävien aikaiseen sananvaihtoon.

Varsinaiset tehtävät taas ovat nopeatempoisia rutistuksia Crisis Coren ja Monster Huntereiden hengessä. Tehtävät on jaettu huoneisiin, jotka pitävät sisällään vihollisia ja yleensä myös jonkin sortin aarteita. Viholliset nitistetään kovin esikuviensa kaltaisessa reaaliaikaisessa taistelussa, eivätkä White Knight Chronicleseista poiketen yksittäiset ryhmän jäsenet Originsissa  muutu jättimäiseksi ritareiksi, vaan koko ryhmä muuttuu Optimus-sotureiksi. Näitä voisi muutosanimaatioita myöten luonnehtia vaikkapa köyhän miehen Power Rangerseiksi.

Varsinaisten juonen kannalta oleellisten hahmojen lisäksi pelaaja voi värvätä tiimiinsä mitä monenlaisempia seuralaisia, joiden teho paranee luottamuksen kehittyessä. Luottamusta nostetaan jokaiselle hahmolle uniikeilla tehtävillä.

Junat eivät kulje koska ulkona on sää

Tähän asti kuulostaa vielä suhteellisen hyvältä. Valitettavasti Originsin todellisuus ei ole ihan näin ruusuinen. Tehtäviä ja rekrytoitavia hahmoja on kyllä hirveä määrä, mutta yllättäen hahmoilla ei pääsääntöisesti ole minkään sortin persoonaa. Runsaslukuiset tehtävätkin ovat juonitehtäviä myöten tympeää huone kerrallaan etenemistä.

Taistelu itsessään ei ole mitenkään kammottavaa, mitä nyt nopeatempoisuus ehkä kaipaisi hieman toimintahenkisempiä kontrolleja, kuten väistömahdollisuutta. Suurin ongelma taistelussa onkin se, että se on tympeää numeronmurskausta, eivätkä massiiviset pomotaistelutkaan tästä syystä onnistu Monster Hunter -fiiliksen tarjoamisessa. Pääsarjan tapaan moninpelikomponenttiin on panostettu yhteisten seikkailujen, hahmojen vaihtamisen ja monen hienon ominaisuuden avulla. Ongelmaksi jääkin se, ettei peliseuraa meinaa löytyä.

Viimeisen naulan Originsin arkkuun lyö se tosiasia, ettei peliä ole yksinkertaisesti mukava pelata. Tästä on kiittäminen suorastaan eeppisiä latausaikoja. Junassa liikkuminen on todella tuskaista, ja tehtävien aikanakin tuntuu että uusien huoneiden lataamisessa kestää välillä kauemmin kuin latausta seuraava varsinainen taistelu.

Jos alkuperäiset White Knight Chroniclesit olivat kaltaiselleni Level-5-fanille ja JRPG-friikille pettymyksiä, Origins on sitä ikävä kyllä vielä enemmän. Se kärsii tarinansa ja hahmojensa puolesta vielä pahemmanlaatuisesta hengettömyydestä, jonka lisäksi sen tekninen toimivuus ja taistelumekaniikka jättävät todella paljon toivomisen varaa.

Niin surullista kuin se onkin, White Knight Chronicles -sarjan suurin meriitti tässä vaiheessa on se, että se on onnistunut vaurioittamaan kahden alan maineikkaan tiimin mainetta: sekä Level-5:n että Matrix Softwaren. Ja se on surullista. Todella surullista.

 

Lisää aiheesta

White Knight Chronicles (PS3)

White Knight Chroniclesia on PlayStation 3 –leirissä odotettu kuin kuuta nousevaa. Rakastetun kehittäjänsä nimen lisäksi peli keräsi ihailijoita muutaman vuoden takaisella E3-trailerillaan, joka näytti sanalla sanoen ällistyttävältä. Nyt monen suu taitaa mennä hieman mutruun, sillä lopullinen peli on monella tavalla vaisumpi tapaus.

Lue myös

Dissidia 012 Final Fantasy (PSP)

Dragon Quest VI: Realms of Reverie (DS)

Dungeon Siege 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Final Fantasy IV: The Complete Collection (PSP)

First Templar (PC, Xbox 360)

PlayStation Move: Ape Escape (PS3)

Tactics Ogre: Let Us Cling Together (PSP)