Uusimmat

Winter War: Squad Battles (PC)

24.09.2009 14:40 Jukka O. Kauppinen

Amerikkalainen HPS Sims on tasokas historiallisten sotastrategioiden valmistaja. Niinpä firman näkemys suomalaisen sotahistorian kunniakkaimmista päivistä herättääkin reippaasti mielenkiintoa. Miten talvisota sujuu amerikkalaisessa strategiapelissä? Kaatuvatko myytit rymisten vai onnistuuko torjuntavoitto tälläkin kertaa?

105 kunnian päivää 1939-1940, molotovin cocktailit ja leipäkorit, hiihtävä metsäsissi ja puussa kukkuva kiväärikäki. 58 skenaariota, kolme kampanjaa ja korillinen heksoja. Niistä syntyy maittava sotapeli.

John Tillerin strategiat ovat hyvin perinteistä herkkua, joka puree vain kovin pieneen osaan pelaajia. Strategisteistakin lähinnä siihen hardcorempaan kansanosaan. Ja ihan syystä, tukeutuvathan ne sotapelien kaikkein klassisimpiin perinteisiin, niihin muinaisista lautapeleistä kumpuaviin pelitekniikoihin. Mutta ei tämä mitään haukkumista ole, päinvastoin. Sillä eihän mikään ole heksaa kauniimpi. Paitsi heksa, jolla on panssaridivisioona.

Winter Warissa tämä vanha kunnon  pelitekniikka tarjoilee ruuduillemme suomalaista ja tietysti myös neuvostoliittolaista sotahistoriaa. Sotaisa kattaus on monipuolinen, joskin se on paloiteltu suhteellisen pieniksi osiksi. Pikkutarkka heksasodinta kun ei ole erityisen pelattavaa suurilla kartoilla ja massiivisilla yksikkömäärillä, niinpä talvisota on pilkottu suhteellisen helposti hallittaviksi taisteluiksi tai taistelujen osiksi.

Pelin kuutisenkymmentä eri skenaariota käsittelevät talvisotaa kiireestä kantapäähän, eli aina Petsamon pohjoisilta kukkuloilta Kannaksen kuumiin kahakoihin. Tutuiksi tulevat niin venäläisosastojen väijytykset metsäteillä kuin ankarat rintamataistelut juoksuhautoineen, piikkilankaesteineen ja tykistökeskityksineen.

Tiller-henkisesti pelaaminen on strategistin näkökulmasta selkeää. Tarjolla on heksoja, päällekkäin olevia sotajoukkoja kuvaavia nappuloita, pienellä tekstillä ja karkealla grafiikalla kuvattuja osastoja ja röpelöistä grafiikkaa. Yksiköiden tiedot kuvataan selkeästi ja komentaminen sujuu näppärästi hiirellä klikkailemalla. Joukkojen perustason komentaminen on sujuvaa, joskin niin näytön yläreuna kuin ylävalikot ovat täynnä jos jonkinlaisia lisäkomentoja, inforuutuja ja muuta klikkailtavaa. Peluu kuitenkin sujuu enimmäkseen ilmankin. Selkeän pelijärjestelmän ansiosta sotiminen sujuukin mukavasti ja nopeastikin, joskin suurempien joukkomäärien hallinta vie tietysti aikansa.

Täytyy toki muistaa, että tillerismi on joidenkin mielestä sairaus, toisille siunaus. Kaikki strategistitkaan eivät ole yhtä mieltä HPS+Tiller-kombinaation toimivuudesta. Voin silti hyvinkin selkeästi todeta, että kyllä tämä on laajin ja pikkutarkoin pelikuvaus talvisodan tapahtumista tähänastisessa PC-strategiahistoriassa. Ja harkinnan arvoinen tilattava sotahistorian ystäville.

Muista myös viime talvena julkaistu talvisota-aiheinen naksustrategia Talvisota: Icy Hell (PC).

 

Tekijä: John Tiller/HPS Simulations
Julkaisija: HPS Simulations
Testattu: PC Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows 98/2000/XP/Vista, P500 MHz, 64 Mt
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: Winter War Squad Battles
Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Close Combat: The Longest Day (PC)

East India Company (PC)

Hotel Giant 2 (PC)

Kharkov: Disaster on the Donets (PC)

Ports of Call Deluxe (PC)

Worldshift (PC)

Lue myös

Champions Online (PC)

Guitar Hero 5 (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

Halo 3: ODST (Xbox 360)

NHL 10 (PS3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat