UUSIMMAT

Winter War: Squad Battles (PC)

24.09.2009 14:40 | Jukka O. Kauppinen

Amerikkalainen HPS Sims on tasokas historiallisten sotastrategioiden valmistaja. Niinpä firman näkemys suomalaisen sotahistorian kunniakkaimmista päivistä herättääkin reippaasti mielenkiintoa. Miten talvisota sujuu amerikkalaisessa strategiapelissä? Kaatuvatko myytit rymisten vai onnistuuko torjuntavoitto tälläkin kertaa?

105 kunnian päivää 1939-1940, molotovin cocktailit ja leipäkorit, hiihtävä metsäsissi ja puussa kukkuva kiväärikäki. 58 skenaariota, kolme kampanjaa ja korillinen heksoja. Niistä syntyy maittava sotapeli.

John Tillerin strategiat ovat hyvin perinteistä herkkua, joka puree vain kovin pieneen osaan pelaajia. Strategisteistakin lähinnä siihen hardcorempaan kansanosaan. Ja ihan syystä, tukeutuvathan ne sotapelien kaikkein klassisimpiin perinteisiin, niihin muinaisista lautapeleistä kumpuaviin pelitekniikoihin. Mutta ei tämä mitään haukkumista ole, päinvastoin. Sillä eihän mikään ole heksaa kauniimpi. Paitsi heksa, jolla on panssaridivisioona.

Winter Warissa tämä vanha kunnon  pelitekniikka tarjoilee ruuduillemme suomalaista ja tietysti myös neuvostoliittolaista sotahistoriaa. Sotaisa kattaus on monipuolinen, joskin se on paloiteltu suhteellisen pieniksi osiksi. Pikkutarkka heksasodinta kun ei ole erityisen pelattavaa suurilla kartoilla ja massiivisilla yksikkömäärillä, niinpä talvisota on pilkottu suhteellisen helposti hallittaviksi taisteluiksi tai taistelujen osiksi.

Pelin kuutisenkymmentä eri skenaariota käsittelevät talvisotaa kiireestä kantapäähän, eli aina Petsamon pohjoisilta kukkuloilta Kannaksen kuumiin kahakoihin. Tutuiksi tulevat niin venäläisosastojen väijytykset metsäteillä kuin ankarat rintamataistelut juoksuhautoineen, piikkilankaesteineen ja tykistökeskityksineen.

Tiller-henkisesti pelaaminen on strategistin näkökulmasta selkeää. Tarjolla on heksoja, päällekkäin olevia sotajoukkoja kuvaavia nappuloita, pienellä tekstillä ja karkealla grafiikalla kuvattuja osastoja ja röpelöistä grafiikkaa. Yksiköiden tiedot kuvataan selkeästi ja komentaminen sujuu näppärästi hiirellä klikkailemalla. Joukkojen perustason komentaminen on sujuvaa, joskin niin näytön yläreuna kuin ylävalikot ovat täynnä jos jonkinlaisia lisäkomentoja, inforuutuja ja muuta klikkailtavaa. Peluu kuitenkin sujuu enimmäkseen ilmankin. Selkeän pelijärjestelmän ansiosta sotiminen sujuukin mukavasti ja nopeastikin, joskin suurempien joukkomäärien hallinta vie tietysti aikansa.

Täytyy toki muistaa, että tillerismi on joidenkin mielestä sairaus, toisille siunaus. Kaikki strategistitkaan eivät ole yhtä mieltä HPS+Tiller-kombinaation toimivuudesta. Voin silti hyvinkin selkeästi todeta, että kyllä tämä on laajin ja pikkutarkoin pelikuvaus talvisodan tapahtumista tähänastisessa PC-strategiahistoriassa. Ja harkinnan arvoinen tilattava sotahistorian ystäville.

Muista myös viime talvena julkaistu talvisota-aiheinen naksustrategia Talvisota: Icy Hell (PC).

 

Tekijä: John Tiller/HPS Simulations
Julkaisija: HPS Simulations
Testattu: PC Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows 98/2000/XP/Vista, P500 MHz, 64 Mt
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: Winter War Squad Battles
Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Close Combat: The Longest Day (PC)

East India Company (PC)

Hotel Giant 2 (PC)

Kharkov: Disaster on the Donets (PC)

Ports of Call Deluxe (PC)

Worldshift (PC)

Lue myös

Champions Online (PC)

Guitar Hero 5 (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

Halo 3: ODST (Xbox 360)

NHL 10 (PS3, Xbox 360)

 

Keskustelu

Aluksi olivat liittoutuneet, nyt Suomi. Ensi vuonna Saksa ja loput akselivallat?

Samaa linjaa herra vetää edelleenkin. Pelit vain eivät enää tunnu graafisesti yhtä näteiltä. Pelattavuus ja statistiikat ovat onneksi silloista parempia.

En pitänyt Tillerin Campaign-sarjasta ysikytluvulla. Siinä oli sentään hyvät grafiikat, melkein Steel Panthersin veroiset tai paremmatkin, mutta en vain pitänyt sarjan keinotekoisesta mekaniikasta ja yleisestä paperisuudesta (esim. kiväärijoukkueen vahvuutta ei voinut nähdä mieslukuna, oli vain hitpointsit tyyliin 2/3). Harmi, sillä joukkuetason tietokonesotapelejä on liian vähän. Mutta hyvä että mies vielä jaksaa…

@2&5
Finnwars? Ja ehkä jonakin päivänä finnwars 2, ehkä…

Hopsan, unohtui kokonaan:

http://duchet.com/

Olen käyttänyt Duchetia paljonkin strategioiden ostamiseen. Winter War postikuluineen 35 euroa kotiinkuljetuksena. Valikoimassa toki muitakin HPS:n pelejä ja muidenkin firmojen strategiatuotoksia.

@3/5

Keskiverto räiskintäpelejä nuohoava jamppa tuskin sotahistoriasta välittää History Channelin rapadokkareita enempää. Kunhan löytyy natseja tapettavaksi, see ajella Shermanilla ja taivaalla kiitävät P-51:t, niin hyvä.
Sotahistoriaa harrastaville ja strategisteille aihe on sen sijaan niin paljon tutumpi ja läheisempi, että raskaan sarjan strategiapeli aiheesta kiinnostaa huomattavasti suurempaa osaa omasta kohderyhmästään.

@3 : nimenomaan, olen itsekin odotellut että jostakin tulisi sellainen. Ehkä jonakin päivänä ja kun tulee, niin vaikka ostelenkin pelini yleensä alekorista niin ostasin talvisota FPS pelin ihan pelkästään isänmaallisuuteni vuoksi julkaisupäivänä.

On se kumma että activisonin pojat ja sun muut jaksaa tahkota stalingradia, normandiaa, afrikkaa ja ranskaa yleisesti uudestaan ja uudestaan, ihmettelinkin onko kyse laiskuudesta vai eikö herrat yksinkertaista ole kuulletkaan talvisodasta.

@2: Kyseessä taisi kuitenkin olla Pauluksen (monen mielestä Schmidtin) komentama 6. _armeija_, eikä _armeijakunta_, jotka puolestaan merkittiin roomalaisin numeroin. 6. armeija piti sisällään monia armeijakuntia, mm. Streckerin & Groscurthin XI armeijakunnan.

Muistan vielä elävästi kuinka ensimmäisen kerran astuin saksan 6. armeijakunnan johtoon ja johdin mieheni pois hengissä Stalingradin kuolemanloukusta, vain kymmenen vuotiaana isäni ohjastamana. Tätä peliä voisi ihan oikeasti kokeillakkin ihan vaan for the good old times sake.

@1 Pelataanko pelejä nykyään vain grafiikanvuoksi? Kokeile ja ylläty iloisesti. :)

Olisipa yhtä hyvät grafiikat kuin Age of Empireksessä niin sitten voisin ostaakkin.

Muropaketin uusimmat