Wipeout HD Fury (PS3)

09.01.2010 18:00 Miikka Lehtonen

Viime vuonna ilmestynyt Wipeout HD oli ilmestyessään PlayStation Networkin parhaita pelejä ja täytti monien sarjan ystävien toiveet. Hyvä grafiikka, hyvä pelattavuus, hyvä meininki. Nyt peli ilmestyy uudelleen, joskin tällä kertaa Fury-lisäsisältöpaketilla varustettuna Blu-ray-julkaisuna. Vaan tarjoaako paketti mitään, mitä Wipeout-faneilla ei jo olisi?

Perusteiltaan Wipeout HD Fury on yhä Wipeout HD, sillä pelistä löytyy prikulleen kaikki sama sisältö kuin alkuperäisestä pelistäkin. Futuristiset lentoformulat ajavat kilpaa ilmassa leijuvilla radoilla, välillä räiskitään aseilla ja mukana on yksittäisiä kisoja, uratila ja moninpeliä. 1080p-resoluutioon yltävä grafiikka näyttää hyvältä, ruudunpäivitys on nopeaa ja pelattavuus on sitä tuttua Wipeoutia, josta monet ovat nauttineet jo reilun vuosikymmenen ajan.

HD Furyn suurin kysymysmerkki onkin siis itse Fury-paketti, joka löytyy suoraan levyltä ilman mitään latailuja tai muita kommervenkkejä. Lyhyesti sanottuna sisältöä riittää.

Ase laulaa

Kun Fury-paketti julkaistiin loppukesästä itsenäisenä DLC-pakettina, se herätti paljon puhetta. Hintalappu oli DLC-paketiksi melko kova, mutta sai rahoilleen sitten vastinettakin. Pino uusia ratoja, 13 uutta alusta, uusi, laaja uratila ja pino uusia kisatyyppejä. Niin, ja tietenkin myös Trophy-tuki pelille.

Mielenkiintoisesti Fury ei niinkään integroidu itse emopeliin, vaan se elää sen rinnalla. Päävalikosta valitaan, haluaako pelata klassista Wipeout HD:tä vai Furyä, kummallakin kun on omat kisatyyppinsä ja haasteensa.

Jos Fury pitäisi jotenkin tiivistää lyhyesti, toteaisin sen olevan Wipeoutin toiminnallisempi serkku. Uusien pelitilojen pääpaino ei ole niinkään puhtailla ajosuorituksilla, kuin räiskinnällä. Pelitilasta riippuen räiskitään joko kanssakilpailijoita tai radalla olevia mönttejä bonusten ja boostin toivossa. Jotkut eivät uudesta tyylistä tykänneet, mutta minulle se sopi ihan hyvin – tosin olen aina toivonut, että Wipeouteissa räiskittäisiin enemmän.

Kierrätyksen makua

Sisältöä siis riittää ja se on laadultaan hyvää, mutta arvostelijana minun on kiinnitettävä huomiota siihen, että suuri osa siitä on kauniisti sanoen lainattu aiemmista Wipeouteista. Eihän siinä toki ole mitään suoranaisen väärää, että esimerkiksi Wipeout Puren radat tai Wipeout Pulsen pelitila ovat nyt myös PlayStation 3 –omistajien ulottuvilla, mutta moni Wipeout-veteraani ostaa nyt saman sisällön jo toista kertaa. Ei sinänsä taaskaan mitään uutta auringon alla, sillä tämähän oli jo Wipeout HD:n pelin henki.

Toisaalta jos olet kuin minä, satunnaisempi Wipeout-pelailija, joka ei ole haalinut kokoelmaansa kaikkia sarjan pelejä, tämä tuskin haittaa. Eikä se välttämättä haittaa aiempien pelien omistajiakaan, sillä onhan sisältö laadukasta.

Wipeout HD Fury on silti hieman erikoinen julkaisu, sillä suurin osa Wipeoutin faneista on varmasti hankkinut pelinsä jo PlayStation Networkista aikaa sitten, eikä levyjulkaisu tarjoa mitään, mitä ei saisi digilatauksena. Jos on kuitenkin päässyt käymään niin, että Wipeout on jäänyt väliin, nyt on hyvä tilaisuus hypätä kelkkaan. Kyse on kuitenkin kaikin puolin laadukkaasta pelistä. Jotenkin peli ei kuitenkaan herättänyt enää minussa suuria intohimoja, vaan suhtauduin siihen yllätyksekseni hieman kuin huippuauton vaihdelaatikkoon: tiedostan, että se on todella laadukkaasti tehty ja mestarillinen insinöörityön näyte, joka hoitaa hommansa erinomaisesti, mutta se ei saa sydäntäni tykyttämään.

Ostajien kannattaa muuten katsoa hintalappua pariin kertaan: Wipeout HD ja Fury-laajennus irtoavat PlayStation Networkista 25 eurolla, mutta HD Furyä on näkynyt kauppojen hyllyillä paljon kovemmilla lapuilla varustettuna.

Tekijä: Liverpool Studio

Julkaisija: Sony Computer Entertainment

Testattu: PlayStation 3

Saatavilla: PlayStation 3

Pelaajia: 1-8 (internetissä)

Pelin kotisivu:http://www.wipeouthd.com/

Miikka Lehtonen

 

Lue myös

Arvostelu: Bayonetta (PS3, Xbox 360)

Ennakko: Star Trek Online (PC)

Arvostelu: Tunturi by MFT Challenge Disc (PC)

Arvostelu: Wacky World of Sports (Wii)