UUSIMMAT

Wipeout HD (PS3)

08.10.2008 17:59 Jason Ward

Tulevaisuudessa formulat ovat renkaattomia, raskaasti aseistettuja ja naurettavan nopeita kuolemankoneita. Maistiaisen huomisen tosimieslajista meille tarjoaa Wipeout HD, vauhdinnälkäisten pelaajien rakastaman pelisarjan pitkään odoteltu nextgen-osa.

Haukkukaa vain kerettiläiseksi, mutta minulle Sonyn kaahailubrändeistä merkittävin ei suinkaan ole Gran Turismo. Ultranopea, räikeän ylivärikäs ja itsetietoisen viileä Wipeout-sarja ansaitsi erityispaikan sydämessäni jo PS1-aikoina, eikä minkäänmoisista Prologeista ollut lievittämään Wipeout HD:n odotuksen tuskaa. Vaan nyt se on vihdoin täällä!

Wipeout HD on PlayStation Networkissa julkaistu maistiaisen ja täysverisen julkaisun välimaastoon sijoittuva tuotos, joka on sisällön suhteen pitkälti samalla viivalla Gran Turismo 5: Prologuen kanssa. Radat ja ajokit ovat tuttuja Wipeoutin PSP-versioista, mutta se mitä käsikonsoliversiot eivät voi tarjota, on Wipeout HD:n 60 kuvan sekuntitahtia päivittyvä Full HD -teräväpiirtokuva. Yltiötyylitelty ja sykähdyttävän värikylläinen ulkoasu, upea elektro-soundtrack ja herkullinen vauhdin tuntu pääsevät Wipeout HD:ssä ennennäkemättömästi oikeuksiinsa.

Yksinpelaajalle tarjolla on yksittäiskilpailujen lisäksi kahdeksan kilpailuluokan uramoodi, jossa mitalisijat avaavat hiljalleen kovemman luokan koitoksia pelattavaksi. Perinteisissä osakilpailuissa ruudukosta starttaa kahdeksan nuolenkärkeä, ja intensiivisten kilpailujen pyhän kolminaisuuden muodostavat nopeus, aseet ja oman aluksen kesto. Ratoja kansoittavat vauhti- ja varustepadit, joista ensinnä mainittujen yli suhaamalla saa hetkellisen vauhtipiikin ja jälkimmäisistä täytettä yhden varusteen kerrallaan mahduttavaan arsenaaliinsa. Vermeet vaihtelevat ohjuksista miinoihin ja suojakentästä autopilottiin.

Muita kuskeja vastaan kaahailun lisäksi tarjolla on kipakoita aika-ajoja, joissa useamman kierroksen kokonaisaika määrittää sijoituksen. Speed Lap -kilpailut noudattavat samaa kaavaa, mutta niissä paras yksittäinen kierrosaika ratkaisee. Uutuutena esitellään hypertyylikkäät Zone-kisat, joissa pelaaja ajaa pelin ratojen neonväreissä pestyillä varianteilla jarruttomalla vauhtipedolla nopeuslukemien noustessa tasaisesti kohti silmät sulattavia sfäärejä. Wipeout HD:n merkittävin uudistus on kuitenkin jaetun ruudun moninpelin kaneetiksi lisätty kahdeksan pelaajan verkkopeli.

Ytimeltään wanha kunnon Wipeout ei ole muuttunut yhtikäs miksikään, ainoastaan kaunistunut. Futuristisilla nuolenkärjillä reissataan keskimäärin tonni lasissa monenkirjavissa scifi-ympäristöissä, ja mutkikkaat, polveilevat ja alati venkoilevat radat nyppivät jyvät akanoista. Aggressiiviset tekoälykuskit pitävät sijoituksistaan kiinni kynsin hampain, ja mekaanisesti ajavien konesuharien laumasta irtautuminen vaatii jämptiä tilannetajua ja ripeää reaktiokykyä. No, hyvää harjoitusta online-mättöjä varten.

Vaikka tekoäly ei päästä helpolla, Wipeout HD:n todellinen koetinkivi on sarjalle ominaiseen tapaan ratavalikoima. Vaikka yllättävän suuri osa turneista tuntuu vähän turhan lepsuilta, seinien kautta flipperöinti ja yritys-erehdys -kaavan mukainen eteneminen ovat alkuun normiarvo. Missään tämä ei käy yhtä tyhjentävästi selväksi kuin Zone-kilpailuissa, joissa nopeimpaan Phantom-vauhtiluokkaan edettyä veteraanikin huutaa äitiä silittämään. Nopeimmalla tasolla radat on käytännössä osattava ulkoa ja jokainen mutka kyettävä ennakoimaan. Täysveristä Wipeout-perinnettä.

Siinä on myös Wipeout HD:n ja samalla koko pelisarjan merkittävin miinus. Vaikka mukaan on lisätty vasta-alkajille tarkoitettu menopeliä seinistä kauemmaksi tökkivä Pilot Assist -ominaisuus, Wipeout HD on syventymistä vaativa peli. Päätä ei liiemmin silitellä, ja pelisarjaan tutustumattomilla on pitkä seinäkontaktien täyteinen matka Phantom-sarjan huipulle. Vaan mikäli silmät ja sormet pysyvät ruudun tapahtumien tahdissa mukana, uusi Wipeout on paitsi sarjan hienosti HD-aikaan siirtävä peli, myös tyhjentävä osoitus nextgen-konsolien ominaisuuksien merkityksestä pelin edustamassa genressä.

Nopea, nätti, hauska ja haastava – voiko sitä enempää toivoa?

 

Tekijä: Sony Liverpool
Julkaisija: SCE
Testattu: PS3
Saatavilla: PS3 (ladattavissa PlayStation Networkista)
Pelaajia: 1-2, verkossa 2-8
Pelin kotisivu: http://www.wipeouthd.com/

 

Lisää aiheesta

Kiinnittäkää gravitaatiovyöt, WipEout HD saapuu

WipEout Pulse (PSP)

WipeOut Pulse -videohaastattelu

Lue myös

Brothers in Arms: Hell’s Highway (PC, PS3, 360)

Echochrome (PSP, PS3)

Mercenaries 2 (PS3, 360)

Pure (PC, PS3, 360)

SingStar Suomirock (PS2)

The Last Guy (PS3)