Uusimmat

Witcher 3: Blood and Wine DLC – noiturin tarina päättyy huipputunnelmissa (PC, PS4, Xbox One)

06.06.2016 15:30 Miikka Lehtonen

Witcher 3Tekijä: CD Projekt Red
Julkaisija: CD Projekt Red
Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, GeForce GTX 970
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 7 64-bit tai uudempi, Core i5-2500k-prosessori, 6 Gt muistia, DirectX 11 -näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: ladattava laajennus, hinta 20 euroa. Vaatii alkuperäisen The Witcher 3:n.
Pelin kotisivu: http://thewitcher.com/en/witcher3
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Witcher3BloodandWineDLC_arv_0ostaisin-24

 

CD Projekt Redin The Witcher 3 oli viime vuoden iloisimpia yllätyksiä ja monen, myös meidän, mielestä vuoden paras peli. Yksi eeppisen pitkä peli ei kuitenkaan puolalaisille riittänyt, vaan se sai todella kattavan DLC-lisäseikkailun myöhemmin syksyllä.

Nyt edessä on saman ilmiön toistuminen: CD Projekt Redin lisäsisältö on laajempi kuin moni täysihintainen peli.

The Witcher 3:n toinen ja viimeinen laajennuspaketti, Blood and Wine, on tervetullut monellakin tavalla. Ensinnäkin se sisältää taas yli 20 tuntia äärimmäisen laadukasta lisäpelattavaa viime vuoden parhaaseen peliin, mutta lisäksi se sisältää myös uutta.

Siinä missä peruspeli ja sen ensimmäinen laajennusosa sijoittuivat sodan runtelemiin ja synkän sävyisiin maisemiin, Blood and Wine vie Geraltin Toussaintin auringonsuutelemille kukkuloille. Kirkkaiden värien ja iloisten tunnelmien taustalta löytyy kuitenkin jotain synkkää ja kamalaa, kuinkas muuten.

Witcher3BloodandWineDLC_arv_01

Toussaintin peto

Geraltin tie ranskalaishenkiseen Toussaintiin alkaa, kun hän saa kutsun tulla tapaamaan kahta ritaria syrjäiseen kylään. Ritarit on lähettänyt itse Toussaintin herttuatar, joka tarvitsee kipeästi Geraltin palveluksia. Rauhallisessa valtakunnassa kun riehuu kamala peto, joka yliluonnollisten voimiensa avulla on murhannut jo viattomia ja tulee varmasti murhaamaan uudelleenkin.

Kuten The Witcherissä yleensäkin, totuus ei ole aivan näin mustavalkoinen ja yksinkertainen. Peto kyllä löytyy, mutta niin löytyy paljon muutakin. Nopeasti käy ilmi, että ylväisiin arvoihin uskovien ritareiden veljeskunnassa saattaa ehkä olla jotain mätää, eikä kaikki ole Toussaintissa muutenkaan ihan niin kuin ensisilmäykseltä vaikuttaisi.

Päätarina on vauhdikas ja sisältää paljon hienoja hetkiä, mutta se on vain osa Blood and Winen eeppisestä sisältömäärästä. Uusia sivutehtäviä on taas tarjolla hillitön määrä, ja ne ovat kaikki laadukasta tai todella laadukasta kamaa. CD Projekt Redin porukka on selvästi ollut Toussaintissa kuin kotonaan, sillä viinitilojen, ritareiden ja rempseiden murteiden maasta on saatu irti herkullisia tarinoita.

Witcher3BloodandWineDLC_arv_05

Witcher 3

Eräässä tehtävässä ratkotaan kummituspariskunnan avioriitaa, toisessa etsitään pallinsa menettäneen hedelmällisyysikonin sukukalleuksia, kolmannessa luovitaan pankkibyrokratian ihmeellisessä maailmassa ja neljännessä taas tavataan syrjäisen järven pohjassa olevaa taikamiekkaa vartioiva erakko, joka lupaa Geraltille legendaarisen aarteen, jos tämä pystyy todistamaan olevansa Toussaintin valtakunnan ihanteiden esitaistelija.

Siinä sivussa tavataan vino pino herkullisia hahmoja. Miltä kuulostaisi vaikka mahtava nyrkkisankari Mangood, joka ei tappele nyrkeillään, vaan herjoillaan? Blood and Wine sekoittelee mainiosti huumoria, dramaattisia hetkiä ja koskettavia kohtauksia. Kaikesta näkee, että kyseessä on CD Projektin pitkän … no, projektin, huipentuma. Se teos, johon kaikki vuosien varrella opittu on kanavoitu.

Witcher 3

Mutanttien mailla

Hearts of Stonen tavoin myös Blood and Wine sisältää kokonaan uusia pelimekanismeja. Ensinnäkin tarjolla on uudenlaisia tehtäviä, joita Geralt pääsee suorittamaan paikallisen ritarijärjestön pyynnöstä. Merkittävämmin paikallinen hullu tohtori on keksinyt keinon muokata noitureiden yliluonnolliset kyvyt mahdollistavia mutaatioita. Geraltkin voi oppia mutaatioiden salat ja näin avata uusia ja todella voimakkaita kykyjä.

Hieman harmillisesti Blood and Wine ei toki sisällä Hearts of Stonen riimumagiaa, vaan siihen käsiksi päästäkseen täytyy omistaa myös aiempi DLC. Ymmärrän tämän kyllä ihan hyvin ja olisin ollut aika yllättynyt, jos asiat olisivat olleet toisin.

Witcher 3

Kokonaisuutena Blood and Wine on täyttä rautaa. Toussaintin valtakunta on suunnattoman kokoinen ja sisältää hirveät määrät nähtävää, koettavaa, löydettävää ja tehtävää. Kirjoitus on erinomaista tasoa ja peli vilisee hienovaraisia viittauksia ties mihin juttuihin. Jos tämä todellakin on The Witcher 3:n päätepiste, matka päättyy huipputunnelmissa. Sitten vain odottelemaan innolla, mitä kaikkea CD Projektin tyypit saavatkaan irti kyberpunkista!

Lisätietoja Dome.fi:n arvostelukriteereistä ja Ostaisin-leimasta täällä.

 

Lisää aiheesta

Hearts of Stonen tarina alkaa niin viattomasti. Kuten lukemattomia kertoja aiemminkin, Geralt löytää ilmoitustaululta lapun, jossa kaivataan hänen palveluksiaan: hirmuinen hirviö kaipaa tappajaansa. Syrjäisestä kartanosta löytyy paikallinen sotaherra seuraajiensa kanssa ja heillä todellakin on tehtävä. Läheisen kaupungin viemäreissä piileskelee hirviö, joka on tappanut jo lukemattomia hyväuskoisia ihmisiä, viimeisimpänä yhden sotaherran ryyppykavereista. Niinpä hän on valmis maksamaan suuren summan siitä, että hirviö kohtaa loppunsa.

The Witcher 3: Hearts of Stone (PC, PS4, Xbox One)

 

The Witcher –pelien viehätys selittyy osittain sillä, että siinä missä monet pelit väittävät olevansa aikuiseen makuun tehtyjä, useimmiten tämä tarkoittaa vain, että pelissä näkyy tissejä ja peppuja sekä paljon kirosanoja. The Witchereissä on kyllä aina ollut niitäkin, mutta myös muita aikuisia miellyttäviä juttuja, kuten monipuolisia hahmoja ja tarinoita, joista ei yleensä löydy mitään pyhimyksiä tai täysiä paskiaisia. Kaikella on aina kaksi puolta, mikä tekee lukuisista valinnoista kivuliaita ja hankalia.

The Witcher 3: Wild Hunt (PC, PS4, Xbox One)