Wonderbook: Book of Potions, Diggs Nightcrawler ja Walking with Dinosaurs

26.01.2014 14:00 | Juho Anttila

Tekijä: Sony Computer Entertainment London Studio
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1
Huom: Vaatii PlayStation Move -ohjaimen
Pelin kotisivu:Wonderbook
Arvostelija: Juho Anttila

 

Liikeohjaimet ja kameran yhdistäminen pelikonsoliin ovat mahdollistaneet monenlaiset hauskat viritykset. Niin kutsuttu augmented reality, peligrafiikan yhdistäminen todellisuuteen on yksi näistä tempuista. Sonyn Wonderbook puolestaan esittelee näillä keinoilla kirjan, joka herää henkiin.

Kun käteen annetaan kuusiaukeamainen paksulehtinen kirja, jonka sivut ovat täynnä geometrisiä kuvioita, ei härveliä kehtaa juuri laitteeksi haukkua. Kameran ja Move -ohjaimen avulla ruudulle piirtyy kuitenkin toinen todellisuus, jonka luulisi kiehtovan ainakin penskoja.

Käytännössä homma toimii niin, että pelaaja asettaa lattialle eteensä Wonderbook-kirjan. PlayStation 3:een kytketty kamera kuvaa kirjan ja ympäristön ja heijastaa tuloksen ruudulle. Kirjan kuviot kertovat konsolille, mikä sivu on auki ja missä asennossa kirja on. Näin pelit osaavat piirtää ruudulle kaikenlaista jännää, joka näyttää tulevan osaksi pelaajan olohuonetta.

Todellisuus ei toki ole aivan niin ruusuinen, vaan teknologialla on rajansa. Silti parhaimmillaan Wonderbook onnistuu tekemään silmänkääntötempun, joka saa ainakin perheen pienemmät pelaajat huokailemaan ihastuksesta. Pelkkä teknologia ei vain riitä, vaan paketista olisi syytä löytyä myös sisältöä, jotta euroille saisi vastinetta.

Wonderbook-sarjassa on tähän mennessä julkaistu neljä peliä. Harry Potter -maailmaan sijoittuva Book of Spells esitteli konseptin, jota taikajuomien keittämiseen keskittyvä Book of Potions jatkaa. Diggs Nightcrawler on film noir -henkinen seikkailu satuhahmojen maailmassa, kun taas Walking with Dinosaurs ottaa valistavamman otteen. Pääsimme kokeilemaan Wonderbook-tarjonnan kolmea tuoreinta tuotosta. 

Book of Potions

Book of Potions sijoittuu Harry Potter -universumiin edeltäjänsä, Book of Spellsin tapaan. Tuttuja hahmoja pelistä on kuitenkin turha etsiä, sillä syystä tai toisesta pelin sisältöä ei ole linkitetty sen tarkemmin kirjojen juoneen. Rowlingin maailma tarjoaa kulissit ja siihen se jääkin.

Kuten nimestäkin voi päätellä, Book of Potions keskittyy taikajuomien keittelyyn. Tehtävänä on yksinkertaisesti opetella valmistamaan toinen toistaan monimutkaisempia taikajuomia. Samalla kisataan jonkinlaisessa Tylypahkan taikajuomakilpailussa ja taklataan satunnaisia haastetehtäviä.

Wonderbookin käsittelyssä PlayStation Move -ohjain muuttuu digitaaliseksi taikasauvaksi, jonka avulla ainesosia nostellaan ruudulle pomppivaan yksijalkaiseen pataan. Pullosta riippuen seosta sekoitellaan tai lämmitetään ja siihen lisätään mitä erilaisimpia ainesosia. Kaikki tämä käy ohjainta heiluttelemalla.

Kaikki ainekset eivät ole käyttökunnossa heti. Osa on kerättävä maastosta, jolloin päästään tutkimaan myös erilaisia kasveja kirjaa käännellen ja Move-ohjainta suurennuslasina käyttäen. Ainekset on usein myös silputtava veitsellä tai murskattava vasaralla.

Toiminnallisempina tehtävinä pelaaja saatetaan istuttaa esimerkiksi häätämään erilaisia elukoita ja keijuja kasvien kimpusta. Tämä käy taikasauvaa heiluttelemalla. Vaikeustaso on kautta linjan kepeä, suurin haaste syntyy siitä, että kirjan sivuilta jaksaa kaivaa esille kaikki piilotetut salaisuudet.

Book of Potions toistaa itseään pahasti. Samanlainen sekoittelu, ravistelu ja pilkkominen haukotuttaa jo ensimmäisen pullon kohdalla, eikä erilaisia haasteita osata esitellä tarpeeksi tiheään. Lisäksi pelin liian löyhä liitos Harry Potter -maailmaan harmittaa. Peli on fanipalvelunakin köykäinen.

Diggs Nightcrawler

Edelliseen verrattuna Diggs Nightcrawler on jotain aivan muuta. Kirjastokylässä partioivasta salapoliisista, kirjamato Diggsistä kertova tarina sotkee samaan soppaan film noiria ja tuttuja satuja. Tyyris Tyllerö on tuupattu katuun ja syyllinen olisi löydettävä. Samalla Diggs itse joutuu poliiseina toimivien kolmen pienen possun silmäteräksi.

Diggs Nightcrawler tekee pesäeroa muihin Wonderbook-peleihin hylkäämällä Move-ohjaimen tarinan ajaksi lähes kokonaan. Peliä pelataan kallistelemalla, ravistelemalla ja kääntelemällä kirjaa ruudun ohjeiden mukaan. Homma toimii välillä hyvin, mutta mitä toiminnallisemmaksi meno äityy, sitä huterampaa pelattavuus on.

Pelin parasta antia on tarina, jossa riittää yritystä. Edes vähän kompasteleva suomenkielinen toteutus ei onnistu pilaamaan muutamia ihan hyviä nauruja. Juttu on myös jännittävä, vieressä tapahtumia seurannut kuusivuotias jaksoi istua hievahtamatta läpi koko kolmeen lukuun jaetun kokonaisuuden.

Tästä voikin päätellä, mikä on Diggs Nightcrawlerin pahin puute. Tarinapelin läpäisyyn kuluu aikaa hädin tuskin pari kolme tuntia. Sen jälkeen jo koettuja kohtauksia voi kammata läpi valokuvaustehtävien muodossa, mutta tästä huolimatta hupi on koettu aivan liian nopeasti.

Kaiken lisäksi Diggs Nightcrawler tuntuu kärsivän muita Wonderbook-pelejä enemmän teknisistä ongelmista. Kirja katoaa ruudulta helpommin ja välillä sen pyörittelyyn keskittyvät tehtävät eivät toimi lainkaan. Pelissä olisi potentiaalia parhaaksi Wonderbook-rykäykseksi, mutta lyhyt kesto pudottaa sen listan kakkoseksi.

Walking with Dinosaurs

BBC:n dokumenttisarjaan ja -elokuvaan perustuva Walking with Dinosaurs on Wonderbook-tarjonnan helmi. Lähestymistapa on muita Wonderbook-pelejä opettavaisempi, mutta kun oppituntien aiheena ovat dinosaurukset, ei tämä haittaa.

Walking with Dinosaurs ottaa Wonderbookista irti sen, mikä konseptista on irti otettavissa. Erilaisten dinosaurusten elämää seurataan läpi vuodenaikojen ja monenlaisten ympäristöjen. Välillä etsitään ruokaa, välillä taistellaan tai paetaan petoja.

Pelin yhteydessä tarjotaan myös mukavasti faktatietoa ja etsittäviä salaisuuksia. Jännimmillään kokemus on silloin, kun pelaaja tempaistaan keskelle dinosaurusten elinympäristöä, mutta myös ne osiot, joissa kirjan sivuilla tapahtuvia seikkailuja seurataan matkan päästä kiehtovat.

Ei Walking with Dinosaurs toki ole täysin vapaa Wonderbook-pelien helmasynneistä. Tekeminen toistaa äkkiä itseään eikä sisältöä ole lopulta kaikesta salaisuuksien etsimisestä huolimatta kovin moneksi tunniksi. Tästä huolimatta Walking with Dinosaurs erottuu muista Wonderbook-peleistä lähestymistavalla, joka tukee konseptin vahvuuksia. Lisäksi peli on hauskalla tavalla opettavainen, mikä on vanhemman näkökulmasta hyvä asia.

Jänniä, mutta kalliita raakileita

Wonderbook-konsepti on jännittävä ja on helppo kuvitella, että se kiehtoo varsinkin vähän pienempiä lapsia. Valitettavasti kaikki Wonderbook-julkaisut kärsivät enemmän tai vähemmän samoista perusongelmista.

Jokainen peli toistaa itseään liikaa. Toki Wonderbook-kirjan kaltaisesta härvelistä saa irti vain tietyn määrän erilaisia pelimekaniikkoja, mutta silti soisi näkevän hieman enemmän mielikuvitusta tarjonnan sisällön suhteen. Lapset ovat kohderyhmänä armottomia. Jos peli ei kiinnosta, se jää pelaamatta, vaikka vanhemmat olisivat pulittaneet kokemuksesta kuinka paljon rahaa.

Tästä päästäänkin sarjan toiseen ongelmaan. Kaikki pelit ovat lopulta aika lyhyitä. Siitä huolimatta niistä joutuu pulittamaan pahimmillaan useamman kympin, eikä tähän olla edes laskettu mukaan PlayStation Move -ohjainta ja kameraa. Kustannus pelituntia kohden nousee pian yli kipurajan.

Sekä Diggs Nightcrawler että Walking with Dinosaurs väläyttelevät parhaimmillaan potentiaalia, joka laitteella voisi olla. Erityisesti Walking with Dinosaurs -konseptin ympärille voisi rakentaa laajemmankin sarjan opettavaisia pelejä. Siihen Wonderbook sopii mitä parhaiten.

Jos kotona löytyy peli-ikäinen lapsi, Move-ohjain ja Wonderbook-laitteen sovelluksineen saa käsiinsä sopuhintaan, riittää sarjan peleistä iloa ainakin joksikin aikaa. Täydellä hinnalla laskettuna pelitunteja ja hupia irtoaa pulitettuja euroja vastaan aivan liian vähän.

 

Lisää aiheesta

Assassin’s Creed: Liberation HD (PC, PS3, Xbox 360)

Broken Age (Mac, PC)

Phoenix Wright Ace Attorney: Dual Destinies (3DS)

Proteus (Linux, Mac, PC, PS3, PSV)

Soulcalibur II HD Online (PS3, Xbox 360)

Tearaway (PSV)

Muropaketin uusimmat