Uusimmat

World of Goo (PC, Linux, Mac, Wii)

19.11.2008 15:29 Juho Anttila

Mitä saadaan, kun yhdistetään Bridge Builder, Lemmings ja The Incredible Machine, sekoitetaan mukaan sarjakuvamaista grafiikkaa sekä surrealistinen tarina ja lopuksi upotetaan tuotos tynnyrilliseen kuplivaa mönjää? World of Goo, itsenäisen 2D Boy -studion esiinmarssi pelimaailman tietoisuuteen, tarjoilee vastauksen tähän kysymykseen.

Hyllyvien mönjäpalleroiden matka kohti lopussa häämöttävää viemäriputken päätä käy sivulta kuvattujen toinen toistaan omituisempien kenttien läpi. Vastaavaa on nähty ennenkin, mutta onnistuuko World of Goo rakentamaan tutuista aineksista jotain, joka nousee puzzlepelien harmaan massan yläpuolelle?

Yhä ylös yrittää

World of Goon päähenkilöt, kumimaiset mönjäpallerot, ovat hilpeitä veijareita. Ne kuhisevat ja parveilevat silmiään pyöritellen ja innosta hihkuen ja ne osaavat tarrautua toisiinsa muodostaen ristikkomaisia tukirakenteita. Näitä rakenteita hyödyntäen vapaaksi jääneet pallerot pitäisi saada kuljetettua monenlaisten esteiden taakse piilotetun poistoputken luokse.

Tehtävä ei ole aivan näin yksinkertainen. Pohjattomat kuilut, piikkimatot, pyörivät sahanterät ja monet muut mielikuvitukselliset uhat vaanivat viattomien palleroiden henkeä. Rakennettavat tornitkaan eivät ole järin vakaita, rakennusaine kun on teräksen sijasta kumin lailla venyvää mönjää, joka huojuu, värähtelee ja lopulta romahtaa oman painonsa alla. Jännitys kohoaa, kun jostain pitäisi vielä taikoa pari metriä lisää korkeutta kiipeilevien palleroiden uhkaavasti heiluttamaan torniin.

Läpi tulen ja tuiskun

Hyvä puzzlepeli voidaan tiivistää yksinkertaiseen perusideaan, toimivaan toteutukseen ja kykyyn kehittää alkuperäistä ideaa eteenpäin niin, että tarjotut haasteet eivät tunnu jo aiemmin nähdyn kierrättämiseltä. Tässä World of Goo onnistuu erinomaisesti. Jokainen kenttä esittelee jotain uutta, oli kyse sitten tulenaroista tai takiaisen lailla seiniin tarttuvista mönjäpalleroista tai vaikkapa rakennelmia riepottelevasta tuulesta.

World of Goon piirroselokuvamainen ajoittain lähes surrealistinen grafiikka kiehtoo ja hymyilyttää kannustaen ottamaan selvää, mitä seuraavan nurkan takaa löytyykään . Se myös muuttuu tarinan edetessä, välillä radikaalistikin, joten tylsistymistä ei tarvitse pelätä. Äänimaailma ja musiikki tukevat kokemusta luoden kokonaisuuden, joka ei missään vaiheessa ärsytä.

Pelattavuus on hiottu loppuun saakka sujuvaksi. Suurin kiitos on annettava uskottavalle fysiikanmallinnukselle, jonka ansiosta asiat ruudulla tapahtuvat juuri niin kuin niiden odottaisikin tapahtuvan. Rakentaminen tuntuu intuitiiviselta. Kun torni kaatuu tai silta romahtaa, voi virheestä syyttää vain itseään. Se kannustaa yrittämään uudestaan kunnes ratkaisu löytyy.

Kestääkö vai kaatuuko

World of Goo on yksi parhaista puzzlepeleistä aikoihin. Sen nerokas kenttäsuunnittelu suorastaan kuplii ideoita ja keksimisen riemua. Grafiikan, äänimaailman ja pelattavuuden yhdistelmä saa yrittämään vielä kerran, kerta toisensa jälkeen, kunnes kaikki pelin tarjoamat 47 kenttää on tahkottu lävitse.

Tässä piileekin pelin harmittavin puute. Innokas pelaaja on tahkonnut kaikki kentät parissa kolmessa illassa. Haasteet eivät toki lopu tähän, sillä jokaiselle kentälle on määritelty OCD (Obsessive Completion Distinction), lähes täydellisen suorituksen vaativa läpäisykriteeri. Sen saavuttamisesta palkitaan ylimääräisellä kunniamerkinnällä. World of Goo Corporation -pelitilassa pääsee myös kilpailemaan korkeimman tornin rakentamisesta muiden tuloksensa verkkoon lähettäneiden kanssa.

Peli kaipaisi silti kipeästi kenttäeditoria, jollaisen luomiseksi onkin jo käynnistetty open source -projekti. Toivottavasti saammekin jatkossa nauttia pelimoottorin tarjoamista mahdollisuuksista myös faniyhteisön luomien kenttien kautta. Kun vielä saataisiin korjattua pari pientä uusintayrityksiin liittyvää käyttöliittymän kömpelyyttä, olisi tuloksena lähes täydellinen puzzlepeli.

World of Goo julkaistaan Euroopassa myyntiversiona tämän vuoden puolella. WiiWarena joulukuussa saapuvassa Wii-versiossa on mukana myös neljän hengen co-op-moninpelitila. Pelin PC-version voi ostaa ladattavana versiona pelin kotisivulta, Steam-versio julkaistaan mahdollisesti joskus. Demo löytyy Steamistäkin. Hinta on pelin laatuun nähden suorastaan rikollisen alhainen, vaivaiset 20 dollaria.

 

Tekijä: 2D Boy
Julkaisija: 2D Boy
Testattu: PC Windows XP, Athlon 64 X2 6400+, 3 Gt muistia, Radeon HD4870 X2
Saatavilla: Mac, PC
Tulossa: Linux, Wii
Laitevaatimukset: 1 GHz tai nopeampi prosessori, 512 Mt muistia, 100 Mt kovalevytilaa, 3D-näytönohjain, DirectX 9.0c
Pelaajia: PC, Mac: 1 Wii: 1-4
Pelin kotisivu: http://www.worldofgoo.com/

 

Lue myös

Baja: Edge of Control (PS3, 360)

de Blob (Wii)

Echochrome (PSP, PS3)

Lord of the Rings Online: Mines of Moria (PC)

Multiwinia (PC)

Phoenix Wright Ace Attorney: Trials and Tribulations (DS)

Resistance 2 (PS3)

SingStar ABBA (PS2, PS3)

The Last Guy (PS3)