World of Tanks (PS4)

30.01.2016 14:00 | Miikka Lehtonen | 4108

worldoftanks_arv_ps4_0kansiTekijä: Wargaming.net
Julkaisija: Wargaming.net
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Pelaajia: 2-32 (internetissä)
Muuta: Ladattava peli, ilmainen peli, sisältää mikromaksuja
Pelin kotisivu: http://console.worldoftanks.com/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

worldoftanks_arv_ps4_03

 

Valkovenäläisen Wargaming.netin World of Tanks on valloittanut jo suuren osan pelaavasta maailmasta. Panssarikolonnat ovat vyöryneet itärajan yli lukemattomiin maihin ja takoneet firmalle hirveät määrät rahaa.

Nyt edessä on uusi rintama, kun tankkien tähtäimet kääntyvät PlayStationin suuntaan. Tavoitteena on suuri saalis, mutta taistelu ei ala aivan parhaalla tavalla.

Alkujaan PC:lle julkaistu World of Tanks on vuosien aikana kehittynyt melkoisesti pelinä ja tehnyt yllättäviä aluevaltauksia, kun peli on käännetty ensin Xbox 360:lle ja mobiililaitteille, myöhemmin Xbox Onelle. Vielä yllättävämmin käännökset ovat toimineet sangen hyvin ja löytäneet omat yleisönsä. Niinpä kun firma ilmoitti, että seuraavaksi peli nähdään PlayStation 4:llä, sitä olisi hyvin voinut kuvitella, että edessä olisi aika rutiinitapaus. Olihan vertailukohteena kuitenkin parikin konsolikäännöstä.

Valitettavasti totuus ei ole aivan niin ruusuinen.

World of Tanks – lyhyt oppimäärä

Siltä varalta, että joku on elänyt kiven alla viimeiset viisi vuotta, eikä tunne vielä World of Tanksia, kerrataan nopeasti perusteet. Kyseessä on nopeatempoinen – siis tankkitaisteluksi nopeatempoinen – nettiräiskintä, jossa maksimissaan 16 pelaajan väliset tiimit ottavat yhteen. Vaikka virallisesti soditaankin uusiksi toista maailmansotaa, kalustovalikoima alkaa ensimmäisen maailmansodan jälkeisistä romuista ja etenee aina kylmän sodan aikaisiin supervaunuihin ja prototyyppeihin saakka.

Peli on puolirealistinen, eli esimerkiksi ammusten läpäisykyvyllä, kohteen panssaroinnilla ja jopa osuman kulmalla on vaikutusta siihen, koliseeko pelti vai tekeekö 88mm panssarikranaatti lähempää tuttavuutta Ivanin kallon kanssa. Se toinen puoli realismista sitten puuttuukin, sillä siinä missä oikeassa taistelussa se ensimmäinen kranaatti todennäköisesti päättäisi kohteen pykimisen, World of Tanksissa se useimmiten vain lohkaisee hieman kestopisteitä ja taistelu jatkuu.

Vaikka itse panssarimiehenä kaipaisinkin ehkä enemmän realismia, on Wargaming löytänyt mainion tasapainon. Peli on nopeatempoinen ja jännittävä, mutta tuntuu oikealta panssarisodalta ja sitä täytyy pelata oikeilla panssaristrategioilla, tai ainakin taktiikoilla.

Käytössä on kalustoa monissa eri luokituksissa ketteristä tiedusteluvanuista superraskaisiin mörssäreihin saakka ja kullakin on omat suositellut roolinsa ja pelityylinsä. Pelaajat usein vähät välittävät näistä ja on aivan tyypillistä nähdä, että kevyt tiedusteluvaunu ei suinkaan käytä nopeuttaan ja ketteryyttään etsiäkseen raskaammille veljilleen saaliita – mihin peli siis yrittää kannustaa – vaan kämppii tukikohdassa pingailemassa tehottomia kranaatteja kilometrin päässä näkyvien vaunujen kyljistä.

Pelissä on ongelmansa ja suuri osa niistä liittyy tosiaankin pelaajiin. Pelin pelaajakunta on legendaarisen kehnotasoista taidoiltaan ja käytöksellään. Täysin aivottomasti kurvailevat tiimikaverit, rasistista ja seksististä paskaa suoltavat puupäät ja muut kärsimykset rasittavat panssarisoturiksi haluavia ja syövät taisteluintoa urakalla.

worldoftanks_arv_ps4_02

World of Tanks on myös ilmaispelattava peli, eli sen voi ladata ilmaiseksi ihan joka iikka. Näin on myös PlayStation 4:llä, eikä pelaamiseen tarvitse edes PlayStation Plus –tilausta. Rahoitus hoidetaan sillä, että peliin voi ostella hyödykkeitä.

Ensinnäkin tarjolla on käytännössä kuukausimaksun virkaa hoitava premium-tili, jonka omistajia hemmotellaan reippaasti ilmaispelaajia nopeammalla etenemisellä ja pankkitilin kertymisellä. Kun pelin tavoitteena on tavallaan kulkea alun mopotankeista niihin kovempiin rasseihin, tämä on huomion arvoinen etu. Korkeammilla tasoilla tankkien korjaus ja ylläpito jo kustantaa niin paljon, että ilman premium-tiliä eteneminen on tuskaa.

Lisäksi tarjolla on premium-vaunuja, jotka kuulostavat paperilla puhtaalta pay to winiltä. Kuka jaksaa pelata itsensä kahdeksannelle tankkitasolle, kun Visaa vinguttamalla voi ostaa suoraan sen tason vaunun? Kyllä se kuitenkin kannattaa, sillä premium-vaunut eivät usein ole suorituskyvyltään ihan niin hyviä kuin ne pelaamalla tienattavat saman tason tankit ja vaativat yleensä vahvaa pelin osaamista toimiakseen. Niiden suurin hyöty onkin, että niillä kelpaa kouluttaa miehistöjä muihin vaunuihin ja tienata rahaa nopeammin kuin normitankeilla.

Rahalla saatavien hyödykkeiden valikoiman viimeistelevät erilaiset pienet kustomointijutut, maastokuvioinnit ja kullalla osteltavat paremmat kranaatit. Ilmankin siis pärjää ihan hyvin, joskin käytännössä todella monet vakavammin pelaavat sijoittavat peliin melkoisesti rahaa. Itsekin poltin aikanaan helposti kolmatta sataa euroa premium-tankkeihin ja peliaikaan, mutta sain myös vastikkeeksi useita satoja tunteja viihdettä.

Tämä kaikki on tuttua myös pelin muista versioista, joten puhutaanpa PlayStation 4 –käännöksestä.

 

 

Rosoista tekniikkaa

World of Tanksin PlayStation 4 –versio näyttää kuvissa todella hyvältä. Se sisältää oletusarvoisesti korkeatasoiset versiot tankkien malleista ja niille vielä tarkat tekstuuritkin. Viljapellot huojuvat tuulessa, valoefektit ovat nättejä ja taistelukentillä näkee vaihtelevia vuorokaudenaikoja ja sääolosuhteita.

Tästä maksetaan kova hinta, sillä PlayStation 4:n tekniikka ei ole aivan tehtävän tasalla. Peli pyörii parhaimmillaankin 30 FPS:n nopeudella ja dippailee välillä sen alapuolellekin. Ikävästi suorituskykyongelmat haittaavat myös pelaamista ilmentyessään.

World of Tanks on peli, jossa pitäisi tehdä nopeasti tarkkoja tähtäysliikkeitä. Tankkeja pitäisi pääasiassa pyrkiä ampumaan heikkoihin kohtiin, kuten luukkuihin tai tornin ja rungon yhtymäkohtaan. Tämä vaatii tarkkaa tähtäystä, ja kun kohteet liikkuvat tai ovat näkyvissä vain hetken, se pitäisi tehdä nopeasti, tai tilaisuus menee ohi. Pad-ohjauksella tämä olisi hankalaa ilman ruudunpäivityksen ongelmiakin ja antaa hirvittävästi etua vaunuille, joissa on niitä heikkoja kohtia lukuun ottamatta kovat panssarit.

Itse ostin esimerkiksi arvostelutilin kultavuorella itselleni amerikkalaisen T-34-vaunun. Se on legendaarinen siitä, että jos vaunua yrittää ampua tornin etuosaan, se kimmottaa miltei mitä tahansa harmittomasti pois. Ja kuten arvata saattaa, näin myös kävi usein. Harvassa olivat ne pelit, joissa vaununi tuhoutui.

Kontrolleissa on muutenkin ongelmansa. En itse tykkää tippaakaan siitä, että konsoliversioissa vasen analogitikku paitsi kääntelee tankin runkoa, myös ohjaa kaasua. On tuskaa yrittää kääntää tankkia paikallaan, sillä pienikin liike pystysuunnassa saa vaunun hypähtämään eteen tai taakse, usein tuhoisin seurauksin, kun hypähdys paljastaa liikaa runkoa viholliselle, tai saa tähtäimen siirtymään.

Muuten kehitystiimi on tehnyt ihan hyvää työtä tunkiessaan PC-versiossa useita näppäimiä ja hiiren vaativia kontrolleita pad-ohjaimelle. Tarjolla on myös vaihtoehtoinen ohjaustyyli, jossa kaasu ja pakki on siirretty liipaisimille, mutta näin tehtäessä kaikki muut kontrollit on tungettu outoihin paikkoihin, eikä niitä voi itse kustomoida.

Enkä ole muuten ihan huumassa siitäkään, että äänikommunikaatiota ei voi kytkeä pois päältä, eikä sen volyymiäkään voi säätää. Joo, tiimipelissä kommunikointi on tärkeää, mutta ei minua silti kiinnostaisi kuunnella, miten 50_Cent_PL luukuttaa rap-musaa ja huutaa äidilleen mikrofoni auki.

Ongelmat eivät ole fataaleja. Suorituskyky on pääasiassa ihan OK-tasoa ja kärsii lähinnä vertailusta PC-versioon, joka pyörii paljon paremmin. Kyllä World of Tanksia näinkin pelaa: se näyttää hyvältä, pyörii pääasiassa kohtalaisesti ja on ihan pelattava. Voisin ihan hymyillä, jos sen rap-luukutuksen saisi kytkettyä pois.

Mutta.

worldoftanks_arv_ps4_01

Sisältö? Missä pelaa?

Kun World of Tanks julkaistiin Xbox 360:lle, olin pettynyt siitä, että pelistä puuttui niin paljon sisältöä. Monia PC-versiosta tuttuja tankkilinjoja ja jopa kokonaisia maita puuttui pelistä, samoin kuin useita karttojakin. Puutteet olivat ihan ymmärrettäviä, sillä kyseessä oli uusi aluevaltaus, konsoliversio. Ja sittemmin kehitystiimi onkin lisäillyt peliin kaikenlaista. Arvostelua varten hypähdin takaisin linjoille Xbox One –version kera vertailemaan ja huomasin, että japanilaiset, kiinalaiset ja ranskalaiset vaunut, sekä pelistä puuttuneet vaihtoehtoiset tankkilinjat on lisätty sinnekin.

Niinpä olen vähintään kummissani siitä, että PlayStation 4 –versiosta puuttuu suunnilleen kaikki mahdollinen. Tarjolla on kolme pelattavaa maata – jenkit, saksalaiset ja neuvostoliittolaiset – mutta ei niidenkään valikoimista läheskään kaikkia vaunuja. Päivityksiä on kuulemma tulossa sitten joskus, mutta vertailussa konsoliveljiin PlayStation 4 –versio häviää sisällön määrästä puhuttaessa selkeästi ja karusti.

Tämä on huonompi juttu talouksissa, joissa on useampi konsoli, sillä tankkisodasta kiinnostuneet saavat hyvin pitkälti saman kokemuksen laajemmalla valikoimalla Xbox-konsoleillaan. On tietenkin selvää, että tiliään ei pysty siirtämään alustalta toiselle, eikä laitteiden kesken pelailla moninpelejä, joten edessä olisi vieläpä aloitus puhtaalta pöydältä.

Niinpä PlayStation 4 –versio onkin vähän ikävässä välikädessä. Pelattavuudeltaan se on kyllä aika tarkkaan samaa tasoa kuin Xbox-versiotkin ja mukana on myös pieniä PlayStation-bonuksia, kuten pari karttaa ja vaihtoehtoista tankkiskiniä, joita Xbox-versioista ei löydy. Ja ymmärrän tavallaan sen sisällön vähyydenkin, sillä onhan kyseessä PlayStation-julkaisu. Mutta ei auta: julkaisuversiota ei voi verrata Xboxin tai PC:n julkaisuversioihin, sillä pelit eivät ole enää julkaisukunnossaan.

Joten todetaan vaikka näin: on kiva, että World of Tanks on löytänyt kodin PlayStation 4:ltä. Peli saavuttaa näin uusia pelaajia, jotka pääsevät nauttimaan ongelmistaan huolimatta hyvästä ja toimivasta tankkipelistä. Kun aika vierii eteenpäin, PlayStation-versioonkin lisätään varmasti niitä puuttuvia juttuja, mikä parantaa peliä entisestään. Mutta juuri nyt? ”Lupaava pelinavaus, joka kaipaa tuunausta ja lisää sisältöä” on ehkä kylmä tuomio, mutta tuomioni silti.

 

 

Lisää aiheesta

Mulkaisu: World of Tanks: Xbox One Edition

Pelikopteri #012 – tankkikopteri! (Checkpoint)

Pelikopteri #015 – lanikopteri (Checkpoint)

Puolan armeijamuseo – panssarihistoriaa ja lentokoneita

Varaslähtö – World of Tanks: Generals

World of Tanks (PC)

World of Tanks 360 Edition (Xbox 360)

World of Tanks Blitz (iOS)

World of Tanks –olympialaiset vuonna 2015: videoreportaasi

Keskustelu

Joo oletusohjaus on idioottimainen. Hyvä vaihtoehto kyllä löytyy JOS jaksaa katsella optionsit. Ja ne idareiden mikit voi mutettaa. Kannattaa varmaan tutustua vähän syvällisemmin peliin jos ihan lehteen arviota tekee. Ja on mulla tossa pc mutta pleikalla vasta koukahdin tähän. Mukavampi pelailla sohvalla makaillen padilla. Pieniä tökkimisiä on paikoin mutta veikkaisin että se on nettiyhteydestä johtuvaa ja todella harvinainen ilmiö. Itse antaisin 4/5

Muropaketin uusimmat