Uusimmat

World War II Online (PC)

23.02.2001 22:55 Jukka O. Kauppinen

Jonkin aikaa sitten eurooppalaiset online-lentäjät kokoontuivat Hollantiin viettämään viikonloppua. Tapahtumaan kokoontui liuta WarBirds ja Aces High-pilotteja pitkin mannerta ja muualtakin, Israelista Suomeen. Suomalaisia tapahtumassa oli edustamassa timmi otus maan nettilentäjien aktiiveja, JG3 ja VLeLv Icebreakers-laivueista, mukaan lukien allekirjoittanut. Villin nettilentämisen, mikroautoilun, sotajuttujen kertoilun ja drinkkien nautiskelun täyttämän viikonlopun aikana tutustuimme myös parhaillaan kehitteillä olevaan World War II Online-sotasimulaatioon.

Nettipelien mullistaja?

World War II Onlinea pidetään online-simulaattoreiden seuraavan sukupolven edustajana. Näkemyksen puutteen takia useimmat pelit, oli pelilaji mikä tahansa, kärsivät samankaltaisuudesta. Otetaan vain sama idea ja tehdään se hieman hienompana, vot hyvä tuli. Tai tehdään se hiukkasen erilaisena. Online-simulaattoritkin ovat olleet sisällöllisesti suhteellisen samanoloisia viimeiset 10 vuotta. Jo antiikkinen Air Warrior tarjosi aikoinaan nykysimulaattorien pohjan, itse asiassa jopa monipuolisemmin varsin hyvän strategiajärjestelmänsä kera. Sittemmin simulaattorit ovat kehittyneet lähinnä vain tekniikan ja lentokoneiden mallinnuksen saralla, mutta sisällöllisesti muutokset ovat olleet vähäisiä.

WW2O:n taustalla on sitä vastoin ryhmä jolla on visiota ja uskallusta. Jos hyvin käy muuttaa WW2O online-pelaamisen kuvan, eikä tämä ole vähättelyä. Keväästä 1999 kehitetty online-sotasimulaatio pyrkii yhdistämään useita eri pelityyppejä samaan kokonaisuuteen – saman pelin pitäisi tarjota purtavaa niin 3D-toimintapeleistä kuin realistisista simulaattoreistakin pitäville. Tinkimättä esimerkiksi simumiesten vaatimuksista mallinnuksien suhteen.

WW2O:ssa on näin rempaistu irti vanhoista siteistä. Se on täysin uudenlaisella, jopa uhkarohkealla, näkemyksellä väännetty jättiläismäinen simulaatio toisesta maailmansodasta. Eikä vain jostain pienestä kulmasta suursodan melskeessä: päämäärä on tuoda koko toinen maailmansota kattavana simulaationa itsekunkin mikrolle, ei sen enempää eikä vähempää. Peliin on tarkoitus tuoda jokainen aselaji – jalkaväestä lähtien – yhteiselle suurelle areenalle, jolla nämä voivat taistella sulavasti rinnakkain sodan voitosta. Jalkaväkeä, panssareita, laivoja, sukellusveneitä ja lentokoneita – liekö tottakaan? Voiko liki kymmenen vuoden takainen unelma virtuaalisesta taistelukentästä toteutua viimein?

Pelin kokonaisuus liikkuu sodassa eteenpäin näyttämö näyttämöltä. Tapahtumat alkavat Ranskasta vuonna 1940, kun Saksan armeijat vyöryvät Ranskaan ja Alankomaihin, vastassaan liittoutuneiden ranskalaisista, briteistä ja pikkuliittolaisista koostuvat joukot. Kun siellä on taisteltu aikansa vaihtuu sotanäyttämö. Taistelu jatkuu sitten maantieteellisesti uudessa paikassa, kuten Välimerellä, Pohjois-Afrikassa, itärintamalla ja ehkä Baltiassa. Samalla ajassa siirrytään hieman eteenpäin ja osapuolten kalustoon tulee muutoksia. Jossain välissä World War II Online tulee tarjoamaan taisteluja myös Tyynenmeren näyttämöltä.

Kun sota loppuu joskus 1945 ja kaikki sotanäyttämöt on koluttu hypätään takaisin Ranskaan 1940, mutta tekijät iskevät Ranskan sotaan nyt kaikki kehityssyklin aikana tulleet kohennukset. Lisäksi tekijät paneutuvat kaluston lisäämiseen. Eli peli on pitkällä tähtäimellä jatkuvasti muuttuva ja kehittyvä kokonaisuus.

Esiversio puntarissa

Tutustuin Hollannissa pelin varhaisempaan versioon ja olin näkemästäni suhteellisen vaikuttunut. Paljon luonnollisesti puuttui vielä eikä taktiikka/strategiajärjestelmää esitelty vielä lainkaan. Esittelijät keskittyivät panssarivaunuihin ja lentokoneisiin. Tankkeja tutkittiin tarkoin sekä sisältä että ulkoa – ja hyvältä näytti. Yhtä mielekästä tankkien sisätilojen kuvausta en muista nähneeni edes erityisissä tankkisimulaattoreissa. Klaustrofobia iski pahemman kerran. Muun muassa tulee olemaan melkoisen jännittävää ajaa panssarilla taistelussa, sillä tankin sisältä on aika vaikeaa nähdä ulos – mutta toisaalta komentaja on altis vihollistulelle jos hän kurkkii avoimesta vaunun luukusta. Yhteistyö tulee olemaan voimaa – mitä useampi pelaaja on tankissa sitä tehokkaampaa meno tulee olemaan. Ja vailla jalkaväen tukea tankit tulevat olemaan ilmeisen heikolla.

Lentokoneet vaikuttivat samaten hienoilta, joskin tekijät eivät suostuneet sakkauttamaan konetta. Taisipa olla vielä ammottavia aukkoja lentomallissa. Koneiden asu sekä ohjaamossa että ulkopuolelta oli kuitenkin verraton. Pikkutarkkaa detaljointia riitti ja koneiden lento näytti siivenkärjistä lähtevää tiivistysvanaa myöten hämmästyttävän aidolta. Käyttäytyminen vaikutti muutoinkin asialliselta. Pääkallopaikalla vierailleen todistajan mukaan tekijät eivät ole antaneet julkisuuteen läheskään kaikkea mitä lentokoneiden mallinnukseen on vielä tulossa. Ainakin hänen mukaansa WW2O:n lentomallit tulevat pyyhkimään muilla simulaattoreilla pöytää, jos tavoitteet vain täyttyvät.

Ilmatorjunta on osunut Messerchmitt 109-hävittäjään.

Junkers 87, kuuluisa Stuka, on maajoukkojen lentävä tukiase.

Hurricane on saanut Stukan piikille.

Tutustuminen jäi valitettavasti suhteellisen rajoittuneeksi mutta ainakin omin silmin nähdyn mukaan luvassa on hienoja elämyksiä.

Pelin sisältö ja tekniikka

World War II Onlinen teknologia tulee muistuttamaan muiden online-pelien, kuten WarBirds, Aces High tai Ultima Online, perustaa. Kaiken ytimenä toimii suuri palvelinfarmi johon pelaajat ottavat yhteyden omalla pääteohjelmallaan.

Peli on tällä hetkellä suljetussa betatestissä mutta raporttien mukaan elämys on jo nykyisellä, bugisella ja vajaalla versiolla, jotain uskomatonta. Eräskin testaaja supsutti luottamuksellisesti ”tämä on jo nyt yksi puoleensavetävimmistä koskaan pelaamistani peleistä”.

Mutta kuinka se tulee toimimaan? Jalkaväki, panssarivaunut ja ilmavoimat kaikki yhdellä samalla alueella, vaikka se olisikin mittava. Ja jossain vielä seilaa laivasto – tietokoneen ohjaamia huoltosaattueita, saattohävittäjiä ja vaanivia sukellusveneitä. Miten kaikki mahtuvat paikalle, miten verkkokoodi toimii, miten maassa hölkyttelevän moku ja viittäsataa kiitävä hävittäjä sopeutuvat teknisesti toisiinsa? Tarkkoja yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu, mutta ilmeisesti ratkaisu on kuitenkin keksitty. Tähän liittyviä ongelmia parsittiin viime kesänä, mikä osaltaan viivytti ainakin alpha-testauksen alkua. Yksi tärkeä tekijä pelaajan pääteohjelman kuorman keventämisessä on todennäköisesti online-simulaattoreista tuttu seurattavien maalien rajallisuus. Mikään ei jaksaisi seurata tuhansien pelaajien aiheuttamaa rytinää, vaan pääteohjelma näyttää vain lähistöllä liikkuvat joukot. Siltikin tulee olemaan mielenkiintoista nähdä kuinka kaikki saadaan loksahtamaan yhteen. Toivottavasti hyvin.

Varsinaisten pelimekanismien puolella WW2O:ssa on tärkeänä tekijänä myös arvoasteet ja tehtävät. Sotaahan ei voida käydä päättömästi huitomalla. Täytyy olla suunnitelma – ja joukot jotka toteuttavat sitä. Pelaajakunnasta nousee ajan mittaan henkilöitä jotka nousevat arvoasteissa, ja saavat näin myös käskyvaltaa. Alussa nämä tulevat olemaan vielä tekijätiimin jäseniä tai betatestaajia, mutta ajan mittaan myös uusistakin pelaajista nousee esiin henkilöitä, jotka ovat hyviä pelaajia tai suunnittelijoita. Kokemuksen ja arvoasteiden kohotessa tulee näille vastaavasti enemmän käskyvaltaa tehtävien suunnitteluun, ja enemmän/parempaa kalustoa komennettavaksi.

Pelirungon kehittymisen ja pelaajien arvoasteiden noustessa voivat nämä lopulta vaikuttaa esimerkiksi huoltokuljetusten päämääriin, keräten ammuksia ja polttoainetta alkavaa hyökkäystä varten. Tai päättää minne täydennyksinä tulleet panssarit ja lentokoneet sijoitetaan, jopa päättää millaista kalustoa tullaan rakentamaan.

Merten syvyyksistä pilvirajaan

Pelin – tai ehkä mieluummin sotasimulaation – kiinnostavin detalji on kuitenkin kaikkien aselajien niputtaminen samaan pakettiin. Jos pidät 3D-toimintapeleistä – kivääri kouraan ja mars maastoon. Tankkimiehille on panssariajoneuvoja ja –tankkeja. Lentosimulaattorimiehet voivat surrata taivaalla kuljetuskoneilla, pommikoneilla ja hävittäjillä. Ja aivan varmasti jotkut lähtevät merellekin vaanimaan tai suojaamaan saattueita.

Jokaisella näistä on tärkeä osansa kokonaisuuteen. Saattueiden verottaminen tuntuu epäsuorasti taistelukentällä oleviin joukkoihin huollon heikentymisenä – polttoainetta tai ammuksia ei ehkä olekaan niin paljoa saatavilla. Ilmavoimien tehtävä on suojata omia joukkoja ja iskeä vastustajan joukkoihin, raivaten tietä maajoukoille. Tankit jyräävät vastusta alleen mutta vain jalkaväki voi vallata maastoa. Menestyäkseen on siis kaikkien pyrittävä tekemään yhteistyötä.

Ainakin näin vanhan pelimiehen korviin tällainen valinnan vapaus, eri pelilajien yhdistäminen ja yhteistyö kuulostaa hyvältä. Ja eräs tärkeä seikkahan on, että näin monipuolinen kokonaisuus tulee vetämään puoleensa pelureita joka kansanluokasta. Populaa taisteluissa pitäisi siis hyvinkin riittää.

Yhteistoiminnan vetovoimainen koukku on vetänyt mukaansa jo nyt suuren määrän pelaajia, jotka toivovat pääsevänsä toisen maailmansodan virtuaaliselle taistelukentälle ottamaan mittaa toisistaan. Ja ainakin meininkiin vakavammin suhtautuvat pelaajat odottavat kovasti tulevia taisteluja, sillä järjestäytyminen tulee tarjoamaan huomattavan mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Monet suomalaiset online-pelaamisen veteraanit ovat esimerkiksi puhuneet alustavasti yhteistyöstä ja –operaatioista. Peliin tulee todennäköisesti muodostumaan jonkinlainen suomalaisten yksikköjen löyhä yhteisö, jonka operaatioissa suomalaista jalkaväkeä suojaavat suomalaiset panssarivaunut, suomalaiset pommikoneet ja suomalaiset hävittäjät –unohtamatta tietenkään kuljetuskoneita jotka käyvät pudottamassa sissejä vihollisen selustaan. Suomalaisten online-pelaajien perinteisesti erittäin kova taso muun muassa online-räiskinnöissä ja –simulaattoreissa luo tiettyjä odotuksia myös World War II Onlinessa pärjäämiselle.

Odotuksen karheutta

Vielä joudumme kuitenkin odottamaan. Ja kun peli tulee julkiseen betatestiin ollaan silti vielä kaukana valmiista tuotteesta. Jää nähtäväksi millaiseksi pelin yhteisö muodostuu. Monipuolisuus ja pelin yksinkertainen massiivisuus tulee todennäköisesti vetämään puoleensa kaikenlaisia pelaajia, henkisesti keskenkasvuisista d00deista historioitsijoihin ja asiantuntijoihin. Onkin mielenkiintoista seurata miten nämä ääripäät tulevat pärjäämään keskenään.

Myös pelin julkaisu voi olla joillekin kova paikka. WW2O kun ei ole Quake-henkinen räiskintä vaan sotasimulaatio. Tulos tuskin miellyttää kaikkia kun käytössä ei olekaan raketinheitintä, vaan kertalaukauksia ampuva Mauser-kivääri. Toivottavasti alkushokki ja vaikeustaso pitävät pelin yhteisöä sen verran terveellä pohjalla, että meininki olisi tasokkaampaa kuin pelin keskustelufoorumeilla tällä hetkellä. Joitakin keskusteluja seuratessa vaikutelma kun on aika keskenkasvuisen oloista, paljon puhetta ilman aivoja tai tarkoitusta.

World War II Onlinen tekijätiimi tiivistää tavoitteensa tällä tavoin: ”Me rakennamme peliympäristöä jossa pelaajat voivat yksilöidä oman pelikokemuksensa. Aina pienenä jalkaväkisotilaana taistelemisesta kokonaisen maan resursseista päättämiseen. Hävittäjälentäjästä sukellusveneen kapteeniksi. Taistelujen myötä pelaajat ansaitsevat kokemusta, ansaiten näin arvoasteita ja saaden vastaavasti uusia komentoja käyttöönsä. Jokainen WW2O-pelaaja voi lopulta omata 27 erilaista uraa, hahmoa, yhdeksässä eri maassa, joten yksittäisellä pelaajalla on edessään lähes roolipelimäinen seikkailu ja valinnan vapaus. Tähän päälle vielä viimeisen päälle hiottu simulaatiojärjestelmä ja alat nähdä mihin tähtäämme.”

Pelin kehittäjien ydinjoukko tunnetaan ennestään WarBirds-nettilentosimulaattorin alkuperäisinä kehittäjinä. Alkuperäisen tiimin hajottua perustivat alkuperäisen Interactive Creationsin luovat visionäärit uuden yrityksen, ja alkoivat luomaan World War II Onlinea. WarBirds oli aikoinaan maailman ensimmäinen taloudellisesti menestyksekäs Internet-moninpeli, kauan ennen Ultima Onlinea, mikä antaa Cornered Rat Softwaren väelle annoksen katu-uskottavuutta pelinteossa.

Pelin odotetaan siirtyvän julkiseen betatestivaiheeseen kahden kuukauden aikana. Kaupallinen julkistus saattaa tapahtua loppuvuodesta.

Linkkejä

World War II Online
World War II Online Techpubs
Cornered Rat Software