Worms Battlegrounds (PS4, Xbox One)

08.07.2014 13:00 | Niklas Isberg

Tekijä: Team 17
Julkaisija: Team 17
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella ja internetissä)
Muuta: Julkaistu hylly- ja latausversiona, hinta 24,99 €
Pelin kotisivu: Worms Battlegrounds
Arvostelija: Niklas Isberg

 

Team 17 teki muinoin yhden hittipeleistään, joka tunnetaan nykyään monta vuotta jatkuneena pelisarjana nimeltä Worms. Sarja oli minulle hyvin rakas ja muistelen sen parissa vietettyjä tunteja lämmöllä. Vuosien varrella taistelumatoja on nähty lähes jokaisella alustalla ja ne ovat päätyneet nyt myös Pleikkari neloselle ja Xbox Onelle. Voiko vanha pelisarja tarjota enää mitään uutta, kun lähes kaikki on jo nähty?

Worms Battlegrounds on osaksi vanhaa ja osaksi uutta, sillä se tuo vanhoista peleistä tutut klaanien väliset taistelut, linnakkeet ja hahmoluokat, joilla on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Esimerkiksi isompi ja painavampi mato liikkuu hitaasti ja räjäyttää kuollessaan suuren lohkon kentästä, kun taas pieni ja ketterä scout-mato loikkii ripeästi räjäyttämättä kentällä lojuvia miinoja. Erilaisia matoja on hyvä valita tiimiinsä sopiva määrä, sillä osuvat valinnat voivat vaikuttaa lopputulokseen.

Worms oli parasta ystävien kanssa saman tietokoneen äärellä, mutta yksinään peli menettää hohtoaan, mikä on myös Battlegroundsin kompastuskivi. Tekoälyä vastaan pelatessa ei synny elämyksiä ja netin puolella peliseuraa löytyy valitettavan vähän. Sääli, sillä odotin pääseväni testaamaan taitojani muita veteraaneja vastaan.

Peliin on upotettu tavanomaisen sotimisen lisäksi tarinamoodi, jossa juonta kuljettaa eteenpäin aarteenetsijä Tara Pinkle. Neiti Pinklen suunvuorot hipoivat surkuhupaisuuden rajoja ja vaikuttivat väkisin väännetyiltä. Kertojaäänestä on koetettu tehdä vitsikäs, mutta jutut käyvät puuduttaviksi nopeasti. Pelin juonellinen osuus on suhteellisen lyhyt ja tarkoitettu vain täydentämään peliseuran puutetta.

Sekavaa kenttäsuunnittelua

Worms Battlegrounds näyttää ja kuulostaa Pleikkarilla hyvältä. Räjähdykset ovat muhkeita ja efektit näyttäviä sekä ohjaimesta kaikuvat matojen sotahuudot, mikä on hauska ominaisuus. Komediaa lisäävät nettimeemit, jotka on muutettu madoille sopivaan muotoon.

Kentät on onnistuttu tuomaan uudelle sukupolvelle toimivasti, sillä niissä on syvyyttä ja ne tuntuvat eläviltä, vaikka niihin on ahdettu aivan liikaa tavaraa. Pelialuetta ja taustaa on vaikea erottaa toisistaan, mikä aiheuttaa tahattomia kuolemia ja hampaiden kiristelyä.

Taidolla, ei tuurilla

Peliin on luotu uusi fysiikkamoottori, joka mahdollistaa dynaamisemman veden käytön, mitä hyödynnetään muun muassa uusissa aseissa, kuten vesipyssyssä ja vedellä toimivassa rakettirepussa. Vesi ei tee vastustajaan varsinaista vahinkoa, mutta se luo uusia tapoja päästää vastustajan mato hengiltä. Voimakkaalla vesipyssyllä on mahdollista tiputtaa madot helposti alas kielekkeeltä ja vesireppu on oiva työkalu vesihautojen luomiseen. Uusittu fysiikka tosin rajoittaa ninjaköyden käyttämistä, koska sillä ei voi tehdä enää mahdottomilta tuntuvia harppauksia.

Asearsenaali ei ole hirveästi muuttunut edellisistä peleistä, joten Worms-konkarit omaksuvat sen nopeasti. Mukana on muun muassa betonista valettu aasi, superlammas ja pyhä käsikranaatti. Uusia pelaajia saattaa ärsyttää ohjeistuksen puute, sillä peli ei kerro, miten erikoisaseet käyttäytyvät. Tarinassa käydään läpi osa perusaseista, mutta isojen jytkyjen selvittäminen jää lopulta pelaajalle itselleen. Moni ei välttämättä jaksa edes tutkia tarinaa oppiakseen aseiden käyttötarkoitukset.

Viehätyksen loppu

Taistelumadot ovat pysyneet vuosien varrella suhteellisen muuttumattomina, muutamista uudistuksista huolimatta. Niinpä minulla ei ollut suuria ennakko-odotuksia Battlegroundsia kohtaan. Uutukaisessa on paljon samaa niin hyvässä kuin pahassa, mutta se ei varsinaisesti tuo tuttuun konseptiin hillittömiä uudistuksia.

Parhaimmat muistot minulla on vanhemmista Wormseista ja jos niitä löytyy kaapista, niin kannattaa kaivaa taas esiin. Vanhoihin klassikoihin verrattuna kun Battlegrounds ei ole painonsa arvoinen kullassa. Jos uusin Worms kuitenkin kiehtoo, harkitse hetki tai odota alennusmyyntejä, sillä samaan hintaan saa parempia ja pitkäikäisempiäkin pelejä.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Worms 3 (iOS)

Worms 3D (GC)

Worms: Forts Under Siege (pc, PS2, Xbox)

Worms: The Revolution Collection (Xbox 360)

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi osa 2

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 12)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 9)

 

Muropaketin uusimmat