Uusimmat

WRC FIA World Rally Championship (PC, PS3, Xbox 360)

13.11.2010 15:30 Jani Halme

Tekijä: Milestone
Julkaisija: Black Bean
Testattu: Xbox 360, Microsoft Wireless Racing Wheel
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella), 2-6 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.wrcthegame.com
Jani Halme

 

FIA on ilmeisesti pistänyt tänä vuonna lisenssinsä uusjakoon, sillä F1:n lisäksi myös rallin WRC-mestaruussarjasta ilmeistyi vastikään uusi peli. Lisenssin onnellinen voittaja on italialainen Black Bean, joka värväsi WRC-pelin ääreen pääasiassa Superbike-peleistään tutun maanmiehensä Milestonen.

Muutamaan vuoteen ei puhtaasti ralliin keskittyviä pelejä olekaan juuri nähty, sillä laji joutui pelirintamalla sivuosaan yleisen kurassa päristelyn rinnalle. On siis piristävää nähdä jälleen puhdasverinen rallipeli, jonka ympärillä ei ole mitään ylimääräistä sirkusta.

Ralliuransa pelaaja joutuu aloittamaan kustantamalla omasta kukkarostaan Super-1600 -luokan ralliauton jolla ryhdytään kartuttamaan sekä mainetta että mammonaa. Hyvistä suorituksista palkitaan rahallisen korvauksen lisäksi uusilla sponsoreilla sekä autoon sovellettavilla väreillä ja teippauksilla.

Sponsorien tarroja läiskimällä autossa oleviin ennalta määrättyihin paikkoihin ansaitsee pelaaja palkintosummiensa päälle ylimääräisiä bonuksia. Rallin ajaminen ei ole halpa harrastus, joten budjetille on käyttöä etenkin hankittaessa seuraavaan luokkaan sopivaa kilpuria.  Kun juniori- ja vakioautosarjoissa grindaamista alkaa olla jokunen kausi takana, alkavat ylemmän tasonkin tiimit osoittaa mielenkiintoa pelaajaa kohtaan. Näin tie ammattikuskiksi WRC-sarjaan alkaa aueta.

Vanhoja varaosia

Uramoodin lisäksi pelistä löytyy kätevä harjoittelumoodi, jossa ajotaitojaan voi hioa suorittamalla lyhyitä haasteita. Niiden läpäiseminen ei ole Gran Turismojen lisenssikokeiden tapaan kuitenkaan vaatimus uramoodissa etenemiseen, vaan halutessaan voi myös hypätä suoraan tositoimiin.

Kavereita vastaan voi ajaa sekä verkossa että yhdellä konsolilla hot seat -moodissa, jolloin kukin pelaaja ajaa saman erikoiskokeen omalla vuorollaan. Kilpailijat näkyvät kuitenkin toisilleen aina haamuautoina joten kontaktia ei voi verkkopelissäkään ottaa. Rallipätkiä voi luonnollisesti treenata myös yksin kelloa vastaan.

Sinänsä lupaava rallipeli kompastuu kuitenkin valitettavan keskeneräiseltä tuntuvaan tekniseen toteutukseen. Pelin grafiikan suhteen on ilmeisesti jouduttu tekemään melko kovia kompromisseja riittävän nopean kuvanpäivityksen ylläpitämiseksi, sillä matalaresoluutioisista tekstuureista johtuen yleisilme on suhruinen ja ankea. Nykyisten, visuaalisesti näyttävien ajopelien rinnalla ei WRC:n yli viiden vuoden takaista tasoa oleva grafiikka juurikaan nosta kulmakarvoja.

Suurin pettymys on äänimaailma joka ei tunnu lainkaan sopivan kuvaan. Yli 8000 kierroksella kiertävän, huippuunsa viritetyn  Super-1600 -kilpurin moottorin ei kuulu ääntelehtiä kuin viimeisiään vetelevä perämoottori vastatuulessa. Moottorin äänet vaihtuvat töksähtäen samplesta toiseen ja niiden miksaustasot heittelevät villisti. Selkeää brittienglantia ääntävä kartturi sentään lausuu nuottinsa selkeästi ja niiden viiveen sai säätää valikoista oman maun mukaiseksi.

Vauhdin tiede ja hurma

Vaikka WRC on selkeästi rakennettu Superstars V8:n fysiikkamoottorille, ei näkymättömän tapin ympärille perustuva ajomalli tunnu yhtä häiritsevältä auton ajotavan ollessa rallityyliin irtonaisempaa. Erityisen haastavalta ajomalli tosin ei vaikuta, sillä kaikki avusteetkin poiskytkettynä se tuntuu silti aavistuksen verran helpommalta kuin esimerkiksi Dirt -sarjan pelit. Simulaatioksi peliä siis ei juurikaan voi kutsua mutta se pieni ripaus realismia jolla peliä on maustettu, nostaa sitä sentään muutaman pykälää perus-arcadeajelun yläpuolelle.

Rallipeleissä oleellinen vauriomallinnus toimii mainiosti, eikä se ole todellakaan pelkkä kosmeettinen ominaisuus. Pyörien kolhiminen kiviin vääntää ohjaus- ja tukivarsia, kun taas keulan rusikoiminen hajoittaa suurella todennäköisyydellä vähintään jäähdyttimen. Erikoiskokeiden välillä voi joko pyrkiä korjaamaan automaattisesti kaikki viat, tai jos auto on todella pahassa kunnossa eikä mekaanikkojen aika riitä kaikkeen, valita itse korjattavat osat.

Koska ajopelin keskeisin ominaisuus – itse ajaminen – on WRC:ssä viihdyttävää, on harmi että sen ympärille kasattu peli tuntuu jo valikoista lähtien karkealta ja viimeistelemättömältä. Etenkin täysin epäonnistunut äänimaailma tuhoaa ikävästi pelaamisen tunnelmaa. Kun lisäksi uramoodissa etenemisestä saatavat palkinnot eivät tunnu järin palkitsevilta, jää jäljelle enää satunnainen pikataivalten ajelu kelloa vastaan. Se ei kuitenkaan jaksa kovin pitkään pitää otteessaan ja mielenkiinto peliin lopahtaa valitettavan nopeasti.

 

Lue myös

F1 2010 (PC, PS3, Xbox 360)

Forza Motorsport 3 World Class Car Pack DLC (Xbox 360)

Moto GP 09/10 (PS3, Xbox 360)

MX vs. ATV Reflex (PS3, Xbox 360)

Saw II (PS3, Xbox 360)

SBK X: Superbike World Championship (PC, PS3, Xbox 360)

Vanquish (PS3, Xbox 360)