Uusimmat

Xbox 360 ja pelit

21.12.2005 00:00 Jukka O. Kauppinen

Peleinä:

-Call of Duty 2
-Condemned
-Gun
-Kameo
-King Kong
-Need for Speed: Most Wanted
-Perfect Dark Zero
-Project Gotham Racing 3
-Quake 4
-Tony Hawk’s American Wasteland

 

Call of Duty 2
Activision

Call of Duty 2 kehitettiin pc:n ohella myös Xbox 360:lle ja on erinomainen peli hiljentämään konsoleille naureskelevia pc-miehiä. Jo kuvaputkitelevisiolla peli näyttää äärimmäisen komealta. Monitoriin tai HDTV-vastaanottimeen kytkettynä versioiden erottaminen toisistaan on hankalaa, ellei mahdotonta. Xbox-version moninpeli on version Akilleen kantapää. Se tukee korkeintaan kahdeksaa pelaajaa, eikä pelityyppiä voi edes säätää haluamansa kaltaiseksi. Kaverien kanssa pelaamisen voi unohtaa, sillä peli täyttyy ensimmäisenä haaskalle ehtivistä. Jään odottamaan innokkaasti päivitystä.

Live: kahdeksan pelaajan nettisodat.
Marketplace: ilmaiseksi saatavissa kaksi pelitraileria, CoD2-teema (150 pistettä) ja joukko Gamer Pictureita.

Call of Duty 2:n 360-versio on hetkittäin äimistyttävän upea.

Condemned
Monolith Productions / Sega

Ei kokeiltu.

Lukijoiden kommentteja MuroBBS:stä:

– Erinomainen, raaka peli. Ahdistava tunnelma ja synkkä kuin helvetti.
– Kuuluu samaan sarjaan King Kongin kanssa Tajuttoman hyvä peli. Taistelut ovat hauskoja eikä pyssyttimiä tule ikävä, kun voi mesoa palokirveen ja lekavasaran kanssa!
– Condemned alkaa nyppimään, peli on alusta puoleenväliin aivan samaa äktiöniä ilman mitään muutoksia. Juoni jaksaa kiinnostaa ja toiminta on erinomaisen hauskaa, mutta peliä ei jaksa pelata pitkään kerrallaan.

Resident Evil? Ei vaan Condemned.

Gun
Neversoft/Activision

Lännenpeli Gun ilmestyi ensin vanhemmille konsoleille ja pc:lle, sitten myös Xbox 360:lle. Vaikka 360-versiota ei voi pitääkään kovin kumouksellisena, niin se on muihin versioihin nähden selvästi paras – ja samalla erittäin viihdyttävä lännenseikkailu. Toiminta on nopeatempoista ja pelimekaniikassa on veikeitä ajatuksia. Maxpaynemainen ajan hidastus revolveritaisteluissa luo mahtavia tilanteita. Hevosella ratsastaminen pyssynpaukkeen ympäröimänä on myös hauskaa. Peli ei kuitenkaan ole sinänsä sen kummempaa mitä aiemmillakaan konsoleilla ei ole jo nähty, mutta jälleen kerran 360 tuo pisteet kotiin upeamman grafiikkansa ansiosta. Etenkin lähietäisyyksiltä ihmisten kasvot ja eleet ovat hämmästyttävän eläviä, ja pelin animaatio ja ulkonäkö on parhaimmillaan huikaisevaa. Tästä on helppo nauttia. Sääli vain että varsinainen peli on tiukalla pelitahdilla turhan lyhyt.

Live: kurjuuden kurjuus, ei moninpeliä. Tästä olisi saanut mahtavan länkkärinettiräiskinnän.
Marketplace: kaksi ilmaista traileria, teemapaketti (150 pistettä), nippu peliartistien luonnoksia (160 pistettä) ja iso tukku Gamer Pictureita.

Hopoti hoi. Gunissa saa ratsastaakin.

Kameo
Rare / Microsoft

Kameo on 360:n odotetuin yksinoikeuspeli ja syystäkin. Todella, siis todella kauan tekeillä ollutta peliä tehtiin alkujaan Nintendo 64 -laitteelle, ja sittemmin sen tekoa on jatkettu konsolilta toiselle. Kannatti odottaa. Se on visuaalisesti ja tyylillisesti ehdottomasti nextgenein 360:n peleistä, vaikka se ei kaikkia pelaajia puolelleen voitakaan. Onhan kyseessä ”vain” kolmiulotteinen tasohyppely-puzzleilu, jota on nähty lukemattomat kerrat aiemmin. Vai onko sittenkään? Kameossa on otettu hieno lähestymistapa. Pelaajaa ei hämätä hirveällä määrällä kontrolleja, vaan peliä on kerrankin osattu yksinkertaistaa taidokkaasti. Pelaaminen on helppoa, sillä käytettäviä kontrolleja on kerrankin vähemmän kuin ohjaimessa nappeja. Silti peluu ei ole suoraviivaisen yksinkertaista. Pelihahmo, pikkuinen keijutyttö, kun oppii pelin etenemisen myötä muuttumaan moneksi erilaiseksi otukseksi, joita on käytettävä vastaantulevien puzzlejen ratkomiseen. Hahmojen erilaisuus luo peliin yllättävää rikkautta. Rikkautta löytyy myös visuaaliselta puolelta, joka on yksinkertaisesti sanottuna aivan äimistyttävää. Pelimaailman yksityiskohtaisuus ja väririkkaus on nähtävä livenä, niin kaunista se on. Tätä kelpaa katsella ilokseenkin, eikä haittaa että keiju on pirskatin söpö.

Live: ei online-moninpeliä, vain kaksinpeli jaetulla ruudulla. Peli lähettää yksinpelipisteet Liveen, josta voi katsoa miten omalla ystävälistalla olevat tutut ovat pärjänneet samoilla kentillä.
Marketplace: maksuton pelattava demo, kaksi pelitraileria, ilmainen Kameo-jouluteema konsoliin, seitsemän maksullista teemaa 150 pistettä kukin sekä pitkä liuta muuta graafista herkkua Gamer Picturesien muodossa.

Lukijoiden kommentteja MuroBBS:stä:

– Hauska peli hienoilla grafiikoilla.
– Ihan kiva peli, vaikka henkilöhahmot ovat jotenkin typeriä ja juonikin on vähän niin ja näin… Peli on siistin näköinen ja kontrollit opeteltuaan äktiön tuntuu todella mukavalta.

– Kameo on alkanut hieman kiinnostaa, mutta se maailma on aivan tajuton. Typeriä hahmoja typerillä äänillä puhumassa typeriä asioita. Itse peli on erittäin epäjohdonmukainen.
– Kameo oli aluksi aivan tönkkö peli, joka ei jaksanut innostaa. Nyt siitä on vaikea päästää irti. Peli on erittäin kaunis ja innovatiivinen.

Viherkeijukainen on poikkeuksellinen pelisankari.

King Kong
Ubisoft

Peter Jacksonin suurelokuvaan pohjautuva videopeli on eräs onnistuneimmista lisenssipeleistä koskaan. Xbox 360:llä jälki on todella komeaa. Vaikka 360-versio onkin pohjimmiltaan sama kuin pc:llä ja tehokkaammillakin konsoleilla, niin ulkoasussa ollaan konsolimaailman kärjessä. Peli tekee hyvän vaikutuksen jo alkumetreillä, mutta jahka pelaaja törmää itseensä jättiläisgorillaan ja tämän yhtä suuriin vastustajiin, silloin leuka loksahtaa. Tässä suhteessa King Kong toimiikin hienosti todellisena tehokonsolin markkinamiehenä. King Kong on nautittava toimintaseikkailu myös pelillisesti, joskin sen suoraviivaisuus ei välttämättä sovellu joka pelaajalle. Ranskalaisen ohjaajan näkemys on silti virkistävä ja tarjoaa pelaajille upean uuden näkökulman uuden King Kong -elokuvan maailmaan. Peli on muuten varustettu myös suomenkielisellä tekstityksellä.
Live: ei moninpeliä
Marketplace: vain kaksi leffatraileria. Köyhää. Köyhää!

Lukijoiden kommentteja MuroBBS:stä:

– Aivan jumalainen peli! Siis huh mikä fiilis! Suosittelen tätä peliä kaikille seikkailu-FPS -genren ystäville.
– King Kong tuli sitten mentyä läpi. Lopun New York on kyllä ihan hienon näköinen, mutta pelillisesti kamala. Tekijätiimi on tarinankerronnassa ala-asteen tasolla, sillä Jack/Kong-vaihdos pelin aikana on vain pari kertaa ollut sulava. Joistain tekstuureista kyllä huomaa, ettei Kongia ole kehitetty 360:lle, vaan PS2:lle ja muille edellisen sukupolven vehkeille.

Kong ei ole ainoa iso juttu King Kongissa.

Need for Speed: Most Wanted
EA

EA:n ajopeli puhkuu vauhdin tuntua. Ja asennetta. Vahvasti tarinapainoinen autopeli on täynnä kiillotettuja kulkupelejä ja tahallisen yliampuvaa tarinaa. Asenneongelmia pelillä ei ole, vaan sitä riittää muillekin jaettavaksi. Hauskakin se on, jos pitää puhtaasta arcadeajamisesta. Tähän verrattuna Gotham 3:kin on täysimittainen simulaattori, vaikka sekin on sentään tyylipuhdas arcadeajelu. Tiukan asenteen ohella Most Wantedin silmiinpistävin ominaisuus on efektitäyteinen grafiikka. Sinänsä yksinkertainen ulkoasu on kuorrutettu massiivisella tehostemäärällä. Ajamiseen on saatu näin hienoa vauhdin ja melkeinpä yliäänikiitämisen tuntua. Hauska detalji on maxpaynemainen ajanhidastus, jolla voi ottaa tiukkoja kurvia millimetrintarkasti. Eihän Most Wanted nyt niin erikoinen peli silti ole loppumetreillä, mutta joka tapauksessa erittäin taidokkaasti tehty kevyt ajopeli. Xbox 360:llä peli on konsoleista komeimmillaan, ja selättää esimerkiksi PS2-version vasemmalla kädellään ulkoasun ja suorituskyvyn mittapuilla.

Live: ei kokeiltu
Marketplace: ilmainen pelattava demo ja kaksi traileria. Pieni mutta viimeisen päälle asiallinen pelitarjonta.

Lukijoiden kommentteja MuroBBS:stä:

– Miten on nätti peli! Vauhdin tuntu on omaa luokkaansa ja tehosteet nättejä katsella.

Efektit tekevät elokuvan, miksei siis myös pelin?

Perfect Dark Zero
Microsoft

Joanna Darkin seikkailuja kuvaava scifi-toimintaseikkailu on komeaa tekniikkapainotteista 3d-toimintaa. Peli hyödyntää hyvin 360:n mahdollisuuksia visuaalisella rintamalla, ja action on herkkua silmille. Maisemien värikkyys ja hahmojen pikkutarkka ulkoasu animaatioineen pistää nopeasti silmään. Valoja ja varjoja hyödynnetään upealla tavalla. Parhaimmillaan PDZ onkin videopelien kauneimmasta päästä. Sisällöllisesti peli on perinteisempää kamaa. Tutun pelisarjan muottia on toki vaikea muokata liikaa, joten Joanna Darkin aiempia seikkailuja seuranneet ja 3d-actionfanit ovat nopeasti kotonaan. Eihän tämä ole aivan ”Halo mutta pääosassa nainen” ole, mutta kokonaisuus toimii ihan mukavasti.

Live: nettipeli toimii hyvin. Pelaaja voi liittyä muutamalla napsauksella satunnaiseen käynnissä olevaan peliin, tai määritellä haun tarkemminkin. Online-pelimuotoja on toistaiseksi kaksi erilaista: deathmatch ja Counter-Strikemäinen darkops. Darkopsissa on lisäksi joukko erilaisia skenaarioita, joilla toimintaan saadaan paljon vaihtuvuutta. Nettipeli on toimiva kokonaisuus, jonka tahti on tasaisempi ja rauhallisempi kuin esimerkiksi Quake 4:n deathmatchissä. Tämä ei ole niin reaktiopeliä, vaan sijansa on myös taktikoinnilla ja juonimisella. Online-peluu tuo peliin paljon lisäarvoa yksinpelien päättymisen jälkeen. Nettipelin lisäksi Moninpeli onnistuu nelistään samalla konsolilla jaetulla ruudulla, ja lähiverkossa useammalla 360:llä.
Marketplace: kaksi pelitraileria, yksi ilmainen Raren teema, kolme maksullista teemaa ja nippu Gamer Pictureja ja pikkuherkkuja Raren vanhoista peleistä.

Lukijoiden kommentteja MuroBBS:stä:

– Kaunis mutta tylsä, ei sytytä.
– Nettipeli on kyllä hauskaa, mutta yksinpeli ei ole minulle vieläkään auennut. Koko pelissä nyppii eniten aseiden ääliömäinen tehottomuus.

Joanna Dark on kovin naispäähenkilö sitten B-luokan tekeleisiin vajonneen Lara Croftin.

Project Gotham Racing 3
Bizarre Creations / Microsoft

PGR2 oli edellisenkin Xboxin upeimpia ajopelejä, ja on sitä edelleenkin. Nyt 360:lle ilmestynyt PGR3 on oikeastaan sarjan neljäs osa, sillä virallinen esikoinenhan ilmestyi aikoinaan Dreamcastille. Ja meno on ollut kovaa siitä lähtien. Sarja on panostanut ennen kaikkea tyyliin, äärimmäiseen stailailuun ja mahtavasti kromattuihin pintoihin. Ja se meininki onkin nyt aiempaankin menevämpää. Tosin pelin ulkoasu on vaatimaton. Se ei todellakaan heijasta ”uuden sukupolven grafiikkaa”, vaan vaikuttaa ensi näkemältä enemmänkin vain hyvin tehdyltä Xbox-peliltä. Vasta myöhemmin silmiin tarttuu asioita, joita ei olisi voitu tehdä vanhemmilla laitteilla. Maisemat ja radat eivät ihmeemmin hätkäytä, mutta autojen polygonimäärät ja graafiset efektit kyllä huomaa. Mutta tekniikasta viis – tärkeämpää on erinomainen pelattavuus, sillä sitä PGR3 puhkuu. Ajettavuus on erinomainen ja autojen mahtava lukumäärä tarjoaa paljon kokeiltavaa. Yksittäiskisat ovat mainiota hupia, mutta varsinaiset uratilat ovat erittäin hauskoja ja palkitsevia, etenkin kun niitä ajaa onlinessa toisia ihmiskuljettajia vastaan. PGR3 onkin eräs 360:n parhaista alkuvaiheen julkaisuista, vaikka sitä ei graafisesti heti uskoikaan. Mutta pelattavuus ratkaisee, minkä monet muutkin pelitekijät saisivat muistaa. Ja sitä on tässä tarjolla yltäkylläisesti.

Live: PGR3:n vahvuus on ennen kaikkea online-peluussa. Xbox Live -tuki on yksinkertaisesti loistelias. Tämä peli elää verkossa ja verkosta. Online-kisoja voi ajaa 2-8 pelaajan kera, uramoodi toimii myös netin kautta ja satunnaisia pikakisoja on käynnissä koko ajan. Peliseuraa ei tarvitse todellakaan etsiä. Peleissä ei ole mainittavaa lagiakaan. Ainut miinus löytyy kisojen perustamisessa, asetuksia olisi näet kiva määritellä tarkemminkin. Liven kautta voi myös katsella toisten ihmisten kilpailuja, kuin televisiosta ikään. Voi vain hämmästellä mitä kaikkea Live-palvelu PGR3:ssa tarjoaa, ja mitä sillä voidaankaan myöhemmin luoda.
Marketplace: kaksi ilmaista pelitraileria. Marketplacea voi selailla pelin sisäisestä valikosta.

Lukijoiden kommentteja MuroBBS:stä:

– Aivan järkyttävän hyvä peli, varsinkin Livessä. Grafiikka loistaa.
– Loistavin autopeli sarjassa NFS:t, Forza, GT:t. Ohjattavuus sopivasti arcaden ja realismin väliltä. Autojen fysiikka on tarpeeksi realistinen ja niihin on käytetty kiitettävän paljon polygoneja. Toimii paremmin kuin osasin odottaa.

– Tämä on kyllä aivan must! Online Career on aivan jumalaisen hienoa pelattavaa. Siis uratila, jota pelataan pelkästään netissä – WOW! Grafiikat, ohjattavuus ja kaikki on kohdallaan. Vauhdintuntua ei ole yhtä paljoa kuin esimerkiksi Need for Speedissä (Most Wanted), mutta ohjattavuus ja mutkien hoitaminen Kudospisteiden arvoisesti on paljon parempi.
– Vaikka peli näytti erittäin sulavalta, niin grafiikka oli pettymys. Mielettömän pehmeän näköistä, tuli vanhat bilineaariset filtteröinnit mieleen. Koneen puolustukseksi täytyy kuitenkin sanoa, että ulkonäöllinen yksinkertaisuus näyttää pelin syyltä eikä konsolin.

Gotham Racing 3. Toimii.

Quake 4
iD Software / Activision

Legendaarisen pelisarjan neljäs osa palaa kohti alkuperäisiä juuriaan, mutta entistä upeamman teknologian vauhdittamana. Pelaaja sotii jälleen kerran Quake-pelien perinteisiä vihollisia, Stroggeja, vastaan, mutta tällä kertaa taisteluja käydään jo näiden kotiplaneetalla. iD Software on panostanut tällä kertaa poikkeuksellisen paljon tarinaan, mutta sitä höystetään vallan äimistyttävällä kuorrutuksella. Muutoinkaan ei Quake 4:n 360-versiota voi oikein kutsua. Pelissä on upean ulkoasun ja hienojen äänien ansiosta vahvasti tunnelmaa, joka pitää pelaajankin varpasillaan. Eikä siihen edes tarvita Doom 3.n kaltaista ikipimeyttä. 360-versio yltääkin jopa pc-version tasolle näyttävyydessään. Silti peli ei tunnu mätsäävän täysin kokonaisuutena – se on vain tutun lämmittelyä, eikä sellaisena mitenkään ainutlaatuista.

Live: nopeakäyttöinen live-käyttöliittymä, jolla voi nopeasti liittyä meneillään oleviin peleihin tai perustaa oman pelisessionsa. Haku saisi kuitenkin olla monipuolisempi. Pelaaja voi selata pistetilastoja ja löytää yhdellä napinpainalluksella oman sijoituksensa. Online-pelaaminen toimii hyvin eikä lagiakaan esiintynyt. Eri pelimuotoja ovat deathmatch, team deathmatch, capture the flag, arena CTF ja Tourney. Kokonaisuutena 360:n parhaimmistoon kuuluva nettipeli
Marketplace: Quaken Marketplace-osastoon pääsee kätevästi suoraan pelin valikon kautta. Tarjolla on kirjoitushetkellä ilmaiseksi kaksi traileria ja maksua vastaan Quake 4 -teema Xboxiin (150 pojoa), sekä joukkoa Gamer Pictureita 20 pojon kappalehinnalla.

Lukijoiden kommentteja MuroBBS:stä:

– Yksinpeli on tarpeeksi vaihteleva ja viholliset alistuvat aseiden edessä riittävän aidosti. Peli näyttää ihan hienolta (vrt. muut konsolit, muut pelit) tekstuurien keskinkertaisesta tarkkuudesta huolimatta, mutta ruudunpäivitys on aivan mitä sattuu. Moninpeli on hauskaa. Harmi vain, että joko pelaajia ei ole tai pelinhaku on perseestä.

Hieno yksinpeli, toimiva moninpeli.

Tony Hawk’s American Wasteland
Activision

Tonin uusin skeittailupeli lähestyy lautailuelämää hieman erikoisemmalta kantilta. Tällä kertaa tapahtumia seurataan tiukasti tarinapohjaisesti, kun nuori skeittipoju yrittää todistaa itseään suurkaupungin ylimielisille skeittareille. Xbox 360:llä peli ei kuitenkaan tyystin vakuuta, vaikka se onkin konsoliversioista paras. Peli on aika suora käännös muista versioista, ja sitä on paranneltu lähinnä grafiikkarintamalla. Tekstuurit ovat esimerkiksi Xbox-versiota nätimmät ja tarkemmat. Valaistukset toimivat vanhoja konsoleita paremmin. Hahmoissa ja näiden vaatteissa erottaa selvästi detaljeja, joita vanhemmilla konsoleilla ei ole voitu toteuttaa. Tulokset ovat hienovaraisia, mutta tuovat silti 360-versioon selvää lisäarvoa. Peliä voi kuitenkin pitää varsin kevyenä 360:n tehoihin nähden, minkä johdosta siinä on yksi bonus: peli pyörii erittäin sulavasti ja nykimättä. Mutta pelillisesti Wastelandin 360-versiossa ei ole oikeastaan mitään mainittavaa eroa

Live: hyppiminen sujuu myös Liven kautta toisten pelaajien kanssa, mutta se tuntuu lähinnä väkisin liimatulta lisältä ilman sen kummempaa vetovoimaa.
Marketplace: kaksi ilmaista traileria, teema (150 pistettä) ja Gamer Pictureita.

Tony ei lämmitä.

Arvioimme lisää 360-pelejä sitä mukaa kuin niitä saapuu. Lisäksi osasta julkaistaan eDomessa kattavammat arvostelut.