Uusimmat

Ys: Origin (PC)

25.06.2012 18:30 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Nihon Falcom
Julkaisija: XSEED
Testattu: PC i7/2600K, 8Gt muistia, Radeon HD 6870, Windows 7 64bit
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Pentium III 1GHz tai vastaava, 1Gt muistia, 64Mt näytönohjain, Windows XP/Vista/7
Pelaajia: 1
Hinta: 15,99e
Pelin kotisivu:http://www.worldofys.com/yso/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Legendaarinen Ys-toimintaroolipelisarja on Euroopassa suhteellisen tuntematon, sillä sen harvat englanninkieliset käännökset on yleensä tehty varsin pienille alustoille, kuten PSP:lle. Historia palaa kuitenkin yllättävää kautta.

Vanhojen jenkki-Squaren hemmojen muodostama XSEED Games -firma on nimittäin päättänyt tuoda PC:llä vähälukuisen japsiropejen lajityypin edustajia PC-pelaajille. Firman edellinen peli Ys: Oath at Felghana oli jo hyvä yritys, mutta toinen kokeilu Ys: Origin jo räjäyttää potin.

Oath at Felghanan tai minkä tahansa muun Ys-sarjan pelin tapaan kyseessä on toimintaroolipeli, joka yhdistää kevyet puzzlet ja tasoloikkaelementit reaaliaikaiseen toimintaan ja ja erityisesti vaikeisiin pomomatseihin.

Tarinaltaan ja asetelmaltaan Origin on perinteisiin luolastoympäristöihin sidottua ja yksinkertaisen dialogin siivittämää Oath at Felghanaa mielenkiintoisempi. Hirmuisen pahat demonit ovat ajaneet ihmiskunnan pakoon maan pinnalta, mutta ylhäisessä jumaluudessa eläminen muodostuu ongelmaksi kun hyvinvoinnista vastaavat jumalattaret katoavat. Niinpä neitosia on lähdettävä pelastamaan, eikä tarvitse arvata kuka on reissussa mukana.

Toisin kuin Ys -peleissä yleensä, Originin päähenkilö ei suinkaan ole nuori ritarinkloppi Adol Cristin. Hahmovaihtoehtoja on kolme, joista kaksi on valittavissa alussa: soturityttö Yunica ja taikuri Hugo. Hahmovalinta ei ole pelkästään kosmeettinen, vaan se vaikuttaa käytössä olevien taitojen lisäksi muun muassa dialogiin ja osaan pomotaisteluista.

Ympäristöllisesti peli on sidottu mystiseen, korkeaan torniin jonne jumalattaret ovat omasta tahdostaan ja tuntemattomasta syystä astuneet. Tornia kivutessa maisemat muuttumat, hirviöt vaikeutuvat ja tapahtumia ympäröivä salaisuuksien verho raottuu. Suppeasta peliympäristöstään huolimatta tarina on huomattavasti mielenkiintoisempi kuin Oath at Felghanassa, ja dialogi kaikin puolin laadukkaampaa.

Halpaa ja hyvää

Oath at Felghanan suurimmaksi ongelmaksi muodostuivat suhteellisen ankea graafinen ulkoasu ja hiukan kömpelöt kontrollit. XSEED on kuitenkin Originin kanssa kiinnittänyt molempiin osa-alueisiin huomiota. Grafiikka on huomattavasti terävämpää, ja pyörii sulavammin. Nyt isot ja vaikeat pomohirviöt ovat oikeasti komeita, Felghanassa ne kun jäivät välillä kasoiksi ylisuuria spritejä. Silti peli pyörii nykymittapuun mukaan museokamaksikin katsottavalla laitteistolla.

Myös kontrolleja on hiottu. Taistelu, loikkiminen ja hahmojen yleinen vastausherkkyys on hiottu lähes millisekunnin tarkaksi, ja hyppyjen sekä erilaisten monimutkaisten hyökkäysten suorittaminen on entistä helpompaa. Tämä onkin hyvä, sillä pelin pomot, puzzlet ja tasoloikkakohdat eivät aina päästä pelaajaa helpolla.

PC-maailman JRPG-valikoima on tätä nykyä suorastaan onneton, ja jo Oath at Felghana oli tervetullut piristysruiske. Origin sen sijaan on loistava. Hiukan yli viidentoista euron hinnalla saa kivan näköisen, kaikin puolin toimivan rooliseikkailun joka ei jätä kylmäksi millään osa-alueella.

Pituutta ei ole yhtä paljon kuin Oath at Felghanassa, mutta toisaalta Originin maisemat ovat mielenkiintoisempia, tarina parempi ja yleisestikin sitä pelaa paljon mieluummin. Lisäksi päähenkilöiden tuoma vaihtelu tarjoaa peliin tykästyneille hyvän syyn uudelleenpeluuseen tai jopa kahteen.

Ys: Origin on peukun arvoinen nappisuoritus monestakin syystä. Ei vähiten siksi, että viimeistään se osoittaa minkä takia Ys-sarja on saavuttanut klassikkoasemansa. Tärkeämpää on se, että pelin hiominen huokuu XSEEDin rakkautta ja intoa projektiaan kohtaan. Näiden mieltä ylentävien tosiasioiden lisäksi Originin tilannetta ei huononna yhtään se., että pelikesä on tähän mennessä ollut lievästi sanottuna surkea. Ys: Origin on erinomainen ja ennen kaikkea kohtuuhintainen paketti. Japsiropeja ei PC:llä ole paljoa, mutta onneksi ne ovat sentään laadukkaita. Final Fantasy VII PC:n uudelleenjulkaisua odotellessa. Kiitos.

Ys: Originin voi lunastaa muun muassa Steamistä.

 

Lisää aiheesta

Ys: Oath at Felghana (PC)

Disgaea 4: A Promise Unforgotten (PS3)

Pandora’s Tower (Wii)

Dark Souls (PS3, Xbox 360) 

Lue myös

Air Traffic Controller (DS)

Battleship (PS3, Xbox 360)

Counter-Strike: Global Offensive -ennakko (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Dirt Showdown (PC, PS3, Xbox 360)

Dragon’s Dogma (PS3, Xbox 360)

Ratchet & Clank Trilogy (PS3)