Uusimmat

Zhu Zhu Pets Featuring The Wild Bunch (Wii)

02.05.2011 16:50 Juho Anttila

Tekijä: Black Lantern Studios
Julkaisija: Activision
Testattu: Wii
Saatavilla: Wii
Pelaajia: 1-2 (samalla konsolilla)
Pelin kotisivu: Zhu Zhu Pets Featuring The Wild Bunch
Arvostelija: Juho Anttila

Rikastuminen on helppoa. Ei tarvitse kuin keksiä idea söpöistä robottihamstereista. Sitten palkataan muutama kiinalainen tuotantolinjalle ja miljoonat suorastaan tulvivat tilille. Zhu Zhu Pets on juuri tällainen ilmiö.

Megasuosittujen lelujen siivellä kelpaa myydä vaikka lisenssipeliä. Näin, kirosana on mainittu. Kun ennakko-odotukset on asetettu sopivasti lattiatasoon, on aika tarkistaa, sopiiko peli edes kohderyhmälleen.

Kun puhutaan leluista, jotka kiehtovat todennäköisimmin neljästä kahdeksaan vuoden ikäisiä tyttöjä, voisi kuvitella tarjolla olevan söpöä puuhapelailua. Zhu Zhu Pets tekee kuitenkin yllättävän lajityyppivalinnan. Tarjottimella lepää nimittäin ääriperinteinen 2d-tasoloikka söpöllä piirrosgrafiikalla kuorrutettuna.

Pahatkaan ei ole kuin vähän tuhmia

Taustatarina, joka esitetään muuten englanniksi ehkä historian ärsyttävimmällä kertojanäänellä, on yksinkertainen. Villi joukko, porukka, joka ei ole paha, mutta jonka pilat menevät joskus hieman liian pitkälle, on kaapannut Zhu Zhu -hamstereiden kaverit. Ystävät saa takaisin, jos voittaa villikot hipassa. Panokset ovat siis korkealla.

Pelastusretki kulkee läpi kuuden maailman, jossa jokaisessa on kuusi kenttää. Nokkelimmat laskivat jo, että pelattavaa riittää siis yhteensä 36 kentän verran. Ensisijainen tavoite on päästä kunkin alueen loppuun saakka.  Täydellisyyttä tavoittelevat keräävät myös kaikki runsaslukuiset kolikot ja piilotetut tähdet sekä pyydystävät matkan varrella piileskelevät villin joukon jäsenet.

Kenttäsuunnittelu käy ansiokkaasti läpi lajityypin kliseitä lisäämättä niihin juuri mitään omaa. Hissit, liikkuvat tasot ja ilmapallot, joiden päällä voi pomppia korkeammalle ovat tuttua tavaraa aika monesta muustakin tasohyppelypelistä.

Joissakin kentissä hyödynnetään erilaisia apuvälineitä. Pomppiva jousi tuo mieleen Super Mario Galaxyn, paitsi että toteutus on kehnompi. Imuri hidastaa liikkumista, mutta kerää mukaansa kaikki kolikot ja aarteet lähiympäristöstä. Kuumailmapallo ja supersankarin viitta ovat keksintöjä hauskemmasta päästä ja talvimaisemissa suksistakin on kummasti iloa.

Välillä vaihtelua haetaan eräänlaisilla ajo-osuuksilla. Kilpa-ajosta on aika rohkeaa puhua, koska pelattavuudeltaan yhtä lailla sivulta kuvatut osiot eivät juuri eroa peruspelistä. Pelattavuus vain on asteen verran kömpelömpää, sillä eihän auto hypi yhtä ketterästi kuin hamsteri. Miksi auto hyppii ylipäätänsä, sitä ei selitetä.

Peliä ohjataan joko vaaka-tasoon käännetyllä wiimotella tai classic-ohjaimella. Näistä jälkimmäinen on selvästi intuitiivisempi vaihtoehto. Nappeja ei ole tuhlailtu, liikkumiseen käytetään ristiohjainta ja sen lisäksi tarvitaan käytännössä vain hyppynappulaa, turbonappia ja kolmatta painiketta erikoiskykyjen aktivoimiseksi. Yksinkertaista ja retroa, hieman jopa liikaakin.

Kohderyhmä hakusessa

Pelihahmonsa saa valita useasta erilaisesta hamsterista. Se jos mikä on kivaa. Vähemmän mukavaa on sen sijaan se, ettei hahmoilla ole muuta eroa kuin ulkonäkö. Uudelleenpeluuarvoa ei siis juuri löydy hahmovalinnan puolelta.

Tämä on suuri puute, sillä Zhu Zhu Pets on todella lyhyt peli. Kaikkien kenttien läpäisemiseen ei saanut kulumaan kuin kolmisen tuntia tehokasta peliaikaa, vaikka kuinka käyttäisi aikaa kaikkien salaisuuksien etsimiseen. Peliä voi pelata kahdestaankin, mutta käytännössä kaveruksesta ei ole mitään ylimääräistä hyötyä. Esimerkiksi legopeleistä tuttuja puzzleja on turha odottaa.

Ehkä kaikkein eniten Zhu Zhu Petsissä häiritsee se, miten pahasti pelin kohderyhmä on hukassa. Eihän peli juuri tarjoile haasteita, ainakaan paatuneelle veteraanille, eikä kymmenvuotias testihenkilökään turhautunut kuin parissa paikassa. Sen sijaan alle kouluikäiselle hamsteristille varsinkin myöhemmät kentät ovat aivan liian vaikeita.

Virhe ollaan todennäköisesti tehty jo pelityyppiä valitessa. Kuten alussa mainitsin, kohderyhmän tarpeisiin sopisi paljon paremmin vaikkapa Littlest Pet Shop -pelien kaltainen puuhastelu. Tasohyppelyikäisten mielestä Zhu Zhu -hamsterit ovat jo liian lapsellisia eikä peli jaksa kiinnostaa, etenkään, kun se ei lopulta ole edes laadultaan kovin kummoinen.

Lyhyt kesto, suhteellisen karu joskin selkeä ulkonäkö ja yllätyksetön kenttäsuunnittelu muodostavat pelin, jonka paikka olisi kaupan hyllyn sijaan latauspalvelussa. Useamman kympin hintaisena Zhu Zhu Pets tarjoaa aivan liian vähän vääränlaista ja liian heikkolaatuista sisältöä tyydyttääkseen muiden kuin aivan fanaattisimpien hamsterifanien pelinälän.

 

Lisää aiheesta

Patapon 3 (PSP)

PlayStation Move Heroes (PS3)

PopCap Hits (Xbox 360)

Rango (PS3, Wii, Xbox 360)

Lue myös

Dissidia 012 Final Fantasy (PSP)

Echochrome II (PS3)

Outland (PS3, Xbox 360)

Portal 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Test Drive Unlimited 2 (PC, PS3, Xbox 360)