UUSIMMAT

Peliriippuvuuden tautiluokitusta kritisoidaan rankasti: ”Trivialisoi todellisia mielenterveysongelmia”

03.01.2018 13:40 | Muropaketin toimitus

WHO:n uuden ICD-11 -tautiluokitusjärjestelmän luonnoksessa peliriippuvuudelle annetaan oma luokitus. Nyt Entertainment Software Association on antanut kriittisen lausunnon asiasta.

Kuten jo aiemmin kerroimme, on World Health Organizationin uuden ICD-tautiluokitusjärjestelmän luonnoksessa annettu oma diagnoosikriteerinsä peliriippuvuudelle. WHO:n päätös on herättänyt runsaasti keskustelua, ja eritysesti on kritisoitu sitä, miksi pelit nostetaan erilleen kaikista muista toiminnoista, joiden harrastaminen voi mennä liiallisuuksiin.

Nyt videopeliteollisuuden toimijoiden järjestö Entertainment Software Association on julkaissut oman lausuntonsa asiasta, kertoo Games Industry. ESA uskoo WHO:n tietävän, että ”terve järki ja objektiivinen tutkimus todistavat, etteivät videopelit ole addiktiivisia”.

”Virallisen leiman laittaminen siihen trivialisoi holtittomasti todellisia mielenterveysongelmia, kuten masennusta ja sosiaalista ahdistuneisuutta, jotka ansaitsevat hoitoa ja huomiota lääketieteelliseltä yhteisöltä.”

ESA:n lausunnossa pelaajat rinnastetaan innokkaisiin urheilufaneihin ja muiden viihdemuotojen kuluttajiin, sekä muistutetaan siitä, että videopelejä pelaa maailmanlaajuisesti yli 2 miljardia ihmistä.

”Kannustamme voimakkaasti WHO:ta muuttamaan suuntaan suunnitellussa toiminnassaan.”

WHO:n uuden ICD-11 -tautiluokituksen luonnoksessa mainitaan erikseen sekä peliriippuvuus että ”haitallinen pelaaminen” (hazardous gaming). Kyseessä on kuitenkin vasta luonnos, eikä järjestelmää ole vielä hyväksytty. Käytössä on yhä ICD-10 -järjestelmä, joka on ollut Suomessakin käytössä vuodesta 1996 lähtien.

Muropaketin uusimmat