Pelistriimaaja sai bannit Games Done Quick -tapahtumasta – syynä vihapuhe somessa

14.01.2020 09:45 Muropaketin toimitus

Awesome Games Done Quick -tapahtuma keräsi miljoonia hyväntekeväisyyteen, mutta kohuilta ei vältytty.

Pikapelaamiseen keskittyvä Games Done Quick -tapahtuma järjestettiin jälleen viime viikolla talvimuodossaan, eli nimellä Awesome Games Done Quick. Tällä kertaa viikon mittaisessa pelistriimissä kerättiin yli kolme miljoonaa dollaria Prevent Cancer -hyväntekeväisyyssäätiölle.

Kotaku raportoi kuitenkin, että paikan päällä nähtiin erikoinen tilanne, kun speedrun-pelaaja Luzin osallistumisesta nousi kohu, joka johti lopulta banneihin koko tapahtumasta. Ennen Luzin ja kahden muun pelaajan Final Fantasy VIII -striimiä levisi sosiaalisessa mediassa kuva Luzin Twitter-profiilista ja hänen arveluttavista twiiteistään.

Käytännössä Luzin profiili ja twiitit sisältävät vihapuhetta naisia ja transsukupuolisia kohtaan, ja hän on myös kertonut kannattavansa Espanjan äärioikeistolaista Vox-puoluetta. Asian tultua Games Done Quick -tapahtuman tietoon, he asettivat Luzin pelikieltoon, joka estää häntä tarjoamasta omia pelisuorituksia tuleviin tapahtumiin. Luz ehti kuitenkin pelata tämän vuoden striiminsä suunnitellusti.

GDQ:n mukaan Luzin mielipiteet ovat yksinkertaisesti tapahtuman arvojen vastaisia. Tapahtumaa on kritisoitu epäselvistä säännöistä, mitkä johtivat tässäkin tapauksessa kiistelyyn GDQ:n päätöksen oikeudenmukaisuudesta.

Tapahtuman edustaja mukaan kaikki GDQ:t ovat erilaisia, ja järjestäjät joutuvat mukautumaan muuttuviin olosuhteisiin. Sääntöihin on myös hiljattain lisätty kohta käytöksestä, jota striimaajilta ei hyväksytä edes striimin ulkopuolella.

Seuraava Games Done Quick -tapahtuma järjestetään kesällä. Kahdesti vuodessa järjestettävä tapahtuma on kasvattanut tasaisesti suosiotaan, ja myös hyväntekeväisyyteen kerättävät summat ovat nousseet runsaasti viime vuosina.