13 vuotta vanhan pelin uudelleenjulkaisu kertoo vanhojen pelisarjojen IP-oikeuksien jäljittämisen haasteesta

24.11.2015 11:00 | Jukka O. Kauppinen

Muutama viikko sitten Steamissä julkaistu Impossible Cretures -naksusotaklassikko värisytteli hieman kulmakarvoja. Jaa, 13 vuotta vanha peli, nyt Steamissä, mitäs kummaa? Jännemmäksi tilanne muuttuu sillä, että se oli aikoinaan yksi ensimmäisistä peleistä, jolla Steamiä ylipäätään demonstroitiin pelaajakansalle. Mutta sitä ei julkaistu silti ikinä Steamissä. Eikä olisi nytkään, ellei yksi mies olisi niin kovasti tykännyt siitä.

Nordic Gamesin Reinhard Pollice näet tykkää yhä kovasti kyseisestä pelistä, ja kun THQ meni muutama vuosi sitten konkkaan, niin Pollice mieli sen oikeuksia konkurssihuutokaupasta. Mutta sitten pitikin ruveta jo salapoliisityöhön.

Impossible Creaturesin oikeuksien jäljitys kuvaakin hyvin sitä ongelmaa, minkä kanssa retron rakastajat joutuvat painimaan, kun vanhojen pelisarjojen oikeuksia jäljitetään.

THQ näet omisti Impossible Creatures -pelin nimen, trademarkin. IP-oikeudet näyttivät kuitenkin olevan yhä Relicin omaisuutta. THQ osti Relicin Impossiblen julkaisemisen jälkeen, mutta entäs kun pelin olikin julkaissut Microsoft. Omistiko Microsoft IP:n? Ei nähtävästi. Vaan mitäs sitten, kun Relic olikin myyty konkurssihuutokaupassa Segalle?

No, hyvin siinä lopulta kävi. Relic myytiin Segalle, Impossiblen oikeudet taas Nordicille, siis samassa huutokaupassa. Relic ja Sega tunnustivat Nordicin omistusoikeuden Impossible Creaturesiin, ja kaivelivat kaappejaan josko jostain löytyisi pelin lähdekoodeja tai muuta. THQ:n jäämistössähän ei ollut kuin paperia. Ihmeen kaupalla Reliciltä löytyi pelin 1.0-version lähdekoodit, mutta ei mitään päivityksiä, virityksiä tai päivitettyjä SDK:ta. Niinpä Nordic Games pisti oman porukkansa töihin päivittämään vanhaa peliä, ja kutsui apuun modaajapoppoot.

Hirmuinen urakka – ja vain siksi, että yksi mies piti pelistä.

Ja sama mies on muuten sitä mieltä, että myös suomalainen Rally Trophy -rallipeli voitaisiin julkaista uudelleen, jos vain jostain löytyisi modaaja, joka osaisi puukottaa pelistä pois jo rauenneet lisenssiautot ja -sisällöt.

Lukekaas juttu, tämä avaa hyvin vanhojen pelisarjojen uudelleenjulkaisemisen haasteita.

Lue juttu: The improbable journey of Impossible Creatures

Lisätietoja: Impossible Creatures Steam Edition

Lisää aiheesta

Haluaisitko Rally Trophyn takaisin kauppoihin? Siihen tarvittaisiin modaajia!

Arkistojen aarteita: Bugbearin ensimmäinen autopeli

Haastettelussa Bugbear