UUSIMMAT

2011 paras indiepeli: Pohjanmaan Valtias

07.01.2012 14:00 | Jukka O. Kauppinen

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2011 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Ja tulokset näyttävät… Tältä.

Tulokset on laskettu lukijoiden antamien äänten yhteenlaskun perusteella. Valintojen höysteeksi on valittu yksi tai useampi lukijoiden perustelu. Voittajan ja muiden hyvin pärjänneiden lisäksi olemme listanneet ehdokkaita, joita on perusteltu erityisen hyvin, vaikka ne eivät olisikaan yltäneet äänimäärällisesti tai kriteereiltään listakärkeen.

Sisennetyt kappaleet ovat lainauksia Domen aihetta käsittelevästä jutusta, pallukalla merkityt puolestaan lukijoiden perusteluja mielipiteilleen.

Vuoden 2011 paras indiepeli:

 1. Pohjanmaan Valtias
 2. Bastion
 3. Minecraft

Indiepelien äänet pakottivat suorittamaan hetken ajan itsetutkiskelua: hyväksyäkö lautapeliä videopelien sekaan vai ei? Ehkä kyse oli pelintekijöiden kaverien puffikampanjasta. Ehkä Domen ylistävän arvostelun innoittamat lukijat olivat oikeasti innostuneet mainiosta pelistä. Mutta kuten näkyy, Pohjanmaan poikain peli sai pitää äänensä ja nousi Domen vuoden indiepeliksi. Myös muun muassa Terraria, Binding of Isaac, Frozen Synapse, Hard Reset, SpaceChem ja Trine 2 saivat kivasti ääniä.

 

1. Pohjanmaan Valtias

Lue juttuPohjanmaan valtias (Lautapeli)

Humoristisesta pelistä kun on kyse, Pohjanmaan valtias vaatii myös pelaajiltaan sopivaa asennetta. Murteella kirjoitettujen korttien ääneen lukeminen ja porukalla naureskelu ovat suuri osa pelin charmia, joten tuppisuuna korttejaan tuijottavat mumisijat vievät nopeasti mehut koko touhusta, eikä silloin kenelläkään ole kivaa.

Meillä tällaisia ongelmia ei ollut, vaan peli sujui rempseissä ja reteissä tunnelmissa, jättäen kaikille hyvän mielen ja todella positiivisen vaikutelman. Ei tarvitse edes lisätä mukaan mitään ”varsinkin ensiteokseksi” –liennytyksiä kun totean, että Pohjanmaan valtias on todella hyvä lautapeli. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla tiimin seuraavia pelejä.

 • Mielenkiintoinen, hauska, siihen ei kyllästy nopeasti, yksi pelikerta ei kestä liian kauaa -Ville M.
 • Kaverini kyhäsi lopputyökseen kokoon ja myyntiin täysin ammattimaisesti tehdyn ja viihdyttävän pelin, jota jaksaa pelata useamminkin, kuin vain yhden illan. Pelin toimintaperiaate on myös varsin innovatiivinen, eikä perustu loppuunkaluttuun ”heitä noppaa”-mekaniikkaan. -Janne H.
 • Rempseä, ihana ja perinteinen lautapeli Pohjanmaan hengessä! -Keisari
 • Paras peli aikuisille ystäville. Illanvietto on onnistunut taatusti ja kaikilla on hauskaa pelin äärellä! :) -PJL

2. Bastion

Lue juttuBastion (Xbox 360)

Tunnustan sen avoimesti: Bastion yllätti minut hieman pusikon takaa. Tiesin kyllä pelin olemassaolosta ja myös yleisesti sen, mistä siinä oli kyse: isometristä toimintaropeilua selostajan avulla kuvattuna. Paljon tämän enempää en peliin kiinnittänyt ennakkoon huomiota, vaikka peliä kehittäneen Supergiant Gamesin tyypit sitä innokkaan guerrilla-henkisesti promosivatkin.

 • Loistava tarinankerronta ja tarina. Omaperäinen pelimaailma ja loistava taide kruunaavat kokonaisuuden. -Acxer
 • Omaperäinen kertomistapa ja loistava pelattavuus tekevät tästä yhden vuoden parhaista peleistä. -Jeejeebasti
 • Tuli vanhat SNES-pelit mieleen. Ihan tippalinssiin vanhalle tullee ja vieläpä parannellussa muodossa tarinankerronnan ja soundtrackin osalta. -ST
 • Ainoa valituksen aihe on että loppuu liian lyhyeen. Musiikki mainitsee vielä erityismaininnan. -Jani P.

3. Minecraft

Lue juttuMatkalla Minecraftin maailmassa

Tervetuloa uuteen kotiini! Minecraftin ihmeellisestä maailmasta löysin pienen palan paratiisia: saaren, jossa aurinko paistaa, ruoho on vihreää ja iloiset kanat kävelevät kukkuloilla paistattelemassa päivänvalossa. Kun aurinko laskee, edessä on ikävä yllätys.

Pimeys tuo mukanaan yön kauhut: zombit nousevat esiin haudoistaan, luurangot tähtäävät minua jousillaan ja räjähtävät kaktukset tuhoavat kaiken, mitä olen vaivalla rakentanut. Eihän tämä olekaan paratiisi, tämä on maanpäällinen helvetti!

 • Minecraft hurmaa pelaajansa hienolla vapudella tehdä mitä ikinä tykkää. -Jesse U.
 • Paras peli aikuisille ystäville. Illanvietto on onnistunut taatusti ja kaikilla on hauskaa pelin äärellä! :) -Pokeduke
 • Ehdottomasti paras indiepeli pitkiin aikoihin! Minecraftissa on ollut yli puoleksi vuodeksi niin paljon tehtävää eikä siihen kyllästy ikinä. Noh, niin luulin, mutta viime viikolla innostus katosi ja siirryin taas konsolien pariin. Kuitenkin niin hyvä peli se silti on! Arvosana 4/5, koska ei maistu salami :( -Sandbox

 

Muita joko runsaasti ääniä saaneita tai hyvin perusteltuja ehdokkaita:

 

Frozen Synapse

Lue juttuFrozen Synapse (PC, Mac)

 • Huippu laatuista moninpeliä helposti lähestyttävällä mekaniikalla, joka tarjoaa kuitenkin syvyyttä useiden pelituntienkin jälkeen. -Willkey

SpaceChem

Lue juttuIndieDB valitsi vuoden parhaan modin ja indiepelin

 • Erilainen kuin yksikään puzzle mitä olen koskaan pelannut, ratkaisujen keksiminen ja kokeilu on pirun hauskaa ja reaktorin toimimaan saaminen on uskomattoman tyydyttävää. -Ilari T.
 • Koska palikkaa palikan päälle. Toista kaavaa kymmeniä tuhansia kertoja, ja siinä onkin minecraft minun osaltani. -Ozzy

Terraria

Lue juttuOnko Terraria seuraava Minecraft?

 • Todella koukuttava seikkailupeli jossa täytyy itse hankkia materiaalit kaivamalla niitä maasta. Näistä materiaaleista voidaan tehdä tavaroita jotta pelaaja pystyy taistelemaan pahempia vastuksia vastaan. Maan alla olevista luolastoista löytyy myös tavaroita arkuista sekä ”life crystaleja” jotka kasvattavat hahmon maksimi elämiä. Vaikka monet väittävät sitä ”2D-Minecraftiksi’,’ se ei pidä paikkaansa koska vaikka pelissä toki rakennellaan talo, se ei ole pääasiallisesti rakentelupeli. Moninpelissä Terraria on entistäkin monipuolisempaa ja hauskempaa. Pelin lopussa olevia vastuksia on hyvin vaikea voittaa ilman toisen apua joten ainakin kahdestaan peli helpottuu huomattavasti. Itse pidän peliä vuoden ehdottomana indiepelinä sillä olen pelannut sitä kaverien kanssa kymmeniä tunteja. -Venom MP
 • Yksinkertaisuudessaan loistava -Crimsoni

The Binding Of Isaac

Lue juttuDomen pelitoimituksen vuoden pelit: osa 2

 • Raamatullisia käsitteitä kepeästi liippaava lapsen mielikuvitusmatka pelottavimpiin kellarikerroksiin. Pelin kiehtovuus perustuu mahdollisuuteen luoda mitä kummallisempia yhdistelmiä hahmon lisäominaisuuksista. Pelin hirviögalleria muodostuu pelikertojen myötä kuin itsestään. -Mania
 • Koukuttava, helppo omaksua, vaikea hallita -Antti H.

Muropaketin uusimmat