2011 paras ladattava peli: Trine 2

07.01.2012 18:00 | Jukka O. Kauppinen

Pyysimme lukijoitamme äänestämään joulun ja uudenvuoden välissä kymmenessä eri äänestyssarjassa muun muassa vuoden 2011 aliarvostetuinta peliä, parasta pelihahmoa, parasta käsikirjoitusta ja yllättävintä peliä. Ja tulokset näyttävät… Tältä.

Tulokset on laskettu lukijoiden antamien äänten yhteenlaskun perusteella. Valintojen höysteeksi on valittu yksi tai useampi lukijoiden perustelu. Voittajan ja muiden hyvin pärjänneiden lisäksi olemme listanneet ehdokkaita, joita on perusteltu erityisen hyvin, vaikka ne eivät olisikaan yltäneet äänimäärällisesti tai kriteereiltään listakärkeen.

Sisennetyt kappaleet ovat lainauksia Domen aihetta käsittelevästä jutusta, pallukalla merkityt puolestaan lukijoiden perusteluja mielipiteilleen.

Vuoden 2011 paras ladattava peli:

 1. Trine 2
 2. Outland
 3. Terraria

Suomipelit hallitsivat listaa hienosti, mutta top 3:n ulkopuolella mennään myös laadukkaissa tunnelmissa. Muun muassa Magicka, Bastion ja World of Tanks saivat kiitettävästi ääniä.

 

1. Trine 2

Lue juttuTrine 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Suomalaisen Frozenbyten Trine oli mitä muikein peli. Kiehtova fysiikkahyppely vei minut mukanaan alta aikayksikön, joskin siihen olisi todennäköisesti riittänyt myös pelin satukirjamainen ulkoasu yhdistettynä Ari Pulkkisen huikeaan soundtrackiin. Miksi kerron teille tämän Trine 2:n arvostelussa? No, en vain taustatietona, vaan sen takia, että samat kommentit pätevät nytkin.

Trine 2 on nimittäin niin trineä Trineä, että oksat pois. Ykkösosasta tuttu kolmikko pelastaa taas valtakuntaa satukirjamaisen grafiikan täyttäessä ruudun ja Ari Pulkkisen huikean soundtrackin hemmotellessa korvia. Ja se pelattavuus? Arvasiko joku, että se on fysiikkapohjaista?

 • Hienot grafiikat ja yhtä hienot äänet. Tämä kaikki alle 15€ julkaisuhintaan.. -Escalibur
 • Upeat maisemat ovat entistä upeampia Trine 2:ssa. Todella hauskat puzzlet ja fysiikat takaavat hauskuuden. -Kimuli

2. Outland

Lue juttuOutland (PS3, Xbox 360)

Vakava taidepeliallergia on suurin piirtein ainoa kuviteltava syy sille, ettei Outlandista voisi nauttia. Se kosiskelee sekä tasoloikka- että shooterporukkaa, mutta samalla koko paketti on niin toimiva, että se vetoaa myös niihin jotka eivät normaalisti syty kummastakaan genrestä. Tämän voin sanoa ihan omasta puolestani.

Outland onkin allekirjoittaneelle tämän konsolisukupolven suomipelien ykkösnimi. Alan Wake, Trials HD, Stardust HD…. Mikään näistä ei pysty samaan. Tämän jälkeen minulla ei ole oikeastaan sanottavana kuin kolme sanaa: Kokeilkaa. Tukekaa. Nauttikaa.

 • Kyseessä on kaunis peli, perinteinen tarina hyvän ja pahan välisestä taistelusta, ja hyvän ja pahan energian vaihtelu vetää vertoja jopa Castlevania: Lords of Shadow:lle. Vaikka pomovastukset ovatkin yksinkertaisia ja yksinkertaisen näköisiä, ovat ne silti hyvin komeaa katsottavaa. -Pekka S.
 • Upeat maisemat ovat entistä upeampia Trine 2:ssa. Todella hauskat puzzlet ja fysiikat takaavat hauskuuden. -Joni K.

3. Terraria

Lue juttuOnko Terraria seuraava Minecraft?

Otsikko voi olla hieman raflaava, mutta näin se menee, ainakin Terrariaa kokeilleiden tuttujen mukaan. Eräskin ihmetteli, että tämähän on kuin ”sivulta kuvattu tasoloikka-Minecraft.”  Eikä se ehkä ihan väärinkään ole.

”Ota työkalusi! Ja kaiva! Tee aseita! Taistele! Kerää puuta, kiviä, raaka-aineita. Rakenna talo tai linna. Mutta matkasi on pitkä ja täynnä haasteita.”

 • Terraria yhdistää onnistuneesti rakentamisen, tutkimisen ja taistelemisen 16-bittiseen maailmaan, josta ei tekeminen lopu heti kesken. Plussaa tulee myös laadukkaasta soundtrackista, joka antaa pelille mukavan ja rennon tunnelman. -Wromthrax

 

Muita joko runsaasti ääniä saaneita tai hyvin perusteltuja ehdokkaita:

 

Atom Zombie Smasher

Lue juttuIndieDB valitsi vuoden parhaan modin ja indiepelin

 • Tarinaa kuljettavien kohtausten taustamusiikista tulee mieleen 70-luvun exploitaatio elokuvat ja peli muutenkin muistuttaa yhtä. -Antti H.

Bastion

Lue juttuBastion (Xbox 360)

 • Vanhaan genreen on saatu paljon uutta puhtia omaperäisellä kenttä suunnittelulla sekä todella uniikilla tarinan kerronnalla. Pelimekaniikkakin toimii kuin rasvattu. -Tomi M.

Dungeon Defenders

Lue juttuDungeon Defenders ilmestyi vihdoin 

 • Ehdottomasti!! KOukuttava, perus tornipuolustus saatu hienosti mukaan. Kavereisden kanssa pelattava. Paljon loottaamista. Ja sitä pelattavaa on paljon, puhumattakaan uusinta pelaamis arvo on korkea! -Arttu-Pekka A.

Orcs Must Die!

Lue juttuOrcs Must Die! Livessä ja demona Steamissa

 • Ehkä paras tower defense -genren peli, joka yhdistää hienosti third person toiminnan. Uskomattoman hauska ja addiktoiva. -Nahka

World of Tanks

Lue juttuWorld of Tanks -ensikosketus (PC)

 • Hauska, erittäin addiktoiva ja hyvin toteutettu tankki rymistely mistä ei tarvitse maksaa penniäkään. -Shobe

 

Keskustelu

skyrim ehdottomasti paras ladattava peli steamista.. herää kysymys mitä tarkoittaa kysymys ”paras ladattava”

No onpas typerä, eikö tälle listalle olisi pitänyt hyväksyä pelejä joita jaellaan vain ladattavassa muodossa.. kun nykyään käytännössä kaikki pelit saa netistäkin niin tämä on vain ”vuoden peli”-lista. Mulla ainakin on trine 2 ihan boksina.

Ei pidä paikkaansa. Kyllä se paras ladattava peli oli Skyrim. Niin hyvä, että latasin sen ainakin viisi kertaa.

Muropaketin uusimmat